• Italia etapa a 13-a: Roma-Lazio (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 19:00) şi Napoli - Milan (sâmbătă Digi Sport 2, ora 21:45) şi La Liga, etapa a 12-a: Atletico Madrid - Real Madrid (sâmbătă, ora 21:45, Digi Sport 1)
  • Tenis, Turneul Campionilor, semifinale: Federer - Goffin (sâmbătă, DigiSport 2, ora 16:00) şi Dimitrov - Sock (sâmbătă, Digi Sport 3, ora 22:00)

Simona Halep a devenit prima jucătoare din România care încheie un an pe primul loc al clasamentului mondial. Însă nu doar rezultatele din 2017 au ajutat-o pe constănţeancă să obţină această performanţă, dar şi faptul că sistemul de punctaj al WTA este diferit de cel al ATP.

Astfel, potrivit site-ului tennismash.com, dacă ierarhia fetelor ar fi fost întocmită la fel ca cea a băieţilor, campioana de la Singapore, Caroline Wozniacki, locul 3 WTA, ar fi fost lider mondial la sfârşitului anului, în timp ce Halep ar fi căzut pe poziţia a treia.

Garbine Muguruza şi-ar fi păstrat locul 2, pe care îl ocupă şi în clasamentul real.

Topul ATP este calculat luând în considerare cele patru turnee de Grand Slam, cele opt turnee obligatorii din seria ATP World Tour Masters 1000, Turneul Campionilor şi cele mai bune şase rezultate la turneele ATP World Tour 500, ATP World Tour 250, ATP Challenger Tour şi Futures.

În schimb, la feminin, ierarhia mondială este realizată pe baza rezultatelor la cel mult 16 turnee, care trebuie să le includă pe cele patru de Grand Slam şi competiţiile Premier Mandatory. De asemenea, pentru jucătoarele calificate, sunt luate în considerare punctele de la Turneul Campioanelor (ca al 17-lea turneu, bonus), iar pentru jucătoarele din Top 20 contează cele mai bune două rezultate de la turneele din categoria Premier 5 (Doha, Roma, Cincinnati, Toronto şi Wuhan).

Cea mai mare diferenţă o reprezintă, însă, punctajul de la Turneul Campioanelor, care în cele din urmă a făcut diferenţa pentru Simona Halep. Astfel, la Turneul Campionilor, jucătorii nu primesc puncte la înfrângere. La fete, orice meci din faza grupelor, indiferent de rezultat, aduce jucătoarelor 125 de puncte.

Concret, dacă s-ar fi folosit sistemul de punctaj din circuitul masculin, Simona Halep nu ar fi obţinut decât 200 de puncte, pentru victoria în faţa Carolinei Garcia, faţă de cele 500 oferite de WTA (250 pentru succesul cu Garcia şi câte 125 pentru eşecurile cu Wozniacki şi Elina Svitolina).

În ceea ce o priveşte pe Wozniacki, daneza ar fi primit 1.300 de puncte în sistemul ATP (200 de puncte pentru fiecare victorie din grupă, 400 pentru cea din semifinală şi 500 pentru cea din ultimul act), dar după regulile WTA s-a mulţumit cu "doar" 1.295 (250 de puncte pentru victoriile din grupe şi semifinale, 125 pentru înfrângerea din grupă şi 420 de puncte pentru succesul din finala cu Venus Williams).

De asemena, o altă diferenţă între ATP şi WTA o reprezintă punctele acordate pentru prezenţa într-o finală de Grand Slam. În ATP, învinsul primeşte 1.200 de puncte. Halep a primit 1.300 pentru faptul că a jucat în ultimul act la Roland Garros.

În acest fel, românca de 26 de ani ar fi terminat anul cu 400 de puncte mai puţin, adică 5.775, chiar şi sub Muguruza (5.835), în timp ce Wozniacki ar fi avut 6.010.

Clasament WTA