fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
ianis hagi
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
bataie 16
Exclusiv Decizia ”destul de costisitoare” luată în premieră de Dinamo, după sancțiunea dură primită
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Digi Sport Special

VIDEO EXCLUSIV Lokica spune de ce a venit la Brașov: ”În Croația, președintele clubului s-a pus antrenor!”

16.03.2015, 17:40

captura lokica
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Croatul Vjekoslav Lokica e soluția-surpriză aleasă de FC Brașov pentru a încerca evitarea retrogradării în acest retur. Antrenorul de 49 de ani a venit în această iarnă cu șase jucători din Croația, iar, după un eșec la limită cu Petrolul, în prima rundă, au început să vină și rezultatele. Trei meciuri fără înfrângere și o victorie în ultima etapă, cu cinci croați în primul ”11”. 

După ce a intrat în insolvență și a reziliat săptămâna trecută contractele a șase jucători, Brașovul plutește nesigur deasupra liniei retrogradării și-și leagă toate speranțele de salvare de ”regimentul” croat condus de Lokica. Dar cine e acest Lokica, despre care mulți știm doar că e antrenorul care a plâns la conferința de presă de după meciul cu Astra? A făcut facultatea de ingineri mecanici, a lucrat o perioadă ca pescar pe un vas de pescuit, a fost preparator fizic pentru soția sa, Zana Lelas, o celebră fostă baschetbalistă ex-iugoslavă medaliată olimpică, e cel mai tânăr antrenor din istoria campionatului croat, acolo unde a strâns câteva experiențe care le-ar da idei și patronilor români. Dar mai bine să-l lăsăm pe el să spună mai multe…

Digi Sport: Cine e Vjekoslav Lokica? Suporterii români au avut o surpriză când ați fost numit la Brașov.
Vjekoslav Lokica: Nu am avut o carieră de fotbalist mare, pentru că eram singur la părinți, iar mama a vrut întotdeauna să-mi termin școala și studiile. Și am fost foarte bun la asta, am făcut școala de ingineri mecanici. Dar pentru că eram ocupat cu studiile, nu puteam să mă antrenez de două ori pe zi, ca un fotbalist profesionist. Jucam în Split, la FK Split. Abia după am terminat facultatea, la 24-25 de ani, m-am concentrat mai mult pe fotbal. Și, pe finalul carierei, am jucat câțiva ani în prima divizie. Dar fotbal am jucat de când aveam 8 ani - 8 ani si jumătate. După doi ani am început să practic canotajul și, după încă un an, m-am apucat și de taekwando. Deci, când eram copil, practicam trei sporturi în același timp.

În antrenorat cum ați început?
Când am fost un an și jumătate în Spania cu soția mea, am lucrat la început ca preparator fizic. Dar, după câteva luni, am devenit antrenor secund la FC Zaragoza, unde principal era Victor Munoz.


Cum e Vjekoslav Lokica în afara fotbalului? Ce-i place să facă cel mai mult?
Înainte pescuiam mult, dar acum nu mai am timp. Am și lucrat ca pescar mai demult... Acum 14-15 ani aveam un vas de pescuit lung de 22 de metri. Am avut și un camion cu aparat frigorific pentru pești. Era slujba mea la acel moment.

”Soția mea spune că sunt un tip sensibil”

Ați plâns la o conferință de presă. Nu e ceva ce vedem în fiecare zi...
Nu am plâns cu adevărat... Dar am fost foarte supărat după meciul cu Astra. Jucătorii mei chiar au dat tot pentru echipă și-mi doream pentru ei să câștigăm acel meci. Și am fost surprins și de modul de arbitraj. Nu spun că a fost incorect, dar a fost puțin diferit față de cum eram obișnuit în Croația.

Se poate spune că sunteți un tip sensibil?
Soția mea spune că da...

Cum e să ai o soție celebră?
Nu e așa ușor. Pentru că e și mai înaltă decât mine. Are 1,90 m, a fost o jucătoare foarte bună de baschet din fosta Iugoslavie, are medalii de argint la Olimpiadă și la Europene.

PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport

Aveți vreun model în antrenorat?
Tomislav Ivic a fost modelul meu. Am învățat multe de la el. Iar când eram în Spania, am urmărit multe antrenamente la Real Madrid, unde era Capello, și la Barcelona, unde antrena Rijkaard. Dar Tomislav Ivic m-a ajutat și m-a învățat cele mai multe lucruri.

Ați fost cel mai tânăr antrenor din istoria campionatului croat.
Da, am început pe la 33-34 de ani. Am promovat în prima divizie cu Sibenik, dar cred că eram, totuși, prea tânăr. Chiar dacă am avut rezultate bune. Apoi am antrenat pe Rijeka, Osijek, am fost în Cupa UEFA, am salvat Rijeka de la retrogradare... Când antrenam la Osijek, am avut un jucător român, pe Dumitru Mitu. Un fotbalist foarte bun, îmi aduc aminte de un gol foarte frumos pe care l-a marcat în Cupa UEFA, la Atena.

”Campionatul din România e mai puternic decât cel din Croația”

Cum v-ați hotărât să veniți în România?
Vream neapărat să plec din Croația. Iar agentul meu vorbise cu domnul Zotta cu 6 luni înainte de a veni aici.

Dar de ce ați vrut să plecați din Croația?
Pentru că anul trecut am avut o experiență foarte neplăcută la clubul meu, NK Zagreb. Retrogadase în divizia a doua și am ajuns acolo când foarte mulți jucători părăsiseră echipa. Am promovat mulți tineri și, la finalul sezonului, am revenit în prima divizie. Numai că atunci, președintele meu a decis că vrea să devină antrenor. Și mi-a spus: ”Te rog, poți să rămâi și să fii antrenorul meu secund?”. Și i-am răspuns: ”Uite, ești președintele meu, nu antrenorul meu!”. I-am spus că nu vreau să rămân în aceste condiții și, după acest episod, am vrut cu adevărat să plec din Croația.

Dar cât v-a fost președinte, a încercat să vă influențeze deciziile tehnice?
În a doua parte a sezonului, a stat cu mine pe bancă... Vă imaginați că a fost foarte dificil în anumite momente.

Cine făcea schimbările?
Eu le făceam, dar stătea în spatele meu, tot timpul vorbea despre una, alta... Vă asigur că nu e ușor să lucrezi în asemenea condiții. Și acesta a fost motivul pentru care am plecat din Zagreb. Acum sunt în relații foarte bune cu el, cu toți jucătorii de acolo, dar pur și simplu nu puteam lucra așa.

Dar acum cine e antrenor acolo?
El e. El e președinte, director, antrenor, tot (râde).

”Fotbaliștii croați nu-și reclamă clubul la comisii în timpul campionatului”

Cu patronul lui FC Brașov, Ioan Neculaie, ce relație aveți?
Una strict profesională.

Nu v-a sunat niciodată?
Nu.

Care sunt cele mai mari diferențe dintre campionatul românesc și cel croat?
Stilul de joc al fotbaliștilor croați e bazat pe posesie, ne place să avem mult mingea. Poate suntem un pic mai leneși, nu alergăm ca fotbaliștii germani sau englezi. În România, multe echipe joacă mai rapid și mai agresiv decât în Croația. Și, trebuie să spun asta, pentru mine, campionatul din România e mai puternic decât cel din Croația. Și, de asemenea, încă o diferență. Cu excepția lui Dinamo, Hajduk și Rijeka, echipele nu prea au suporteri. Am fost la București la meciul dintre Rapid și Viitorul, am rămas impresionat, au fost 8.000-9.000 de oameni.

Sunteți suprins de calitatea fotbalului din România? Aici, părerea generală e că nivelul e în scădere.
Da, nu mă așteptam să fie atât de ridicat. Primele 6-7 echipe din campionat sunt foarte bune. Și mai sunt suprins de felul în care televiziunile, ziarele, sunt în jurul fotbalului. În Croația nu e un interes atât de mare. Și să vă spun o altă diferență. În Croația, jucătorii nu fac lucruri ca aici. Să vă dau un exemplu, să înțelegeți la ce mă refer. Dacă sunt jucător la FC Brașov, nu-mi reclam niciodată clubul la comisii în timpul campionatului. Și asta e o mare diferență între Croația și România. Pentru că, dacă s-ar întâmpla așa, ar mai exista doar 2-3 echipe în campionat...

”Dacă te gândești la meciuri aranjate pentru pariuri, înnebunești”

Au existat tot felul de zvonuri legate de meciuri aranjate pentru pariuri în Croația. Ați întâlnit așa ceva?
Eu, personal, nu pot spune așa ceva, pentru că nu am dovezi. Dar nu putem nega că pariurile sunt un element foarte important în fotbal.

Vă e teamă de acest lucru?
Încerc să nu mă gândesc la așa ceva. E cea mai bună soluție. Dacă te gândești la acest lucru, începi să înnebunești.

V-ați asumat o responsabilitate mare aducând mai mulți jucători croați la Brașov.
Am avut probleme când am venit aici. Clubul a încercat să aducă mai mulți jucători români, dar nu a reușit. Iar în final a trebuit să aducem acești jucători croați, pentru că altfel am fi avut multe probleme.

De ce nu ați reușit să-i luați pe acești fotbaliști români?
Nu au vrut să vină... Spre exemplu, l-am vrut pe Cordoș, nu a vrut să vină... L-am vrut, de asemenea, pe Coman, s-a dus la Petrolul... Și au mai fost și alții.

Dat afară după primul meci din campionat la Zagreb

Credeți că Dinamo Zagreb ar câștiga campionatul din România?
Ar fi o luptă strânsă cu Steaua. Sunt apropiate valoric, după părerea mea.

La Rijeka ați avut și o experiență neplăcută, ați fost dat afară după primul meci din campionat.
Da... În cele patru luni cât am fost la Rijeka, s-au schimbat trei președinți. Iar cel de-al patrulea a venit cu doar cinci zile înainte de începerea sezonului. Și e un pic, nu știu, amuzant sau trist, ce vă spun acum. Acest al patrulea președinte a venit la mine și i-am spus: ”Domnule președinte, știu că nu sunt prima dumneavoastră alegere, îmi puteți spune orice”. Iar el mi-a răspuns: ”Nu, nu. Stai liniștit, totul e ok”. Și după primul meci m-a schimbat (râde).

”Am venit să rămân până la finalul sezonului. Dar cine știe?”

Nu știu dacă sunteți la curent, dar este o practică obișnuită și în România.
Am văzut că după două etape din retur au fost schimbați deja trei antrenori. Dar asta e meseria noastră. E greu să lucrezi așa, dar asta e...

Până acum au fost schimbați aproape 30 de antrenori în acest sezon.
Cu siguranță e prea mult...

Dar la ce vă așteptați la Brașov? Credeți că veți termina sezonul pe bancă?
Dacă vrei să fii antrenor, trebuie să fii pregătit pentru orice. Binențeles, am venit aici să rămân până la sfârșit. Dar cine știe?

Etichete: fc brașov , digisport , program digisport , radu dragut , vjekoslav lokica , vjekoslav lokica fc brasov , vjekoslav lokica interviuri si reportaje , vjekoslav lokica radu dragut , vjekoslav lokica digisport


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
bataie 16
Exclusiv Decizia ”destul de costisitoare” luată în premieră de Dinamo, după sancțiunea dură primită

După ce Bayern Munchen i-a dat ultimatum, agentul lui Alphonso Davies a spus lucrurilor pe nume
Bayerns Alphonso Davies - FC Bayern München - Archivfoto RECORD DATE NOT STATED Fußball *** Bayerns Alphonso Davies FC B
Exclusiv Reacția lui Victor Angelescu, după ce în stenograme a apărut că Daniel Niculae l-a sunat pe arbitru înaintea meciului
Sebastian Colțescu / Foto: Sport Pictures
Antrenorul care a semnat cu Petrolul
petrolul
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale