fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
ianis hagi
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
Romania v Colombia - International Friendly
Denis Drăguș are preț! Belgienii au anunțat câte milioane de euro vrea Standard Liege
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

VIDEO REPORTAJ ”Dacă aducem primul titlu din istorie la Târgu Mureș, veți avea o surpriză uriașă”

17.03.2015, 18:00

bucurie ASA
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

La Târgu Mureș se simte deja mirosul cupelor europene. După 38 de ani de amorțire fotbalistică, atât cât a trecut de când echipa condusă din teren de Boloni juca în Cupa UEFA, orașul parcă s-a trezit la viață.

Peste tot, pe magazine, autobuze, clădiri, sunt afișe cu meaje pentru formația lui N'Doye, Zicu sau Bumba, noii eroi ai mureșenilor. Inscripții atât în română, cât și în maghiară, totul pentru un vis interzis până acum, primul titlu din istoria orașului.

În preliminarii la Târgu Mureș, în grupe la Cluj

”Toată lumea vorbește de fotbal în oraș acum, toată lumea visează, discută de meciuri. Toată lumea vrea acum să batem tot, ne văd deja cei mai buni”, ne face introducerea în entuziasmul local Cristian Cherteș, directorul general al clubului.


”Oamenii au început să vină la meciuri, media a crescut la 5.000 de spectatori, dar la cel cu Dinamo a fost stadionul plin”. Asta înseamnă ceva peste 8.000 de spectatori, câte locuri are arena din Târgu Mureș. ”Cu stadionul suntem pregătiți pentru meciurile din preliminariile cupelor europene, a venit și o inspecție de la FRF și a confirmat că putem juca aici în primele tururi. În caz că ajungem în grupe, va trebui să închiriem. Clujul e cel mai aproape, are două stadioane care se pretează”, precizează Cherteș. ”Dar, din ceea ce se dezvoltă aici, sută la sută, noul pol de putere al fotbalului din Transilvania se va muta de la Cluj la Târgu Mureș”.

Ciobotariu: ”Și la condiții de pregătire suntem pe podium”

Lângă stadion, sunt două terenuri de antrenament de dimensiuni mari, unul natural și unul sintetic. ”Mai avem încă două la Academie, acolo unde sunt vestiarele, camerele în care se intră în cantonament, unde se face recuperarea, sunt saunele, sala de forță”, completează  Cherteș. ”Eu cred că la Târgu Mureș suntem printre primele 3-4 echipe în ceea ce privește condițiile de antrenament. Sunt bucuros că am aceste facilități”, spune și antrenorul Liviu Ciobotariu, a cărui precedentă experiență în Liga 1 fusese la Vaslui, un club sub norul falimentului și cu jucători neplătiți de peste 8 luni.

Narcis: ”Nu există riscul să se întâmple ce a fost la Ploiești cu Primăria”

Toată infrastructura, baza de la stadion și cea de la Academia de Sport, unde va fi și centrul de excelență al FRF, e asigurată de Primărie. Dar nu e aceasta o problemă, în condițiile în care adversarii din Liga 1 acuză o competiție neloială din moment ce nu toate cluburile beneficiază de bani și condiții oferite de factorii publici locali? ”Aportul cel mai mare la bugetul echipei e dat de banii de la televiziuni. Restul e cancan. Când ești sus, cineva te mănâncă. Că de ce ești tu și nu sunt ei”, replică imediat Cherteș. ”Beneficiem, într-adevăr, de infrastructura Primăriei... Dar nu e vorba de nimic ilegal. Dovadă stau desele controale care au fost anul trecut. Nu există, în niciun caz, riscul să vedem scenariile de la Ploiești sau din alte părți unde s-a trecut granița de a ajuta echipa locală din fondurile Primăriei. Deci lucrurile sunt legale, sunt ajutoare doar în limita legilor noastre”, încearcă să lămurească problema și Narcis Răducan, noul președinte al clubului.

Buget de 2,5 milioane de euro, echipă de grupele Europa League

Prima întrebări sunt cum de a apărut, în marea de actuale și viitoare echipe în insolvență, un centru stabil și performant ca ASA Tg. Mureș? De ce s-a putut aici și nu și în altă parte? Care e secretul? De câți bani e nevoie?

”Bugetul e în fiecare an între 2 milioane și 2 milioane și jumătate de euro”, spune directorul general. ”Aportul autorităților locale e foarte important, dar încet-încet, odată cu performanțele echipei, încercăm ca acesta să devină tot mai mic și să ne gestionăm singuri din vânzarea de jucători, din banii de la televiziuni. Și, la cum merg lucrurile, sper să ajungem cât mai repede la nivelul acesta”, completează el.

”Secretul acestei echipe, cred eu, constă în primul rând în valoarea lotului. Unul care cred că ar face față și în cupele europene. La cum văd eu echipa asta, cum se antrenează zi de zi și cum e pusă de antrenor în teren, eu o văd calificându-se în grupe”, identifică un alt plus portarul Edi Stăncioiu, cel care a fost în grupele Ligii Campionilor cu CFR Cluj.

PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport

Modelul Urziceni la Târgu Mureș

Există un ”proiect Târgu Mureș”? ”Există. Eu am lucrat la Urziceni cu Mihai Stoica și Dan Petrescu în perioada când s-a câștigat campionatul și s-a jucat în Liga Campionilor. Încerc să contribui la Târgu Mureș la preluarea unor lucruri din modelul de succes Urziceni”, spune Narcis Răducan.

Cum a început, însă, acest proiect? ”Târgu Mureș era în Liga a doua când m-a sunat Daniel Stanciu”, își aduce aminte N'Doye. ”El m-a convins să vin, el a construit acest proiect. Mi-a zis că vrea să promoveze echipa și o să ia câțiva jucători pentru asta. Și l-am întrebat ce jucători. Și când mi-a spus care sunt aceștia, am știut că putem să facem treabă”, povestește cel care a marcat 8 goluri pentru ASA în acest campionat.

Punctul vulnerabil al proiectului: contractele jucătorilor expiră în vară

Și așa a fost. Stanciu, împreună cu viceprimarul Claudiu Maior și ceilalți oameni din conducerea clubului au demarat un proiect pe termen scurt inițial. Au strâns un grup de jucători cu mare experiență, cu trofee, participări în cupele europene sau experiență în campionate de afară, precum N'Doye, Mureșan, Stăncioiu, Marius Constantin, Sepsi, Zicu, Hora, Goga, Szekely sau Bumba, un nucleu menit să asigure salvarea de la retrogradare în cel mai dur sezon de după Revoluție, cel în care cad șase echipe. Acum, planurile s-au schimbat, iar totul trebuie regândit din mers.

”Trebuie să recunosc că acesta e punctul vulnerabil al proiectului. Într-adevăr, strategia era pentru acest sezon, astfel că, în vară, mai mult de jumătate dintre jucători termină contractele. Și e datoria mea să rezolv această problemă”, admite Narcis Răducan.

”Victoria cu Steaua ne-a făcut să ne gândim la mai mult”

ASA a început acest campionat din postura proaspăt promovată. Se gândea cineva că, în momentul în care mai sunt 12 etape până la final, e mai greu să nu se califice în cupele europene decât să o facă? ”Obiectivul era strict evitarea retrogradării. Acum, că punctele, jocul echipei și conjuctura ne-au adus pe primele locuri, nu putem decât să fim foarte fericiți. Meciul cu Steaua putem să spunem că a declanșat așa, un entuziasm aparte, acela a fost momentul care ne-a făcut să ne gândim la mai mult”, afirmă Cristi Cherteș. ”E clar că ar fi o performanță pentru o echipă nou-promovată să joace în cupele europene. Ne dorim foarte mult să facem un oraș fericit... Suntem toți montați pentru acest lucru”, completează antrenorul Ciobotariu.

Bumba: ”Nimeni nu l-a crezut pe N'Doye când spunea că putem juca în Europa”

”Când am început campionatul, eu deja mă gândeam la asta. Eram tot aici, în acest loc, aici era și camera de filmat. Iar președintele era lângă mine, întreabă-l ce am zis eu atunci. Am spus că putem să ajungem sus cu echipa pe care o avem... Nu credeau. Râdeau de mine când le spuneam asta”, își aduce aminte N'Doye. ”Așa e. Nimeni nu l-a crezut. Mai ales că în vară ne-am strâns pe rând, la un moment dat eram doar 15 jucători, abia făceam de o echipă”, confirmă și Claudiu Bumba, fiul regăsit al Mureșului după experiența AS Roma.

Se poate, însă, și mai mult? Adică titlul? ”Ne gândim la titlu, nu avem cum să nu o facem. Nu putem ascunde clasamentul de jucători și nici noi nu ne ascundem să recunoaștem că suntem atât de aproape de primul loc. Ar fi culmea să spunem că nu ne dorim titlul. Sigur că ne dorim în fiecare moment al existenței acest trofeu”, spune Narcis Răducan.

N'Doye: ”Dacă luăm campionatul, pregătește-te, primarule! Îți pregătesc o surpriză uriașă”

”Voi, jurnaliștii, o să aveți o mare surpriză dacă luăm campionatul... Și orașul Târgu Mureș, o să vedeți... Primarule, o să ai o mare problemă aici, îți spun! După ce câștigăm campionatul, aoleu... Ar fi visul meu, măi... Am visat la asta de când am semnat contractul. Încă o dată, primarule, te pregătesc! O să ai problemă mare! Maior, pregătește-te! O să vedeți voi... Și mai ales Narcis are problemă mare. Ai auzit-o pe asta? Clubul vrea să rămân la echipă. Și o să-i iau locul lui Narcis Răducan. Și acum nu mai doarme noaptea, tot timpul e cu presiune. Nu ai văzut ultima dată? Nu m-a mai salutat...”, comentează în stil propriu, din nou, N'Doye. ” E cel mai frumos stres când am presiunea asta din partea unui jucător. Eu i-am spus să dea în continuare multe goluri. Și apoi o să-l fac scouter într-o anumită zonă a lumii ca să-mi aducă jucători buni”, vine și răspunsul pe același ton al lui Narcis.

E bună dispoziție la Târgu Mureș, orașul unde pare că se întâmplă ceva. Cele două comunități, română și maghiară, s-au unit în jurul rezultatelor echipei, iar echipa, chiar dacă e la al treilea antrenor în acest sezon, a strâns patru victorii din patru meciuri în retur și pare singura din campionat capabilă să ridice capul în fața dominației Stelei. 

Etichete: digisport , program digisport , asa targu mures , radu dragut , reportaj asa targu mures , asa targu mures europa , asa targu mures reportaj radu dragut


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
Romania v Colombia - International Friendly
Denis Drăguș are preț! Belgienii au anunțat câte milioane de euro vrea Standard Liege

Un fost coleg de națională nu a avut milă de Dani Alves și Robinho, după ce au fost condamnați la închisoare
FotoJet (2)
Șucu s-a ținut de cuvânt! Merge alături de galerie la meciul cu Craiova: ”Echipa are nevoie de noi!”
BUCURESTI - SUPERLIGA - ETAPA 5 - RAPID BUCURESTI - PETROLUL PLOIESTI - 13 AUG 2023
Varga l-a vândut pe Krasniqi la Rapid cu 1.000.000€, deși avea ofertă de 5 ori mai mare! Acum, a tras concluziile
sucu varga
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
Digi Animal World
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit