• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Tenisul se află într-un continuu proces de schimbare, iar, în acest context, marți a avut loc o întâlnire importantă. Board-ul turneelor de Grand Slam s-a reunit pentru a discuta posibilele modificări care ar putea fi implementate în următoarele sezoane și a luat deja câteva decizii concrete.

La ediția din 2018 a Australian Open va fi introdusă regula care limitează timpul dintre două schimburi de mingi. Astfel, la primul turneu major din 2018 va fi introdus ”shot clock-ul” de 25 de secunde care a fost testat în acest an în calificările de la US Open și la ediția inaugurală a Next Gen Finals de la Milano.

De asemenea, și timpul de încălzire va fi strict monitorizat. Organizatorii nu au precizat însă dacă acesta va fi redus sau nu la cinci minute, atât cât aveau jucătorii la dispoziție la Next Gen Finals.

Sportivii care vor încălca această regulă riscă amenzi de 20.000 de dolari.

O altă regulă importantă este aceea legată de retragerile jucătorilor de pe tablou. Dacă un sportiv își anunță abandonul până la ora locală 12:00, în ziua de joi de înainte de startul turneului, atunci, acesta va primi 50% din premiul rezervat celui învins în primul tur, în timp ce cel care intră ca lucky loser va încasa, la rândul său, tot jumătate din premiu.

Înjumătățirea numărului capilor de serie?

Deocamdată, schimbările amintite mai sus vor fi implementate doar la Australian Open 2018, dar există șanse ca acestea să fie extinse și la Roland Garros, Wimbledon și US Open.

Din 2019, există însă posibilitatea ca numărul capilor de serie să fie redus de la 32, la 16.

Turneele de Grand Slam vor avea 32 de capi de serie în 2018, dar avem intenția de a reveni la 16, din 2019”, a anunțat Grand Slam Board.

Este greu să pătrunzi și să ieși din Top. 16 capi de serie? Ar putea fi interesant. Tabloul ar fi mai volatil, mai multe meciuri tari în prima săptămână. Să joc împotriva numerelor 17, 19 sau 20 la început nu e ceva ce tocmai mi-aș dori să fac, dar vom vedea ce va fi”, a comentat Roger Federer.

La turneele majore, trecerea de la 16 la 32 de capi de serie s-a făcut în 2001.

PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT