• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

În urmă cu aproape 10 ani, Jack Cobden juca finala Cupei Mondiale de rugby la Under20. În prezent, reprezintă România şi speră ca, alături de "Stejari", să revină în Japonia, acolo unde, în 2009, Noua Zeelandă i-a negat bucuria de a cuceri titlul mondial. Până atunci, se bucură de ceea ce numeşte "vârful carierei mele".

Cobden a debutat pentru echipa României în aceeaşi zi în care trei dintre foştii săi colegi de la U20 - Ben Youngs, Cortney Lawes şi Jamie George - ajutau Anglia să-şi păstreze titlul în Six Nations. Pe 11 martie, la Bruxelles, în prezenţa părinţilor săi, jucătorul de 28 de ani, legitimat la CSM Bucureşti, a reuşit două eseuri, iar "Stejarii" au învins Belgia cu 33-17, în Rugby Europe Championship.

"Mă simt ptivilegiat că am jucat cu acei băieţi când am fost tânăr. Sunt amintiri frumoase pentru mine acum. Apreciez fiecare posibilitate pe care am avut-o să joc pentru Anglia ca junior, au fost toate experienţe extraordinare şi m-au ajutat să am oportunitatea de a juca în România. Sunt recunoscător pentru asta. Acum, sunt concentrat să joc pentru România şi să o fac cât pot de bine pentru noua mea ţară", a declarat Cobden, într-un interviu pentru BBC, care i-a dedicat un material amplu noului component al echipei României.

Cum a intrat o carieră pe care mulţi o vedeau strălucitoare pe o pantă descendentă? Totul a început în 2013, când Nottingham a renunţat la serviciile sale, la capătul unui sezon cu multe accidentări. A urmat o perioadă petrecută în America de Sud, unde a lucrat ca barman, apoi a apărut oportunitatea de a semna un contract în România.

CSM Bucureşti i-a pus pe masă o înţelegere pe 10 luni, însă a rămas la rămas la club 3 ani, suficient pentru a fi eligibil pentru naţională.

"Am călătorit prin America de Sud şi m-am gândit că m-aş întoarce în Anglia şi juca pentru o altă echipă. Practic, lucram într-un bar când s-a ivit posiblitatea de a juca în România", povesteşte Cobden.

S-a adaptat rapid în ţara noastră, se simte excelent şi are un singur regret: că nu a ajuns la devreme în România.

"M-am bucurat de fiecare minut. Este unul dintre acele locuri care ţi se par foarte diferite când ajungi, pentru că vezi încă blocurile comuniste. Dar are părţile ei frumoase, România este minunată, crudă şi un pic neatinsă. Au fost suişuri şi coborâşuri, dar mi se potriveşte aici. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată şi aş fi vrut să o iau mai devreme. Niciodată nu m-am gândit la rugbyul internaţional când am venit aici, a fost o călătorie incredibilă pentru mine

Am fost într-un mediu profesionist de la vârsta de 16 ani, e multă presiune la acea vârstă. Vrei să faci ceva cu tine şi când planul nu reuşeşte trebuie timp ca să fie refăcut. M-am antrenat din greu mulţi ani la academie şi am sperat să joc în Premiership. Când s-a terminat abrupt pentru mine, mi-a luat câţiva ani să-mi revin şi să realizez că am o viaţă atât de bună ca jucător de rugby, un sport pe care îl iubesc. Mă bucur că mi-am revenit total acum", spune Cobden.

Următorul obiectiv al lui Jack Cobden îl reprezintă prezenţa la Cupa Mondială de peste doi ani, din Japonia. Acolo unde, în urmă cu 8 ani, cucerea medalia de argint la Mondialul U20, după o finală cu Noua Zeelandă, pierdută cu 44-28.

"Japonia este departe, multe se pot întâmpla până atunci", a încercat Cobden să-şi ţină în frâu entuziasmul. Recunoaşte, însă, că a ajuns într-o ţară în care rugby-ul este în ascensiune, chiar dacă nivelul nu este cel atins în anii '80, când România era o adevărată forţă pe plan european.

"Stejarii" tocmai au pus capăt supremaţiei Georgiei în Rugby Europe Championship, în contextul în care gruzinii fac presiuni pentru a intra în Six Nations sau măcar pentru trecerea la un sistem de promovare-retrogradare în cele două competiţii importante de pe continent în sportul cu balonul oval.

Victoria cu Georgia şi din Rugby Europe Championship îi apropie pe români de calificarea la Cupa Mondială din 2019. S-ar respecta astfel tradiţia - "Stejarii" au participat la toate ediţiile de la înfiinţarea competiţiei, în 1987. Cobden subliniează faptul că România e mândră de cultura lor rugbystică.

"Sunt încă foarte mândri de cultura lor rugbystică aici, în România. Echipa este destul de puternică astăzi, câţiva înaintaşi puternici joacă în Franţa. Sunt de asemenea jucători cu experienţă în campionat. Nu e cel mai rapid, dar este o competiţie fizică şi ştii după meci că ai jucat rugby.

În fiecare an, calitatea creşte şi, datorită mai multor antrenori străini care îi ajută pe tineri, au dat acestui sport un impuls. A fost frumos să primesc posibilitatea de a juca în echipa naţională şi, cu familia aici, să mă urmărească, pot spune că e vârful carierei mele", a afirmat englezul.

Foto: frr.ro