fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
ianis hagi
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
giovanni becali 9
Giovanni Becali l-a convins și semnează contractul!
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 1 Liga a2-a: Corvinul Hunedoara-Gloria Buzau
Play-off

Video Exclusiv Budescu: ”Nu mă pot întoarce cu forța la Astra. Am vorbit și cu Dinamo, merg unde sunt dorit”

23.07.2016, 17:55

budescu-2
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Astra și Dinamo se vor confrunta astăzi pe teren în primul derby al noului sezon, dar între cele două va urma un nou duel în zilele următoare. Cel pentru semnătura lui Constantin Budescu.

Fostul decar al campioanei a primit acceptul celor de la Dalian Yifang pentru a veni sub formă de împrumut pentru 6 luni în Liga 1 și acum rămâne de stabilit doar echipa la care o va face. Aflat în țară pentru a se recupera după accidentarea suferită în China, Budescu a acordat un interviu exclusiv pentru Digi Sport în care vorbește pentru prima oară pe larg despre problemele de acomodare de la noua sa echipă, despre cum s-a simțit exclus de la națională, despre presiunea care s-a pus pe Alibec înainte de Euro, condițiile care trebuie îndeplinite pentru reîntoarcerea sa în Liga 1 și cum au decurs negocierile în iarnă cu Gigi Becali când a fost dorit de Steaua.

Digi Sport: Cum ești cu recuperarea după accidentare?
Constantin Budescu: Sunt în plin program, am început alergările și sper să fie totul ok cât mai repede.

Cu greutatea cum stai? Știu că era o problemă pentru tine când luai o pauză.
Am două kilograme în plus, cred. Nu știu exact, nu m-am cântărit de mult. Dar din ce mă uit așa, la mine. Oricum, nu m-am îngrășat foarte mult.


Ți-e teamă să te cântărești?
(Râde). Nu, nu mi-e frică. Pentru că mă văd dimineața în oglindă și nu sunt așa gras.

Ce accidentare ai avut?
A fost o pubalgie, care mă jena de mult. Și am zis, dacă tot am venit în țară, să rezolv această problemă. Să nu mai am probleme pe viitor și să nu se agraveze. A apărut în cantonamentul din iarnă din Spania o durere, s-a accentuat și am jucat așa, cu dureri, în primele meciuri din China. După care m-am dus la un doctor și mi-a zis să fac un anumit tratament care nu a dat rezultate. Așa că le-am cerut voie să vin în țară să văd ce am și să mă fac bine cât mai repede.

Cei de la clubul tău cum au reacționat când au văzut că nu se pot baza pe tine, deși abia te transferaseră?
Au fost dezamăgiți, da. Dar mi-au spus, când am plecat, că mă așteaptă foarte repede înapoi, pentru că au nevoie de mine. Nu mi-au reproșat, însă, nimic.

Cum a fost cu acomodarea în China?
La început a fost un pic mai greu, am și stat singur o lună acolo. După care mi-a venit familia și a fost mult mai ușor. Am jucat cam o lună și 2 săptămâni, am evoluat în 5 meciuri. Apoi a intervenit acea accidentare și nu am mai putut juca... Ei au înțeles mai greu acest lucru și m-am antrenat în continuare, chiar dacă nu am mai fost folosit în meciuri oficiale. După care, după vreo 2 săptămâni, au înțeles și ei că sunt într-adevăr accidentat și m-au lăsat să vin în țară să-mi rezolv problemele.

Cât de mare e diferența dintre ce te așteptai să realizezi acolo și ce ai reușit, propriu-zis?
Mă așteptam să joc mai bine, într-adevăr. Dar, din păcate, a fost perioada aceea de adaptare, 3-4 meciuri, după care a venit accidentarea.

Cum ai fost primit acolo?
Sunt niște oameni foarte respectuoși. Când am ajuns, a venit toată lumea la aeroport, mi-au pus mașini la dispoziție, pentru mine, pentru familie. Nu am ce să le reproșez din punctul asta de vedere. Îmi pare rău că nu am putut să ofer mai mult cât am stat acolo, dar sper să mă revanșez când mă voi întoarce.

Cu limba cum te-ai descurcat? Cum comunicai cu colegii?
Nu prea am învățat nimic în chineză, dar aveam translator și vorbeam în engleză. Nu erau probleme. Colegii mă strigau ”Budi”. E mai ușor pentru ei decât Budescu.

Cum a fost în iarnă? Ți s-a spus din partea echipei naționale că nu vei mai fi convocat dacă pleci în China?
Nu mi s-a zis nimic concret. Doar că e mai greu să fiu chemat de acolo, că mă duc și joc în China... Eu le-am spus că tot fotbal voi juca și acolo, nu mă apuc de alt sport. Din păcate, nu am mai fost chemat, dar nu mai contează acum...

Crezi că ți s-a făcut o nedreptate că nu ai fost convocat în lotul lărgit?
Nu știu asta, dar eu zic că meritam să fiu măcar în acel cantonament din Italia.

Ai vorbit atunci despre metode învechite de antrenament la Anghel Iordănescu. Crezi că s-a confirmat ce ai semnalat tu?
Ați văzut și voi ce s-a întâmplat la Euro... Chiar mă așteptam să trecem de grupe, mai ales după meciul cu Franța, dar au fost mai multe cauze... S-au făcut foarte multe schimbări înainte de Euro, inclusiv cu stafful medical... Din punctul meu de vedere, s-a greșit în altă parte, nu la jucători.

Cu Anghel Iordănescu ai mai vorbit după ce ai plecat în China?
Nu, deloc. Și de asta am fost și un pic supărat pentru că, după ce am plecat, s-a rupt orice relație între mine și selecționer. Doar cu Dani Isăilă ce am mai vorbit puțin. În rest, selecționerul nu m-a căutat, nu am vorbit cu nimeni nimic.

Te-ai simțit cumva exclus după transferul în China?
Da, așa este, m-am simțit exclus după ce am plecat în China. Clar. Nu a mai vorbit nimeni cu mine la telefon, nu mi s-a dat nicio explicație. Nu era nicio supărare, cum nu e și acum – am fost atunci, dar mi-a trecut – dacă mă sunau și spuneau: ”Uite, ai plecat acolo, e mai greu să te aducem și trebuie să luăm pe altcineva”.

Cu Alibec ai vorbit în timpul campionatului european? Cum l-ai simțit?
Nu am vorbit atunci, ci imediat după ce s-a accidentat. Îmi pare rău pentru accidentarea lui, era o posibilitate pentru el să se transfere afară. Dar sper să revină repede, să joace și să prindă un transfer în străinătate.

Ți s-a părut că a fost o presiune foarte mare pe el în acea perioadă?
Da. Din ce am văzut eu, presiunea care a fost pusă pe el a fost din partea unora care au încercat să-l lase acasă și să nu meargă la Euro. Probabil au vrut să facă loc altcuiva, dar era cel mai bun atacant la momentul acela și merita la Euro.

Crezi că trebuia să joace mai mult la turneul final?
Da, cu siguranță. Și Sânmărtean la fel. A jucat foarte puțin Lucică. Trebuia să fie titular în toate meciurile. Din păcate, a fost băgat doar o repriză cu Albania, când trebuia să atacăm, pentru că eram conduși.

Crezi că declarațiile la adresa fostului selecționer te-ar putea afecta în relația cu noul selecționer?
Nu cred... Și atunci când am fost convocat la echipa națională... Când s-a făcut acel tam-tam cu presa și domnul Iordănescu era selecționer, iar voi toți spuneați să mă ia la națională și dânsul nu voia... Probabil de gura presei am fost luat și eu la meciurile alea, inclusiv cu Feroe.

Ți s-a părut că și Alibec a fost convocat din aceleași motive?
Păi am văzut că și el a fost luat la fel ca mine. Iar când au spus că are acea problemă la mână și trebuie operat și poate va rata Euro, toată lumea le-a sărit în cap și s-au sucit. Ce pot să spun, că la momentul acela, și cu mine, și cu Alibec, voi v-ați priceput la fotbal mai bine decât selecționerul care era la timpul acela.

Privind acum în spate, regreți transferul în China? Că te-a îndepărtat de națională?
Nu. Am câștigat un campionat, sau, mă rog, jumătate. Astra avea foarte mare nevoie de bani în momentul acela și, din ce am înțeles, era singura soluție ca eu să plec de la echipă. Mi-era foarte ușor să mai stau 2 sau 3 luni la Astra și să merg în lotul lărgit la națională. Dar Astra a luat o sumă importantă de bani și a rezolvat multe dintre problemele pe care le avea la momentul acela.

Ai fost un fel de finanțator pentru Astra...
Da, oarecum da... Acumulaseră foarte multe datorii și clubul risca să intre în insolvență, jucătorii erau foarte nemulțumiți. Chiar făceau glume și-mi ziceau să plec odată ca să-și rezolve problemele. Așa că mă bucur că i-am ajutat și eu cum am putut, atât din teren, cât și prin acest transfer.

Ai primit medalia de campion și tricoul?
Nu am apucat încă, dar dacă o să merg acum împrumut la Astra, probabil că o să mi le dea.

Păi vei veni la Astra?
Nu știu, o să văd. Am vorbit cu cei din China și mi-au spus că mă așteaptă la echipă, dar dacă vreau să rămân în țară sau să joc la altă echipă, mă vor lăsa 6 luni.

Doar până în iarnă? Nu se poate să fii împrumutat tot sezonul?
Nu. Pentru că, în ianuarie, încep în China pregătirile pentru noul an competițional și vor să fiu acolo de la început.

Cu cine ai vorbit de la Astra?
Doar un pic cu Dani Coman și cu Șumi, când am fost pe la stadion la antrenamentele lor. O să vedem zilele următoare, o să discutăm și poate stabilim ceva concret.

Deci ce trebuie să se îndeplinească pentru ca tu să revii la Astra?
Întâi trebuie să stabilesc clar cu echipa mea din China ce parte din salariu e dispusă să-mi plătească în situația unui împrumut în România. Pentru că nu pot plăti eit tot... După care vom vedea ce pot plăti și cei de aici. Eu cred că putem găsi o soluție, să ne înțelegem, eu zic că sunt șanse să revin la Astra, da. Dar trebuie să-și dorească și Astra acest lucru. Mingea este, oarecum, la ei. O să vorbim concret săptămâna viitoare.

Ai discutat și cu Dinamo?
Da, m-au căutat și ei și am vorbit. Le-am zis și lor același lucru, că trebuie să-mi rezolv prima dată situația în China și să vedem ce parte din salariu o să mi plătească echipa mea, după care putem discuta mai multe. Am vorbit cu dl. Negoiță și cu dl. Andone de la Dinamo. Mi-au spus că sunt interesați și că rămâne să mai discutăm. Mi s-au părut oameni ok și corecți, mi-au zis de la început cât îmi pot oferi în mare.

Dacă ar fi să depindă doar de tine, să alegi între Astra și Dinamo, ce ai alege?
Astra, bineînțeles. Am mulți prieteni acolo, m-am simțit foarte bine, am jucat 5 ani la ei și cunosc pe toată lumea la ei. Dar vom vedea ce obiective au și ei, ce vor sa facă...

Nu ar fi puțin ciudat să te duci la Dinamo, totuși, ținând cont de trecutul și de relația ta cu Astra?
Ba da, ar fi ciudat. Dar dacă cei de la Astra... Nu pot eu să-i oblig să mă duc cu forța să joc la ei. O să mă duc unde sunt dorit.

Cu patronul Astrei ai vorbit după ce a fost eliberat?
Da, am vorbit la telefon, dar nu despre fotbal.

Când ai putea să joci?
Probabil în maximum două săptămâni, pentru că am făcut o pregătire destul de bună în acest timp.

Cam în același timp cu Alibec...
Da (râde). Și sper să formăm din nou acel cuplu din anii trecuți.

Cât de mult lipsește Astrei acum Alibec?
Foarte mult. Era golgheterul echipei, a contribuit mult la câștigarea campionatului.

Cum o să faceți dacă revii? Ți-a luat tricoul cu numărul 10 când ai plecat?
(Râde). Mi-a spus de când am plecat că o să mi-l dea înapoi, deci nu e problemă... Dar nu sufăr să joc numai cu 10 pe spate...

În prima etapă e chiar Astra-Dinamo. Te duci la meci?
Da, cred că o să merg. Să zicem că Astra are un mic avantaj, pentru că a jucat deja un meci oficial. Dar am văzut că și Dinamo are echipă foarte bună, antrenor la fel și sigur se va bate la titlu.

Cum a fost cu oferta din iarnă de la Steaua? Ce a oprit transferul?
Într-adevăr, a fost o ofertă concretă către Astra. Dar eu nu m-am înțeles cu Steaua în niciun moment. Am vorbit cu ei, da, dar nu am spus că vin. Clubul acceptase oferta Stelei, dar eu nu am fost de acord. Apoi a venit acea ofertă din Qatar... Mi-au pus oamenii de acolo un contract pe masă, iar după ce l-am văzut mi-am luat bilet și am venit înapoi în țară imediat (râde). Erau clauze de genul că m-ar fi putut da afară oricând dacă-mi plăteau două salarii.

Cu Gigi Becali ai vorbit atunci? Cum v-ați înțeles?
E un om ok, am vorbit foarte deschis cu dânsul. Nu cred că s-a supărat că nu am venit atunci.

Pe viitor mai iei în calcul, totuși, posibilitatea să ajungi la Steaua?
E o posibil orice. Eu, oriunde voi merge, îmi voi face treaba. Voi juca pentru echipă. Dar nu o spun că sunt stelist de mic, rapidist, dinamovist, etc...

Etichete: budescu , budescu astra , transfer budescu , budescu dinamo , interviu si reportaj budescu , budescu transfer romania


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Imagini rușinoase pe Metropolitano: românii și columbienii s-au luat la bătaie imediat după meci!
bataie
Recomandările redacției
giovanni becali 9
Giovanni Becali l-a convins și semnează contractul!

Șefii lui Dinamo rămân optimiști, după sancțiunea uriașă primită: ”Vom fi mai puternici!”
FOTBAL: AFC HERMANNSTADT SIBIU - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (17.03.2024)
Exclusiv Tudorel Stoica l-a ”urecheat” pe Gică Hagi pentru faptul că îi ia apărarea lui Ianis: ”Îi face un mare rău”
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
Galerie Foto Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale