marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
Denis Drăguș și-a dat acordul, dar riscă să rateze transferul
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

VIDEO “Costel Gâlcă va avea probleme cu 'adulţii', nu cu jucătorii. Seamănă cu Boloni"

10.07.2014, 17:08

galca
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Desprinşi fără voie de gravitaţia Mondialului, revenim la reperele noastre familiare şi organice. Iar cel de care aveam nevoie să ne prindem interesul e schimbarea de la Steaua. Şi avem o întrebare cât un sezon: „Va reuşi Gâlcă?”. Ştim totul despre fotbalistul Gâlcă, dar aproape nimic despre antrenorul apărut brusc, parcă, dintr-o altă dimensiune. Deci, cine este Gâlcă?

„Costel Gâlcă e născut în 1972, pe 8 martie, de ziua femeii. Şi era un copil cuminte şi sensibil ca o fată”, îşi aduce aminte Aurel Măndoiu, antrenorul care l-a dat fotbalului pe actualul antrenor al Stelei. Prin mâna lui au trecut mai multe generaţii de juniori ai Progresului, ultima fiind cea a lui Ovidiu Petre sau Săpunaru, dar şi cea a lui Hagi de la Luceafărul. „Dintre toţi jucătorii pe care i-am avut, pe niciunul nu-l afectau aşa mult înfrângerile. După fiecare eşec plângea. Pur şi simplu nu suporta să piardă meciul. Plângea de cum se termina meciul, până în vestiar nu-l potoleam. Cu greu îl opream şi acolo”, mai spune antrenorul pensionat acum.

„A fost un copil de care m-am ataşat foarte mult. Era atât de docil şi ascultător şi avea atât bun-simţ, încât nici nu puteam să mă răstesc la el, să-l cert. Mai repede rezolvai cu el cu vorba bună decât certându-l. În afara terenului nici nu-i auzeai gura. În schimb, când începea meciul era de o răutate... Cât de mic era foarte ambiţios. Stătea permanent cu gura pe colegi şi îi ordona, le spunea ce să facă, cum să se plaseze, să se demarce. Era un mobilizator nemaipomenit. Toţi colegii îl respectau”, mai spune Aurel Măndoiu.

„Seamănă foarte mult cu Boloni”

Mergem mai departe. De la Progresul, Gâlcă a făcut pasul spre Piteşti, la unul dintre centrele naţionale. Acolo l-a întâlnit pe Mihai Georgescu, antrenorul care de mai bine de 20 de ani tot livrează fotbalişti pentru echipa naţională. Ultimii dintre ei, Chiricheş şi Maxim.


„Îmi aduc aminte perfect prima întâlnire cu Costel. Erau 300-400 de copii veniţi în teste şi eu le-am dat tricouri fiecăruia. Lui Gâlcă i l-am dat pe cel cu numărul 5. Şi cu el a jucat toată cariera”, spune antrenorul care acum şi-a înfiinţat propria şcoală de fotbal, FC Viitorul Mihai Georgescu.

„Mi-au sărit în ochi imediat la el inteligenţa şi limpezimea mentală în rezolvarea situaţiilor de joc. Şi echilibrul pe care-l avea în tot ce făcea. Nu era exuberant, nu avea treceri de la vârfuri la prăbuşiri, era constant. Era un tip care ţinea mult în el, îşi controla reacţiile şi comportamentul”, mai spune Georgescu, amintindu-şi un episod pe care-l consideră definitoriu pentru personalitatea lui Gâlcă: „Avea nişte probleme la fizică şi m-a rugat să merg cu el la doamna de fizică. Când m-am întâlnit cu el în faţa liceului, vorba aia, eu la liceu am fost de sute de ori cu atâţia jucători, el m-a surprins. Spre deosebire de toţi ceilalţi, care nu făceau treaba asta, Costel a venit cu un buchet de flori în mână. Ăsta e Costel, un băiat cu mult bun-simţ, o trăsătură nativă. Felul lui de a fi, puţin ascuns aşa, avea însă multă frumuseţe morală şi caracter”.

- Cu cine l-aţi asemăna?
„Cu Boloni. Atât la personalitate, cât şi la stilul de joc. Amândoi stângaci, pasă lungă, şut la poartă, clarviziune în joc şi tenacitate”
.

„Bunul său simţ trebuie să rămână în afara vestiarului”

Şi vine şi răspunsul, înaintea întrebării. „Cred că poate fi un foarte bun antrenor. Calităţile pe care eu i le intuiesc lui Costel pentru antrenorat ar fi cele legate de moralitatea şi de caracterul lui. Adică sunt convins că va fi un antrenor serios cu munca lui, se va dedica total. Dar nu e un pătimaş, pentru că sunt şi antrenori pătimaşi”.

Din nou, nu apuc să pun întrebarea. „Sigur că acest bun-simţ al lui Costel trebuie să-l caracterizeze până când el are o linie foarte precisă şi fermă legată de pregătire, antrenamente, relaţiile cu jucătorii şi disciplina. Dacă el dovedeşte aici fermitatea pe care a dovedit-o pe teren ca jucător, sunt convins că va reuşi. Pentru că, în rest, bagajul lui e foarte bogat. Şi caracterial, ca trăsături, şi ca experienţă şi lucruri pe care le-a învăţat în fotbalul mare”, completează Mihai Georgescu. „Sigur că trecerea unui grup de jucători de la relaţiile pe care le-au stabilit cu un antrenor, să zicem dur, la un antrenor care e mai larg în relaţia cu ei, mai înţelegător şi mai deschis, e o chestiune care depinde foarte mult şi de Costel, dar depinde foarte mult şi de caracterul jucătorilor care formează acest grup. Dacă ei îşi vor da seama că el vine cu lucruri foarte importante din punct de vedere fotbalistic, dar nu le impune cu sişul băgat între coaste, ci doar mental, ca atitudine, atunci şi pentru jucători va fi un mare câştig”.

„Costel nu va vorbi în pustiu fotbaliştilor Stelei”

“Cred că riscul la Costel nu e în relaţia cu vestiarul. Sunt convins de treaba asta. Costel va fi înţeles de vestiar. Şi am şi informaţii în privinţa asta. Jucătorii Stelei au luat contact în competiţiile internaţionale cu fotbalul mare şi cred că şi ei au început să înţeleagă nişte lucruri şi Costel nu cred că va vorbi în pustiu”. Simt că urmează un “dar”. “Dar cei din jurul lui trebuie să aibă răbdare ca Steaua să treacă prin această perioadă de tranziţie. Riscul lui e în relaţia cu 'adulţii'. Ei sunt marea problemă din fotbalul nostru. Mulţi dintre ei nu înţeleg fenomenul, nu-l percep, au impresia că o echipă e o maşinărie, apeşi pe buton şi merge perfect, iar a doua zi dacă apeşi şi nu mai merge, gata, schimbă tot. Sunt oameni care nu au răbdare şi nici nu au capacitatea de a măsura valoarea unui antrenor, care e dată de mai multe aspecte”.

În final, cuvântul îl are din nou Aurel Măndoiu. „Şi eu cred că poate deveni un bun antrenor, e prea pasionat, e prea legat de fotbal ca să nu ajungă un bun antrenor, nu se poate să nu ajungă, nu văd de ce nu ar reuşi...”.

Imagini din acest reportaj au apărut în emisiunile Fotbal Club şi Digi Sport Special.

Etichete: liga 1 steaua , steaua antrenor , video interviu exclusiv costel galca steaua


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Recomandările redacției
Denis Drăguș și-a dat acordul, dar riscă să rateze transferul

Ciprian Tătărușanu, umilit din nou în Arabia Saudită! A ajuns la 74 de goluri încasate în acest sezon
tata
Foto ”Cea mai frumoasă fotbalistă din România” a răbufnit: ”M-a deranjat acest lucru”
Teodora Meluță / Foto: Instagram @teeeomeluta
Țările care vor avea câte CINCI echipe în UEFA Champions League! Una dintre ele poate trimite 10 formații în cupele europene
Das Logo der UEFA Champions League mit dem Spielball. Fussball UEFA Champions League, Achtelfinale Rueckspiel: Real Madr
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Victoria Beckham și-a marcat aniversarea de 50 de ani într-un mod unic. Vedeta a fost cuprinsă de nostalgie: „Au trecut 26 de ani”
Victoria Beckham și-a marcat aniversarea de 50 de ani într-un mod unic. Vedeta a fost cuprinsă de nostalgie: „Au trecut 26 de ani”
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro