marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
gigi becali1
Exclusiv Jucătorul care ”l-a dat pe spate” pe Gigi Becali în Sepsi - FCSB: ”Asta vreau să fie”
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

VIDEO Hizo a dezvăluit secretul lui Sânmărtean: "Nu suportă observațiile în fața coechipierilor!"

15.07.2014, 20:02

sanmartean-1
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Viorel Hizo s-a retras!

"Gata, îmi ajunge, am 67 de ani". Nu pare de 67 de ani "nea Vio". E la curent cu ultimele ştiri de pe internet butonând non-stop telefonul cu touch screen. Îmi spune că are şi WhatsApp şi că pe Facebook îl mai trezeşte Wesley, în miezul nopţii din Brazilia. "Trebuie să fiu în pas cu nepoţii, am patru". Pentru ei s-a oprit şi tot pentru ei nu e "Dulăul", e "Bubu", bunicul bun la toate.

"Cel mai mare, Adrian, are 16 ani, e mai înalt decât mine, şi aceşti copii au crescut fără mine...", spune ștergându-se discret la ochi, probabil din cauza căldurii.

- Dar nu vă de dor de fotbal? "Cum să nu-mi fie dor?". Şi începe să vorbească. Despre Sânmărtean, Porumboiu, Wesley, Antal, Nicuşor Stanciu. Şi iar Porumboiu, Vaslui şi Sânmărtean. Când ajunge la "Luci", "Dulăul" parcă devine din nou "Bubu".

- Vă place Sânmărtean? I se face iar cald. "Mi-a plăcut"...


Digi Sport: Ce părere aveţi despre situaţia în care a ajuns FC Vaslui?

Viorel Hizo: Nu m-am aşteptat niciodată ca echipa aceasta să ajungă aşa.

Erau şi pe vremea dvs probleme financiare?

La un moment dat apăruseră, mai ales în ultimii doi ani, pentru că salariile au ajuns undeva prea sus. Dacă stau să mă gândesc, se întrevedea finalul acesta. Dacă stau să analizez acum, era de înţeles. Pentru că s-au făcut foarte multe greşeli în momentul în care s-au făcut contractele. O altă mare greşeală a fost clauza conform căreia jucătorii primesc mai mulţi bani în funcţie de câte goluri marchează. Eu nu am fost niciodată de acord cu aşa ceva, nu e benefic pentru o echipă.

Cum de s-a transformat Antal brusc într-un golgheter?

Antal e un jucător care-ţi dă un gol senzaţional dintr-o fază care nu e fază de gol. Deci are o execuţie, câteodată nu ştii de unde scoate această execuţie. Iar în acest an, probabil neavând obiectiv, deci fiind liniştit, mental fiind eliberat de stresul rezultatului...

Eliberat probabil şi de stresul financiar, pentru că spunea că nu a primit niciun salariu în ultimele 12 luni...

Da, poate fi şi asta. Aşa a reuşit să înscrie multe goluri.

"Antal a greşit că s-a propus el la Steaua"

S-a vorbit de interesul Stelei legat de el. Credeţi că s-ar potrivi?

Eu cred că el a făcut o mare greşeală. Că a început el să vorbească de dorinţa lui de a merge la Steaua. La un moment dat chiar am vrut să-l sun şi să-i spun: "Liviu, nu mai vorbi tu de Steaua, lasă-ţi impresarul să vorbească. Pentru că vorbind tu de dorinţa de a merge la Steaua îţi scade cota, iar în al doilea rând îi faci pe cei de la Steaua să-şi pună un semn de întrebare. Şi nu e bine". Dar cred că e un jucător bun care i-ar fi fost de folos Stelei.

Aţi lucrat şi cu Sânmărtean. Aţi avut probleme?

În momentul în care m-am dus la Vaslui, într-o jumătate de an Lucian nu a jucat niciun meci 90 de minute. În primul meci am avut primul tampon cu Sânmărtean. Sunt jucători cărora poţi să le faci observaţie în faţa echipei. Sunt jucători cu foarte mare personalitate cu care trebuie să discuţi individual orice problemă. Sunt jucători care nu suportă să li se facă observaţie în faţa fotbaliştilor tineri sau a rezervelor. Cu Luci am evitat să discut în faţa echipei despre aportul lui.

"Sânmărtean mai joacă încă zece ani la cum a făcut-o lângă Pintilii"

Şi cum aţi procedat?

Am avut o discuţie separată pe cifre şi date în care i-am explicat ce aştept de la el. Iar la un moment dat îi făceam şi filmuleţe cu tot jocul lui, şi cu cele bune, şi cu cele rele. El a fost obişnuit să fie un lider de echipă în care mingea să ajungă la el, să încerce să facă ce ştie mai bine. Iar după aceea faza a doua să o rezolve alţii. Apoi a înţeles şi Luci că trebuie să-şi aducă aportul şi el în măsura în care o fac Wesley şi Adailton, că formau acea linie. Şi a înţeles foarte bine. La un moment dat, dintre cei trei, Luci făcea cel mai bine faza de apărare. A început să ia cartonaşe galbene pentru alunecări, ceea ce nimeni nu a crezut, a început să câştige dueluri aeriene, ceea ce nici eu nu am crezut... Dar să ştiţi, chiar dacă erau Wesley şi Adailton, liderul echipei era Luci. Sânmărtean şi după ce au plecat Wesley şi Adailton a rămas acelaşi jucător. Dar la capătul pasei lui nu mai erau aceiaşi fotbalişti.

Îl mai vedeţi capabil să joace un sezon la nivel înalt?

Luci, cum a jucat anul acesta lângă Pintilii, mai joacă zece ani acolo. Nu are probleme. Eu nu aveam nevoie de el acolo, ci mai sus, să-mi facă diferenţa. Aveam jucători pe postul pe care joacă el acum la Steaua. Dar care să dribleze şi să paseze în treimea superioară ca el nu aveam.

"Stanciu greşeşte când încearcă să-l copieze pe Sânmărtean"

De ce întârzie Nicuşor Stanciu să facă pasul spre nivelul următor?

La un moment dat, Reghecampf punea problema de ce Nicuşor Stanciu nu e chemat de Piţurcă la echipa naţională. Stanciu trebuie să înţeleagă în primul rând că el e un jucător extrem de talentat şi valoros dacă explodează. El deocamdată nu a explodat pentru că încearcă de fiecare dată să iasă în evidenţă. Încearcă de foarte multe ori în situaţii în care trebuie să dribleze sau să paseze, să finalizeze. Mai trebuie să înţeleagă că trebuie să joace 90 de minute. Nu poţi fi chemat la naţională la naţională dacă antrenorul de la club te schimbă după 60 de minute.

Ce trebuie să facă Stanciu devină jucătorul care se aşteaptă să devină?

El încearcă în orice zonă a terenului aceste acţiuni individuale care îl epuizează. Contactele directe le poţi avea în treimea ta, pentru a nu primi gol, sau în treimea adversă, unde trebuie să creezi o fază în care să ajungi să finalizezi. În zona de construcţie trebuie să am o circulaţie foarte bună a mingii, foarte rapidă, să nu mă întâlnesc cu adversarul. Trebuie să ai un timing de pasare. Ori Nicuşor acest timing nu-l are. El se ia la luptă cu jucătorii în zona de construcţie. Sânmărtean poate să o facă acolo, pentru că Sânmărtean nu intră în contact cu adversarii, el are o mobilitate atât de bună, încât îi evită. Nicuşor vrea să-l copieze pe Luci. E greu să-l copiezi pe Luci când nu ai nici viteza de reacţie a lui Luci, nici mobilitatea lui. Şi din cauza aceasta nu poate juca 90 de minute, pentru că se epuizează ineficient.

Varela?

E un jucător extraordinar unu contra unu, cred că nu are egal în campionatul nostru unu contra unu pe faza de apărare. Ştie să stea în teren, e un jucător extrem de puternic. I-am spus lui Mihai Stoica în momentul în care m-a întrebat înainte să-l ia. E un jucător pe care vă puteţi baza, pentru că în primul rând e de caracter.

Cine se bate la titlu în acest sezon?

E greu de spus, cred că tot cele trei echipe vor fi pe podium. E foarte greu să vină a patra echipă între ele.

Nici Dinamo?

Nu... Nu văd cum.

Dar cum credeţi că au primit jucătorii lui Dinamo vestea că nu vor juca în cupele europene?

Vă daţi seama, e o frustrare imensă pentru ei. Nu cred că a crezut cineva la începutul sezonului că Dinamo va ajunge într-o cupă europeană cu lotul pe care-l avea. Stoican a făcut o treaba excelentă, a avut curaj, chiar tupeu la un moment dat să spună că nu are nevoie de alţi jucători. Sunt convins că nu era mulţumit de lot... Aşa că performanţa de a se califica în Europa e fantastică. Pentru că nimeni nu-i dădea vreo şansă. Nimeni. Toată lumea credea că locul 10, 8, cam pe acolo e Dinamo. Dar cu aceşti copii a reuşit lucruri extraordinare.

"Ştefan mi-a propus şi în primăvară să mă întorc la Ceahlăul"

Ce face Viorel Hizo acum?

Sunt un pensionar fericit. Am patru nepoţi care-mi ocupă tot timpul. Intru în activitate cu ei în prima parte a zilei, de multe ori sunt şoferul lor, în a doua parte sunt protectorul lor.

Nu vă e dor de fotbal?

Ba da, mi-e dor, mi-a fost greu.

Nu aţi mai avut nicio ofertă?

Ultima a fost de la domnul Ştefan chiar în această primăvară. Hai nea Vio, hai nea Vio! Înainte de terminarea campionatului, înainte de numirea lui Marin Barbu. Dar nu m-am mai dus...

Nu mai există nicio posibilitate să reveniţi ca antrenor? Nici dacă preia din nou Adrian Porumboiu echipa din Vaslui şi vă cere să veniţi a cincea oară?

Nu, sigur nu. Orice ofertă ar veni. Şi-mi ajunge de patru ori. Am 67 de ani şi vreau să stau şi eu în mijlocul familiei. Decizia e irevocabilă. Am hotărât acest lucru împreună cu familia, am făcut un consiliu, şi aşa va rămâne. Am luat această decizie pentru că mi-am văzut nepoţii, cel mai mare, Adrian, are 16 ani, e mai înalt decât mine, şi aceşti copii au crescut fără mine...

Etichete: hizo retragere , hizo antrenor , hizo interviu digi sport , hizo antal sanmartean vaslui


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A provocat un șoc când și-a spus vârsta. Câți ani are această femeie care a mai făcut un pas către Miss Univers
A provocat un șoc când și-a spus vârsta. Câți ani are această femeie care a mai făcut un pas către Miss Univers

Alejandra Marisa Rodríguez, avocată și jurnalistă în vârstă de 60 de ani, din Buenos Aires, a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Sepsi - FCSB 2-2. Gafa lui Ștefan Târnovanu amână petrecerea de titlu
Screenshot 2024-04-24 231756
Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Recomandările redacției
gigi becali1
Exclusiv Jucătorul care ”l-a dat pe spate” pe Gigi Becali în Sepsi - FCSB: ”Asta vreau să fie”

Vești proaste despre Florinel Coman, după ce a ieșit accidentat în minutul 19 al meciului Sepsi - FCSB
florinel-coman
Reacția suporterilor steliști, după decizia CNA
Foto E accidentat de 376 de zile, dar, la 34 de ani, e o ”bestie”
vitolo2
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Irina Shayk, pe străzile din New York ca pe podium. Cum s-a afișat modelul rus după ce s-a aflat că își caută un nou partener
Irina Shayk, pe străzile din New York ca pe podium. Cum s-a afișat modelul rus după ce s-a aflat că își caută un nou partener
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență incredibilă!” Cât costă un astfel de vehicul
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență incredibilă!” Cât costă un astfel de vehicul
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe baza armatei americane
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe baza armatei americane