Racing Paris s-a calificat duminică seara în finala European Rugby Champions Cup, după victoria, 19-16, reușită în fața englezilor de la Leicester. A fost meciul în care cel mai bun arbitru de rugby din lume, galezul Nigel Owens, a comis cea mai mare eroare a anului. Reacția jucătorilor a fost exemplară!

În minutul 76 al disputei de la Nottingham, Juan Imhoff, aripa argentiniană a lui Racing, a încercat o intercepție, balonul a căzut fără ca el să-l atingă, apoi l-a prins și a scăpat singur spre terenul de țintă advers. Owens a oprit jocul, considerând că Imhoff a atins balonul și a comis un înainte. A urmat arbitrajul video.

Arbitrul finalei Cupei Mondiale din Anglia, din 2015, Owens a urmărit mai multe reluări pe ecranul instalat pe stadion, a văzut că greșise și practic împiedicase marcarea unui eseu, apoi i-a chemat la el pe cei doi căpitani de echipă.

Mathew Tait, de la Leicester, și Chris Masoe, de la Racing, alături de întreg stadionul și de toți telespectatorii l-au auzit pe Owens: “Îmi cer scuze sincer. Am crezut cu tărie că a atins balonul. Reluările arată foarte clar că el nu l-a atins. Este greșeala mea. Îmi pare rău, îmi cer scuze sincer.” Masoe a râs și a avut puterea să glumească cu arbitrul: “Asta înseamnă că se pune eseul pentru noi?”

Juan Imhoff, cel implicat în incident, nici n-a venit să discute cu Owens și niciun alt jucător n-a protestat. Asta chiar dacă jocul s-a reluat cu o posesie pentru Leicester, formația avantajată de eroarea arbitrului, dar care avea balonul în momentul comiterii acesteia.

Greșeala n-a schimbat, din fericire, formația calificată în finala de la Lyon, de pe 14 mai, finală care va fi transmisă de Digi Sport. Se vor întâlni atunci Racing Paris și Saracens.