• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Doi jucători de tenis, o speranţă australiană şi un fost membru al echipei de Cupa Davis a Marii Britanii, au dezvăluit că au fost abordaţi de persoane necunoscute, care le-au propus să piardă în mod intenţionat meciuri în schimbul unor sume de bani.

Tânărul jucător australian Thanasi Kokkinakis (foto - 19 ani) a declarat că a fost abordat pe reţeaua de socializare Facebook. "Sunt oameni veniţi de nicăieri care spun: 'îţi voi da această sumă pentru a trânti un meci'. Am încercat să blochez acest gen de lucru, să mă debarasez, pentru a mă concentra asupra a ceea ce am de făcut", a povestit Kokkinakis pentru postul de radio australian 3AW.

De asemenea, un fost jucător britanic, Arvin Parmar, a povestit în paginile cotidianului Times o tentativă de corupţie la adresa sa, petrecută în 2004, cu ocazia unui turneu challenger desfăşurat în Olanda.

"Mi s-a oferit un plic plin cu euro pentru a pierde în două seturi, cu o oră înainte de a intra pe teren. Am fost abordat de un necunoscut, în timp ce părăseam antrenamentul. Acesta mi-a arătat bani şi mi-a spus că trebuie să pierd în două seturi. Părea neliniştit, nervos şi, după ce am schimbat câteva cuvinte, a încercat să-mi pună în mână plicul cu bani", a afirmat Parmer, în vârstă de 37 ani, retras între timp din circuit.

"Era o sumă substanţială, de zeci de mii de euro, mult mai mult decât aş fi primit eu dacă aş fi câştigat turneul şi mult peste ceea ce puteau câştiga într-un an jucători de acest nivel", a mai spus fostul tenisman.

Luni, la Melbourne, sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, a dezvăluit la rândul său că a fost abordat indirect, în 2007, prin intermediul unui membru al echipei sale, de necunoscuţi care încercau să-l corupă, oferindu-i 200.000 de dolari pentru a pierde un meci din cadrul turneului de la Sankt Petersburg (Rusia), la care până la urmă nu a mai participat.

De unde a pornit totul

Aceste luări de poziţie au venit după dezvăluirile făcute de BBC şi site-ul BuzzFeed referitoare actele de corupţie din tenisul profesionist, petrecute în cursul ultimilor 10 ani şi în care ar fi implicaţi şaisprezece jucători din top 50 mondial.

La Melbourne, cotidianul The Age afirmă că poliţia locală, pusă la curent cu viitoarele dezvăluiri ale BBC şi BuzzFeed, s-a implicat în mediul tenisului pentru a afla care dintre meciurile de la Openul Australiei riscă să facă obiectul unei trucări de rezultat.

Preşedintele ATP, Chris Kermode, prezent la turneul de la antipozi, a negat orice tentativă de acoperire a acestui scandal, aşa cum au sugerat BBC şi BuzzFeed.

"Autorităţile tenisului resping orice afirmaţie conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sa nu au făcut obiectul unei anchete aprofundate", a spus Kermode.