• Tenis: Turneul Campioanelor: Simona Halep - Caroline Garcia va fi ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE la Digi Sport 2, azi, de la 14:30
  • Fotbal, Serie A, etapa a 11-a: Milan - Juventus (sâmbătă, 19:00, Digi Sport 2)

Meciurile trucate sunt monedă curentă în turneele de tenis de nivel inferior şi fenomenul nu este suficient combătut, a declarat, miercuri la Doha, Chris Eaton, responsabil al Centrului internaţional pentru securitate a sportului, citat de AFP.

"La al doilea nivel sau mai jos, indiciile de trucare a meciurilor sunt consistente şi frecvente. Noi nu suntem singurii care facem această constatare", a explicat, prin mail, Eaton, fost responsabil al securităţii în cadrul FIFA.

În schimb, "nicio manipulare" a meciului nu transpare în analiza pentru meciurile de la marile turnee, unde jucătorii sunt bine plătiţi şi deci mai puţin expuşi corupţiei, a adăugat Eaton. Conform acestuia, tenisul este al treilea sport la care se pariază la nivel mondial şi, în consecinţă, este în acelaşi timp al treilea la numărul de meciuri suspecte.

"Corupţia nu este la fel de lucrativă în tenis ca în fotbal sau cricket, dar este mult mai uşor să truchezi un meci de tenis", a adăugat el.

Eaton a calificat drept "opacă şi secretă" Unitatea pentru integritatea tenisului (UIT), instanţă desemnată de ATP să lupte contra corupţiei în acest sport. "Integritatea necesită prin definiţie de deschidere şi transparenţă. UIT nu are nici una nici alta. Operând în umbră, ea nu pune practică ceea ce susţine", a precizat Chris Eaton.

Postul britanic BBC şi site-ul BuzzFeed au afirmat, duminica trecută, că 16 jucători, dintre care opt sunt înscrişi la Australian Open, sunt bănuiţi de implicare în meciuri trucate în cursul ultimului deceniu. Având acces la documente oficiale, reprezentantele media au lansat acuzaţii şi la adresa ATP, instanţa conducătoare a tenisului profesionist, că ar fi încercat să muşamalizeze mai multe afaceri de acest gen.

La Melbourne, preşedintele ATP Chris Kermode a dezminţit luni orice tentativă de fraudă. "Autorităţile tenisului resping orice afirmaţie conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sau nu ar fi constituit obiectul unei anchete aprofundate".