• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Valentino Rossi a câștigat Grand Prix-ul Moto al Cataloniei pentru a 10-a oară în carieră și pentru a 7-a oară la clasă regină. Ultima dată când italianul a stat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a fost la Montmelo, în 2009. Este a 2-a victorie în sezon a "Doctorului", care strânge situația la general, acolo unde a fost și ajutat de abandonul lui Jorge Lorenzo.

Marc Marquez a încercat imposibilul, reușind preț de un tur să ajungă în fața lui Rossi. A fost însă pur si simplu ziua italianului, care și-a trecut astfel în palmares victoria cu numărul 114 la toate clasele, fiind la numai 8 reușite de recordul all-time al lui Giacomo Agostini.

Podiumul a fost completat de Dani Pedrosa, la a 2-a performanță de acest gen din sezon.

Clasa Moto2, îndoliată de moartea tragică a tânărului Luis Salom, a semănat cu o partidă de șah. S-au înfruntat strategic Alex Rins, favoritul local, și Johann Zarco, campionul mondial en-titre. A mutat câștigător cu 6 tururi înainte de final francezul, care a repetat, astfel, performanța de anul trecut: pole și victorie în Catalunia. A ajuns în premieră în 2016 pe podium și japonezul Takaaki Nakagami, care este la primul început de campionat în care punctează în toate cursele.

Clasa mezină, Moto3, a dus duelul în 6 până în ultimul tur. A fost de altfel singura care a dat un câștigător spaniol. Jorge Navarro a obținut prima victorie din carieră acasă, în timp ce liderul general, Brad Binder, a salvat o ieșire în decor și mai apoi a recuperat 6 locuri în ultimele 4 tururi, pentru a continua seria consecutivă de podiumuri în sezon, acum ajunsă la 7 din 7.


UPDATE 15:45 Abia al cincilea în calificările din Montmelo, Valentino Rossi a făcut o cursă perfectă şi s-a impus în Marele Premiu al Cataloniei. "Doctorul" şi Marc Marquez - plecat din pole-position - au oferit o luptă senzaţională pe ultimele tururi ale cursei, însă o greşeală făcută de acesta din urmă i-a permis lui Rossi să se desprindă în câştigător, cu aproximativ un tur şi jumătate înainte de final. Pe locul trei s-a clasat Dani Pedrosa, favoritul publicului.

Jorge Lorenzo, liderul la general, a abandonat, astfel că Marc Marquez l-a depăşit cu 10 puncte.


UPDATE 14:00 Johann Zarco (Kalex Ajo) a câştigat, ca şi în 2015, Marele Premiu al Cataloniei la clasa Moto 2. Este a 11-a victorie din carieră pentru francezul de 25 de ani. Podiumul a fost completat de Rins şi Nakagami.


UPDATE 12:50 Jorge Navarro (20 de ani) s-a impus în premieră într-o cursă de Moto 3. Spaniolul i-a devansat pe Binder (liderul clasamentului general) şi Bastianini.


În Catalonia, pe noua variantă de circuit abordată în această dimineață, Marc Marquez a obținut primul pole-position pe Montmelo la clasa regină. Turul mai scurt și mai virajat, folosit în Formula 1 în ultimul deceniu, a fost descifrat rapid de fostul campion mondial - în special zona lentă a șicanei din ultimul sector. Marquez a fost mai rapid cu aproape jumătate de secundă față de al doilea clasat, Jorge Lorenzo. Lider în clasamentul general, Lorenzo este câștigătorul de anul trecut al Grand Prix-ului Cataloniei și deopotrivă ultimul pilot care a obținut trofeul cu plecare din pole, însă în 2010.

Linia întâi a grilei de duminică va fi completată de localnicul Dani Pedrosa, născut la nici 15 kilometri de pista catalană. Valentino Rossi a fost doar al cincilea în calificările din Montmelo, urmând să fie încadrat la start în linia a doua de surprinzătorul Hector Barbera și viitorul său coleg Maverick Vinales, încă pilot Suzuki.

Chiar și în noua configurație de circuit, considerată mai sigură, accidentele periculoase nu au lipsit. La clasa Moto 2, ce l-a pierdut ieri în urma unui tragic accident pe Luis Salom, Franco Morbidelli și Sam Lowes au ieșit violent în decor în virajul 9, un viraj în orb, de mare viteză. Din fericire, deși au ajuns până în parapet, ambii piloți au scăpat teferi și vor lua startul duminică.

Din pole pleacă în premieră în 2016 campionul mondial en-titre, Johann Zarco. Anul trecut, Zarco a făcut dubla în cursa catalană: pole și victorie. Linia întâi la startul clasei Moto 2 este completată de favoritul local, Alex Rins, și veteranul Thomas Luthi.

Pole-ul clasei mezine părea ca și intrat pe mâna lui Nicolo Antonelli, însă Brad Binder - liderul clasamentului general, a avut o tresărire de orgoliu în ultima clipă și a obținut astfel al doilea pole din sezon. Deși este neînvins în ultimele trei etape, Binder nu a câștigat niciodată cu plecare din pole. Mai mult, statistica ultimelor 11 Mari Premii Moto 3 arată un alt câștigător decât pilotul plecat din pole, ultima dublă fiind cea a lui Enea Bastianini, la Misano, în 2015.

În ultimii 2 ani, cine a câștigat cursa din Catalonia, indiferent de clasă, a devenit ulterior campion mondial la final de sezon. Anul trecut s-a întâmplat cu Jorge Lorenzo, Johann Zarco și Danny Kent. A fost în același timp și a opta ediție consecutivă a acestui Grand Prix, în care măcar un spaniol a câștigat una din curse.

Primul start al etapei cu numărul 7 din Motomondial se va întâmpla duminică, după Grila de Start. Digisport 1 începe transmisia din studio la ora 11, apoi în direct și în exclusivitate pentru România continuă cu cele trei curse - startul MotoGP fiind programat la obișnuita oră 15:00.