Captură de ecran 2024-03-28 141131
Andrei Borza a venit cu replica, după ce a fost ”pus la zid” de Edi Iordănescu
WhatsApp Image 2024-03-15 at 20.40.20
Gică Hagi a spus de ce fotbaliști are nevoie România la EURO 2024
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Digi Sport 1 Live
Acum

România va avea la Jocurile Paralimpice de la Rio cea mai numeroasă echipă din istorie

17.08.2016, 16:16

România va participa anul acesta la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro cu cea mai numeroasă echipă din istoria sa şi va intra în competiţie la cel puţin şase discipline sportive.

paralimpici
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Lotul sportivilor care vor merge la Rio pentru a participa la Jocurile Paralimpice 2016 a fost prezentat miercuri la Cluj-Napoca de preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic din România, Sally Wood Lamont.

Echipa României numără 11 sportivi şi şase antrenori, la care se adaugă personalul auxiliar. Disciplinele sportive la care ave reprezentanţi sunt atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, kaiac, înot şi tenis de masă.

”Acest eveniment care are loc la fiecare patru ani este cel mai important pentru noi. La aceste Jocuri Paralimpice avem şanse de a câştiga medalii la ciclism, cu Edi Novak, la kaiac, avem un campion mondial şi unul european, poate la judo. Depinde şi de tragerea la sorţi”, a declarat Sally Lamont.

Ea a precizat că sportivii au fost sprijiniţi să se antreneze în afara României, unde au condiţii şi facilităţi mai bune, mai ales având în vedere condiţia lor specială.


”Am primit bani de la Ministerul Sportului şi de la sponsori pentru această pregătire. Nu pot să spun exact de câţi bani este nevoie pentru a face un sportiv să participe la Jocurile Paralimpice, dar ei au nevoie de susţinere, au nevoie să meargă la toate competiţiile pentru a se califica - competiţii europene, mondiale. Eu zic că, pentru ca o persoană să ajungă aici este nevoie de 20.000 de euro”, a spus Lamont.

La eveniment a participat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, care a amintit de legătura care există între ţara sa şi organizarea, pentru prima dată a Jocurilor Paralimpice, dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

”Doresc succes echipei României la Jocurile Paralimpice şi sunt foarte fericit că este o legătură foarte strânsă şi între acestea şi Marea Britanie. Jocurile Paralimpice au început la Londra în 1948, din iniţiativa doctorului Ludwig Guttmann care a fost profesor în Marea Britanie. Al doilea motiv este că există o legătură foarte strânsă între Marea Britanie şi echipa României prin figura lui Sally Lamont, preşedinta Comitetului Naţional al României pentru Jocurile Paralimpice, şi mă bucur că România va avea la această ediţie o echipă formată din 11 sportivi”, a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Acesta a primit din partea lotului de sportivi paralimpici şi un cadou, un papion tricolor special creat pentru echipa care va participa la Rio. Acelaşi cadou a fost oferit şi celorlalţi invitaţi din partea autorităţilor locale sau a sponsorilor care au sprijinit echipa României.

Florin Cojoc s-a calificat pentru Rio la proba de săritură în înălţime, a participat la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, dar la săritura în lungime. În iunie 2012 a devenit campion european la săritura în lungime, iar în 2015 a câştigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale IWAS din Rusia. A câştigat numeroase medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de atletism.

Florentina Hrişcu este prima sportivă română de sex feminin calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism. Proba la care participă este aruncarea discului. A ocupat locul 5 la Jocurile Mondiale ale IWAS de la Soci, 2015, locul 2 la Openul Croaţiei în 2016, locul 2 la Openul Italiei în 2016.

Eduard Novak, considerat cel mai valoros sportiv paralimpic din România până în prezent, fiind portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra din 2012 şi, de asemenea, a celor de la Rio, care vor avea loc în toamna acestui an. A obţinut numeroase medalii pe plan internaţional, între care medalia de aur (pe pistă) şi cea de argint (pe şosea) la Jocurile Paralimpice din Londra, dar şi medalia de argint (şosea) la Jocurile Paralimpice din Beijing, 2008.

Ciclistul Attila Olah este la prima participare la Jocurile Paralimpice. A obţinut rezultate deosebite pe plan naţional şi internaţional, între care locurile 2, 3 şi 4 la Cupe Europene în 2015. A fost, de asemenea, nominalizat cel mai bun sportiv paralimpic la Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România, în 2015.

Alexandru Bologa este primul judoka în totalitate nevăzător din România şi primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Este student la Facultatea de Psihologie a UBB şi învaţă în acelaşi timp şi meseria de maseur. Se antrenează cu echipa olimpică de judo la Cluj, a fost la un pas de medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul 5. A câştigat aur la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016. În iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie.

Aceasta va fi prima ediţie în care paracanoe figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificaţi doi sportivi români, Iulian Şerban şi Mihaela Lulea, iniţial atleţi olimpici deveniţi paralimpici în urma unui accident. Ei se antrenează cu echipa naţională, iar Şerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obţinut medalia de aur la Campionatul European şi bronz la Campionatul Mondial.

Din echipă fac parte şi doi înotători, Naomi şi Samuel Ciorap, care sunt frate şi soră. Naomi a participat la Jocurile din Londra când avea 16 ani, iar Samuel se află la prima participare la Jocurile Paralimpice.

Dacian Makszin a participat la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, la tenis de masă şi este calificat pentru Rio. El a câştigat medalia de aur la Jocurile Mondiale IWAS de la Soci, în 2015, precum şi numeroase alte premii internaţionale.

Un alt sportiv care se califică pentru prima dată la Jocurile Paralimpice este Bobi Simon, care va participa şi el la competiţiile de tenis de masă. În 2015 el a câştigat medalii la toate turneele internaţionale la care a participat.

La evenimentul de prezentare a echipei Românei au mai participat Indrei Raţiu, Gyorgy Zoltan, subprefectul judeţului Cluj, Emilia Botezan, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, Mircea Solovăstru, reprezentant al clubului Rotary, precum şi Daniel Silver, reprezentant al firmei DHL, care a sprijinit participarea echipei României la Rio.

Jocurile Paralimpice de anul acesta vor avea loc între 7 şi 18 septembrie la Rio, când 4.386 de sportivi din 176 de ţări se vor lupta pentru 528 de medalii la 23 de sporturi.

Jocurile Paralimpice au fost create pe baza unor concursuri, organizate pentru prima dată în 1948, în Marea Britanie, pentru soldaţii răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial şi care erau imobilizaţi în fotolii rulante. Aceste concursuri au fost atunci organizate în paralel cu Jocurile Olimpice. Din 1960 Jocuri Paralimpice se organizează în mod regulat, iar din 1992, ele sunt organizate la două-trei săptămâni după JO şi sunt găzduite de acelaşi oraş

Etichete: romania , rio de janeiro , jocurile paralimpice , rio , cea mai numeroasa delegatie din istorie , 11 sportivi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur

Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
ciprian marica
Exclusiv ”Ați avut ofertă de 8 milioane de euro?”. Șeful lui Dinamo a răspuns imediat și a lămurit situația
fcd
Citește și
Exclusiv ”Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Ce răspuns a oferit Anghel Iordănescu
iordanescu
Ianis Hagi, cerut titular la echipa națională: ”E singurul care poate face diferența”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv ”Cazul Ianis” continuă: cum ar fi reacționat Edi Iordănescu, după ce a fost ”înțepat” de Gică Hagi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale