Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Foto Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
FotoJet (2)
Video Cu cine a fost văzut Dimitrov, la șase luni de la despărțirea de Mădălina Ghenea
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV
Digi Sport 1 Live
Acum

Atentatele de la Paris, ultimele dintr-un lung șir de atacuri asupra sportului! De la Munchen la Paris

14.11.2015, 15:01

Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate, aparent coordonate, explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, și o luare de ostatici într-o sală de spectacole. Președintele Francois Hollande, prezent la meciul de fotbal, a fost evacuat și ulterior a declanșat starea de urgență.

atentate franta 1
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Din păcate, seria de atentate, revendicate între timp de ISIS, nu sunt decât ultimele dintr-un lung șir de astfel de atacuri care au afectat și lumea sportului, începând cu 1972, an în care Olimpiada de la Munchen a fost umbrită de un atac asupra delegației Israelului. De atunci au trecut 43 de ani și cel puțin 15 de atentate teroriste.

1. 5 septembrie 1972, Munchen - 11 morți

Un comando al grupului terorist palestinian Septembrie Negru atacă Satul Olimpic de la Munchen, în timpul Jocurilor Olimpice din 1972, ucide doi membri ai delegației Israelulului și ia ostatici alți nouă sportivi.

După două zile, în timpul operațiunii de salvare a poliției germane, cei nouă ostatici sunt uciși. În timpul luptelor dintre poliție și teroriști, cinci atacatori își pierd viața, la fel ca un polițist și un pilot de elicopter cu care voiau să fugă teroriștii.


2. 15 iunie 1996, Manchester - 0 morți, 212 răniți

Armata Republicană Irlandeză (IRA) detonează un camion plin cu explozibili în centrul orașului Manchester, în timpul Campionatului European din 1996. Cartierul afectat a fost evacuat înainte, în urma alarmei de atentat cu bombă, dar 212 persoane au fost rănite.

IRA revendică atentatul, dar își cere scuze că în atentat au fost răniți și civili. Pagubele materiale au depășit valoarea de 1,2 milioane de lire sterline la acea dată, iar renovările unora dintre clădirile avariate au fost finalizate abia în 2005.

3. 27 iulie 1996, Atlanta - 1 mort, 111 raniți

O femeie moartă și alte 111 persoane rănite. Acestea au fost victimele unui atentat cu bombă artizanală în timpul Olimpiadei din Atlanta, la ediția centenară. Vinovatul, un terorist antiavort, pe nume Eric Rudolph.

4. 1 mai 2002, Madrid - 0 morți, 17 răniți

Un atentat cu o mașină capcană, revendicat de gruparea teroristă separatistă bască ETA, în apropiere de stadionul Santiago Bernabeu, cu trei ore înainte de semifinala Ligii Campionilor, dintre Real Madrid și Barcelona, lasă în urmă 17 răniți și daune materiale importante. Din fericire, nicio persoană nu a fost ucisă.

5. 8 mai 2002, Karachi - 14 morți

Un atentat sinucigaș lângă hotelul naționalei de crichet a Noii Zeelande din Karachi (Pakistan) a provocat moartea a 14 persoane. Echipa Noii Zeelande și-a anulat turneul.

6. 17 mai 2006, Irak - 19 morți

2006 a fost un an ”plin” de astfel de incidente. Pe 17 mai, 15 atleți și membri ai staff-ului echipei de taekwondo a Irakului au fost răpiți în Irak, în timp ce se îndreptau la o competiție în Iordania. Nu au mai fost văzuți niciodată. După doar nouă zile, antrenorul de tenis al echipei Irakului a fost ucis, împreună cu doi dintre jucătorii săi.

Mai devreme, în același an, în Iran, un grup armat a răpit 30 de membri ai Comitetului Olimpic Iranian, împreună cu președintele organizației. Nici astăzi, acesta din urmă nu a fost găsit.

7. 4 ianuarie 2008, Dakar - 4 morți

În fața amenințărilor Al Qaeda, raliul Dakar a fost anulat, pentru prima dată în 30 de ani de istorie. Din cauza faptului că în Senegal și Mauritania nu putea fi asigurată siguranța participanților, s-a decis mutarea competiției pe continentul sudamerican. Cu o lună înainte, o familie de francezi a fost ucisă în Mauritania, iar Al Qaeda și-a asumat atacul.

8. 6 aprilie 2008, Sri Lanka - 14 morți, 90 de răniți

14 morți, printre care un ministru al Guvernului din Sri Lanka, a fost bilanțul unui atentat cu bombă în Gampaha, la 25 de kilometri de Colombo. Alte 90 de persoane au fost rănite. Ministrul urma să dea startul unui maraton.

9. 3 martie 2009, Lahore - 7 morți, 6 răniți

Un grup terorist înarmat cu grenade și lansatoare de rachete atacă naționala de crichet a statului Sri Lanka, în Lahore (Pakistan), când delegația respectivă se deplasa spre un meci în zonă. Șapte persoane au fost ucise, majoritatea polițiști care escortau convoiul, și șase jucători srilankezi au fost răniți.

10. 1 ianuarie 2010, Pakistan - 90 de morți

90 de morți la un meci de volei din Pakistan, ca urmare a unui atentat sinucigaș cu bombă într-o micuță localitate din statul asiatic. Atentatorul s-a infiltrat în mijlocul spectatorilor, înainte de a se detona.

11. 8 ianuarie 2010, Angola - 2 morți

Autocarul naționalei statului Togo a fost mitraliat în timpul deplasării acestuia prin provincia angoleză Cabinda, în drum spre Cupa Africii pe Națiuni. A murit un antrenor și șeful departamentului de relații cu presa.

12. 14 mai 2010, Tel Afar - 25 morți, 100 răniți

Cel puțin 25 de oameni au murit și peste 100 au fost răniți într-un atentat sinucigaș din localitatea irakiană Tel Afar, la un meci de fotbal. Atentatorul a intrat pe terenul de joc cu o mașină ”blindată” cu explozibili.

13. 13 martie 2013, Iman Sahib - 7 morți, 6 răniți

Șapte persoane au murit și șase au fost rănite în urma unui atentat sinucigaș în localitatea afgană Iman Sahib, în timpul unei partide de buzkuchi, o formă de polo locală.

14. 15 aprilie 2013, Boston - 3 morți, 220 de răniți

Două explozii în timpul maratonului de la Boston, aproape de linia de sosire, curmează viața a trei persoane, lăsând mutilate alte câteva zeci. Alte 200 de persoane au fost rănite ușor. Cei doi teroriști, de origine cecenă, au fost identificați, unul dintre ei fiind ucis în intervenție.

15. 13 noiembrie 2013, Paris - 130 de morți, 250 de răniți

Atentatele de vineri seară, de la Paris, sunt ultimele dintr-un lung șir de astfel de atacuri asupra lumii sportului. Una dintre exploziile provocate de teroriștii ISIS a avut loc în apropierea arenei Stade de France, unde se disputa partida amicală Franța-Germania. Deflagrația s-a auzit pe stadion în timpul meciului și pe transmisiunea sportivă. Seria de atentate și explozii a curmat viața a circa 130 de persoane, provocând alte câteva sute de răniți.

Etichete: madrid , munchen , paris , 2006 , 1972 , boston , 2010 , raniti , atentate , victime , atacuri , morti , eta , ira , atentate teroriste


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV

Exclusiv Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”
Dorinel Munteanu, după calificarea Oțelului în finala Cupei României: ”Mă trezesc în fiecare dimineață cu speranța că vor veni”
Screenshot 2024-04-18 at 23.09.58
”Ai mai văzut așa ceva?”. Emi Martinez a primit două galbene, unul la loviturile de departajare, dar nu a fost eliminat
martinez
Citește și
Edi Iordănescu a avut puterea să zâmbească după România - Columbia 2-3: ”Dacă erau mai multe minute, câştigam”
Ultima mișcare a ”Tricolorilor” lui Iordănescu înaintea meciului de cinci stele cu Columbia
crop_dragusin
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
Cum a reacționat Radu Drăgușin, după ce Anghel Iordănescu și Mircea Lucescu au făcut deplasarea cu naționala, la Madrid
FOTBAL:ROMANIA-IRLANDA DE NORD, AMICAL (22.03.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro