• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Proba de dublu a Turneului Campionilor va fi extrem de interesantă pentru noi, românii. Tecău/Rojer şi Mergea/Bopana speră la un rezultat cât mai bun, dar în joc e şi poziţia de numărul unu mondial la finalul lui 2015. Lideri în clasament în acest moment sunt fraţii Bryan, cu 6,465 puncte, dar Tecău şi Rojer ţin aproape, având cu doar 65 de puncte mai puţin.

După 6 ani în care au dominat autoritar proba de dublu în tenisul mondial, terminând de fiecare dată pe prima poziţie la finalul sezonului (de 10 ori în ultimii 12 ani americanii au ocupat fotoliul de lider în decembrie), fraţii Bryan îşi văd serios ameninţată supremaţia. Principalii contracandidaţii la locul 1 sunt Tecău şi Rojer, însă nu trebuie exclus din calcule nici dublul format din Dodig şi Melo, care au de recuperat un deficit de aproximativ 300 de puncte.

În joc sunt 1500 de puncte, pentru fiecare victorie din grupă acordându-se 200 de puncte. O victorie în semifinale aduce un bonus de 400 de puncte, iar învingătorii vor primi 900 de puncte în plus faţă de "zestrea" din grupe. Ca atare, lupta va fi una pe muchie de cuţit, fiecare partidă putând fi decisivă în stabilirea numărului unu mondial la finalul anului. Pentru a fi siguri de poziţia întâi, Tecău şi Rojer au nevoie, în principiu, să obţină un rezultat mai bun decât cuplul american, însă ei pot ajunge pe primul loc şi în cazul în care sunt eliminaţi în aceeaşi fază a competiţiei ca rivalii. Condiţia e ca în faza grupelor să obţină cu un succes mai mult decât Bob şi Mike.

Clasamentul de dublu în 2015, înainte de Londra

4 titluri au câştigat la Turneul Campionilor fraţii Bryan. Ei se află la a 14-a participare la această competiţie şi deţin un record excelent în disputele cu celelalte echipe din grupă (8-3): 3-2 vs. Murray-Peers, 3-0 vs. Bolelli-Fognini şi 2-1 vs. Bopanna-Mergea.

Tecău şi Rojer au mers excelent în ultimul an, dar nu deţin un palmares prea bun în disputele cu adversarii din grupă: 0-1 vs. Dodig-Melo, 0-1 vs. Herbert-Mahut şi 1-1 vs Matkowski-Zimonjic.

De notat că în trei din ultimii patru ani, campionii de la Turneul Campionilor jucau pentru prima oară împreună ca echipă. Astfel, în 2011 s-au impus Max Mirnyi & Daniel Nestor, spaniolii Marcel Granollers & Marc Lopez s-au încoronat un an mai târziu, pentru ca în 2013 David Marrero & Fernando Verdasco să fie neaşteptaţii învingători.

Anul acesta, 5 formaţii se află la debutul la Turneul Campionilor, dar individual sunt jucători de dublu excelenţi:

(4) Jamie Murray & John Peers
(5) Simone Bolelli & Fabio Fognini
(6) Pierre-Hugues Herbert & Nicolas Mahut
(7) Marcin Matkowsky & Nenad Zimonjic
(8) Rohan Bopanna & Florin Mergea

Grupele la Turneul Campionilor

Grupa Fleming/McEnroe: Rojer/Tecău, Dodig/Melo, Herbert/Mahut, Matkowski/Zimonjic

Grupa Ashe/Smith: Fraţii Bryan, Murray/Peers, Bolelli/Fognini, Bopanna/Mergea

Meciul Mergea/Bopanna - Bryan/Bryan se va disputa duminică, de la ora 20:00, şi va fi transmis ÎN DIRECT de Digi Sport 2.

J. Rojer/H. Tecău - M. Matkowski/N. Zimonjic se va disputa luni, de la ora 14:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2.

A şaptea ediţie consecutivă a Turneului Campionilor găzduită de Londra, în O2 Arena e transmisă ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE de Digi Sport în perioada 15-22 noiembrie.