• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Stadionul Twickenham din Londra va găzdui sâmbătă cea de-a 155-a confruntare oficială dintre cele mai puternice naţiuni ale rugbyului, Noua Zeelandă şi Australia, care vor disputa cu această ocazie finala Cupei Mondiale 2015 (sâmbătă, ora 18:00, LIVE la Digi Sport 1).

Noua Zeelandă domină cu autoritate bilanţul întâlnirilor directe cu Australia, rivalitatea dintre cele două selecţionate din emisfera sudică debutând pe 15 august 1903, la Sydney, când All Blacks s-a impus cu un categoric 22-3.

De atunci, cele două echipe s-au întâlnit în numeroase ocazii, iar din 1931 Australia şi Noua Zeelandă se luptă pentru Cupa Bledisloe, trofeu pe care All Blacks l-a cucerit de 42 ori în 54 de ediţii disputate până acum. Această competiţie, care poartă numele lordului Bledisloe, fostul guvernator general al Noii Zeelande, se dispută anual începând din 1984. Naşterea turneului Tri Nations, în 1996, a triplat practic întâlnirile anuale dintre All Blacks şi Wallabies.

Din cele 154 de meciuri disputate până acum, Noua Zeelandă a câştigat 105, în timp ce Australia s-a impus în 42 de întâlniri, în timp ce 7 partide s-au încheiat la egalitate.

La Cupa Mondială, însă, bilanţul este favorabil Australiei, care a câştigat două dintre cele trei partide disputate până acum împotriva Noii Zeelande, de fiecare dată în semifinală. Prima întâlnire a avut loc la Mondialul din 1991, când australienii s-au impus cu 16-6 în faţa neozeelandezilor, campionii en titre la momentul respectiv. O săptămână mai târziu, Australia reuşea să cucerească primul său titlu mondial, după finala cu Anglia (12-6).

Următorul duel "mondial" a avut loc 12 ani mai târziu, chiar în Ţara Cangurilor, Australia reuşind şi de această dată să se impună în faţa "eternei rivale", cu 22-10, în semifinala disputată la Sydney, în faţa a 82.000 de spectatori.

All Blacks şi-a luat, însă, o frumoasă revanşă în faţa Australiei la Cupa Mondială 2011, impunâdu-se cu 20-6 pe arena Eden Park din Auckland, în semifinalele competiţiei. Câteva zile mai târziu, Noua Zeelandă cucerea pentru a doua două în istoria sa titlul mondial la rugby, de această dată chiar în faţa propriilor suporteri, după o finală câştigată la un singur punct în faţa Franţei (8-7).

Finala Cupei Mondiale 2015, dintre Noua Zeelandă şi Australia, programată sâmbătă, de la 18:00 (ora României), va fi arbitrată de galezul Nigel Owens.

Meciul pentru locul 3, Africa de Sud - Argentina, va avea loc vineri, pe Stadionul Olimpic din Londra (22,00, ora României) şi va fi condus de irlandezul John Lacey.