• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Larry Nassar, fostul doctor al lotului olimpic de gimnastică al Statelor Unite ale Americii, a pledat ”vinovat” în cursul zilei de miercuri la șapte capete de acuzare de abuzuri sexuale de prim grad în Lansing, Michigan. Fostul doctor se confruntă cu o pedeapsă între 25 și 40 de ani de închisoare.

Nassar, în vârstă de 54 de ani, a fost acuzat de molestarea a șapte fete. El se confruntă cu acuzații similare în zona statului Michigan, unde au fost depuse acuzații a mai mult de 125 de femei și fete. Victimele fostului doctor au mărturisit că Nassar le-a molestat când erau consultate la lotul olimpic.

Audierea de miercuri a venit după ce a treia victimă care l-a acționat în judecată, fosta gimnastă Gabby Douglas, l-a acuzat de abuz sexual. Nassar a declarat că pledează vinovat pentru a "opri răul". ”Îmi pare atât de rău. Povestea asta a fost ca un chibrit lăsat să ardă o pădure întreagă, o situație scăpată de sub control. Vreau să opresc acest rău acum”, a recunoscut fostul doctor.

”Vreau ca aceste fete să se vindece, vreau ca această comunitate să se vindece, nu am nici o animozitate față de nimeni, vreau doar să ne vindecăm”, a mai adăugat Larry Nassar.

Judecătorul Rosemarie Aquilina i-a răspuns: "Erai pus în poziția și erai pregătit să vindeci oamenii. V-ați folosit de acea poziție, de încredere, pe care ați avut-o, în cel mai rău mod - de a abuza copiii. Ați încălcat jurământul pe care l-ați făcut”.

Fostul doctor a fost acuzat că a abuzat sexual mai mult de 140 de femei în timpul carierei sale de medic. Victimele lui Nassar, care nu au fost toate identificate, urmează să vorbească în cadrul unei audieri de condamnare din data de 12 ianuarie 2018.

"Pârâtul era într-o poziție autoritară și și-a folosit această poziție pentru a le constrânge pe victime", a declarat procurorul general Angela Povilaitis, adăugând că majoritatea victimelor sale aveau între 13 și 16 ani. Nassar a pledat deja vinovat în multiplele cazuri și ar putea să se confrunte cu o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Înainte de a se pronunța, judecătorul Aquilina i-a cerut să confirme că nu purta mănuși atunci când își abuza victimele și că presupusele examinări "nu pentru pentru scop medical, ci pentru propriul tău scop". Nassar a răspuns: "Da".

În vârstă de 54 de ani, Larry Nassar a venit la lotul olimpic de gimnastică al Statelor Unite în anul 1986 şi a predat în paralel la Universitatea de Stat din Michigan. În urmă cu un an a fost suspendat pe termen nelimitat de către rectoratul universităţii, imediat după ce Rachel Denhollander l-a acuzat de agresiune sexuală. A fost printre primele, pentru că ulterior mai multe zeci de paciente l-au acuzat pe doctor de abuz.