• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (azi, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (azi, 20:45, Digi Sport 1)

Marți a debutat, la Milano, prima ediție a Next Gen ATP Finals, un Turneu al Campionilor Under 21 în care organizația care guvernează tenisul masculin și-a propus să testeze câteva reguli revoluționare pentru sportul alb.

În primul meci, Daniil Medvedev l-a învins, într-un duel 100% rusesc, în grupa B, pe Karen Khachanov, cu 2-4, 4-3(6), 4-3(3), 4-2, într-o oră și 50 de minute.

La Next Gen Finals, ATP testează următoarele reguli:

Seturi de maximum patru game-uri: câștigă primul care ajunge la patru, iar, în cazul în care se ajunge la 3-3, se intră în tie-break (care se dispută după regulile clasice); meciul este câștigat de jucătorul care își adjudecă trei seturi (se joacă după sistemul cel mai bun din cinci seturi).

Nu există avantaj; la fel ca în meciurile de dublu din circuitele ATP și WTA, la 40-40 se joacă punct decisiv, iar jucătorul aflat la primire alege careul de serviciu.

Nu exită neț la serviciu; dacă mingea aterizează în careul de serviciu după ce a atins fileul, punctul continuă.

Încălzirea jucătorilor înainte de meci nu durează mai mult de cinci minute. Cronometrul pornește în momentul în care al doilea jucător va intra pe teren.

Durata dintre puncte nu e mai mare de 25 de secunde. De asemenea, cronometrul (shot clock) pornește după încheierea precendetului schimb de mingi.

Nu există arbitri de linie. Hawk eye-ul ”decide” în timp real dacă mingea a prins terenul, iar, în cazul în care aceasta a aterizat în apropierea liniei sau a ”prins” puțin din aceasta, urma termică va fi afișată pe tabela de marcaj.

Este permis on-court coaching-ul. La fel ca turneele din circuitul WTA, jucătorii vor putea primi indicații din partea antrenorilor.

Inițial, la acest turneu urmau să se califice cei mai buni șapte jucători Under 21, iar lor să se alăture unul invitat de organizatori. Cel mai bun tânăr jucător, Alexander Zverev, a ales însă să se retragă de la Milano, pentru a se pregăti pentru adevăratul Turneu al Campionilor, care se va desfășura la Londra, între 12 și 19 noiembrie (după regulile clasice) și care va fi ÎN DIRECT la Digi Sport.

Astfel, la Next Gen Finals au mers următorii șapte jucători (Andrey Rublev, Karen Khachanov, Denis Shapovalov, Borna Coric, Jared Donaldson, Chung Hyeon și Daniil Medvedev) și Gianluigi Quinzi, italianul care a primit wild-card din partea organizatorilor. Frances Tiafoe și Stefanos Tsitsipas sunt rezerve. Grecul va intra însă pe teren, pentru un demonstrativ cu marele absent, Alexander Zverev.

Participanții au fost împărțiți în două grupe, astfel:

Grupa A: Rublev, Shapovalov, Chung, Quinzi.
Grupa B: Khachanov, Coric, Donaldson, Medvedev.

PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT