• Tenis: Turneul Campioanelor: Simona Halep - Caroline Garcia va fi ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE la Digi Sport 2, azi, de la 14:30
  • Fotbal, Serie A, etapa a 11-a: Milan - Juventus (sâmbătă, 19:00, Digi Sport 2)

Novak Djokovic s-a calificat în a şasea finală din carieră la Australian Open şi a cincea consecutivă la un turneu de Grand Slam, după ce l-a învins în patru seturi, scor 6-1, 6-2, 3-6, 6-3, pe Roger Federer, după 2 ore şi 23 de minute.

Liderul mondial a câştigat precedentele cinci finale disputate la Melbourne, trei dintre ele (2011, 2013 şi 2015) împotriva lui Andy Murray, pe care l-ar putea întâlni şi în acest an.

Britanicul va juca, vineri, în cealaltă semifinală a acestei ediţii împotriva candadianului Milos Raonic.

Djokovic a jucat senzaţional şi a dominat meciul încă de la început. A făcut-o de o manieră categorică, fără a-i da vreo şansă lui Federer, pe care acum l-a depăşit la numărul de victorii în duelurile directe - 23 pentru sârb, faţă de cele 22 ale elveţianului.

"Am jucat incredibil în primele două seturi, dar de asta e nevoie atunci când joci împotriva lui Roger. Am executat totul perfect", a declarat Nole, la finalul meciului.

Într-adevăr, perfect. Astfel, după nici o oră de joc, Djokovic avea deja două seturi în faţa rivalului său. În primul, câştigat în numai 22 de minute, a comis doar două erori neforţate. Federer a reintrat în meci şi s-a impus în actul al treilea, dar nu a putut completa revenirea. Sârbul a luat setul 4 şi va juca pentru al şaselea titlu la Australian Open, indiscutabil turneul la care se simte cel mai bine.

În afara celor trei victorii cu Murray în ultimul act, Djokovic i-a mai învins învins în finală pe Jo-Wilfried Tsonga (2008) şi Rafa Nadal (2012).

Practic, de fiecare dată când a fost în semifinale la Melbourne, actualul număr 1 mondial a cucerit trofeul. De altfel, sârbul şi Serena Williams, care va încerca să obţină al şaptelea titlu la primul Grand Slam al anului, au un bilanţ de 24 de victorii şi 0 înfrângeri în semifinalele şi finalele AO.

În acest moment, Novak Djokovic a ajuns într-un moment în care supremaţia sa în tenisul mondial nu poate fi pusă la îndoială. Jucătorul de 28 de ani susţine că rivalitatea cu Federer şi Nadal l-a ajutat să ajungă la nivelul din prezent.

"Am muncit din greu să ajung în poziţia de a lupta de la egal la egal cu Roger şi Rafa. Nu a fost uşor, dar acum mă simt ca şi cum aş fi la apogeul carierei. Atât Roger, cât şi Rafa au contribuit mult la succesele din cariera mea. Să joc împotriva acestor doi băieţi m-a făcut să fiu un jucător mai bun", a spus Djokovic.

Şi totuşi, misiunea lui Djokovic este departe de a se fi terminat. Un eventual succes la Melbourne ar fi al 11-lea într-un Grand Slam pentru sârb. Cu trei mai puţine decât Nadal şi cu şase în urma lui Federer, deţinătorul recordului all-time. Dar, în acest moment, nimic nu pare să-l poată opri pe Nole.