• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat, Dacian Cioloş, ca ministru al Tineretului şi Sportului, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii au avizat în unanimitate numirea Elisabetei Lipă.

''După 24 de ani de activitate sportivă, am o datorie de suflet să ajut sportul românesc şi din această postură. Nu avem cum să facem schimbări spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret şi sport, pentru că ele trebuie să aibă o finalitate unică. Suntem în anul calificărilor, un an foarte greu, iar, din păcate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificaţi. Este un număr extrem de mic, ţinând cont că în ediţiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi şi câteodată nu încăpeam în acelaşi avion. MTS va face eforturi pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi. Eu personal voi face tot ce depinde de mine să ne prezentăm la Rio cu o delegaţie onorabilă. Voi continua proiectele fostului ministru, prietena mea Gabi Szabo, pentru că sportul nu are pauze, iar fiecare oprire de acest gen se vede în rezultatele sportivilor'', a declarat Elisabeta Lipă la audiere.

Fostul tenisman Ilie Năstase, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, a afirmat, la rândul său: ''Cred că Elisabeta Lipă este o alegere foarte bună, singurul lucru pe care aş vrea să-l adaug este să aibă un buget mai mare decât Gabi Szabo, pentru că altfel că îi va fi greu să facă performanţă în cele 11 luni. Îi urez succes şi chiar dacă ea este de la Dinamo, iar eu stelist primeşte de la mine două voturi nu unul''.

Elisabeta Lipă este cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, deţinând un palmares impresionant care include opt medalii, dintre care cinci de aur, două de argint şi una de bronz. În anul 2004, la Atena, a devenit prima femeie din istorie care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Declarată cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea de către Federaţia Internaţională de Canotaj, Lipă a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Meritul Sportiv clasa I pentru performanţele obţinute de-a lungul timpului.

În vârstă de 51 de ani, Elisabeta Lipă conduce în prezent Federaţia Română de Canotaj şi ocupă funcţia de vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, ea a fost înaintată, la 1 decembrie 2004, la gradul de chestor de poliţie, echivalent cu cel de general.

Elisabeta Lipă îi urmează în funcţie la Ministerul Tineretului şi Sportului altei campioane olimpice, fosta atletă Gabriela Szabo.

Agerpres