240416_ManCity_RealMadrid_DigiSport_1060x636
(P) Un nou duel epic pentru istorie! Man. City şi Real Madrid luptă pentru semifinalele Champions League
240411_Lupta_in_3_pentru_Anglia_Digi_1060x636
(P) Lupta pentru titlu în Premier League continuă! City, cu un pas în spatele lui Liverpool şi Arsenal
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

(P) Benitez vs. Arteta sau deschizătorul de drumuri contra marii speranțe! Istoricul managerilor spanioli în Premier League

articol scris de Digi Sport
06.12.2021, 15:03

La 19 ani de la primul meci direct al carierei contra lui Arsenal, un 0-0 în grupele Ligii Campionilor pe când antrena Valencia, Rafael Benitez (61 de ani) îi întâlnește din nou pe "tunari" în această seară, de la ora 22:00. Everton - Arsenal e ultima partidă a etapei a 15-a din Premier League, dar și confruntarea care poate decide viitorul lui Rafa pe banca echipei din Liverpool. În același timp, Goodison Park va găzdui primul duel direct cu un alt spaniol, mult mai tânărul Mikel Arteta (39 de ani).

2112056_Everton_vs_Arsenal_Digisport
  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

  • Cupa României: Oțelul - U Cluj, joi, 20:30, DGS 1

Nu ai cont la Superbet? Creează unul acum și bucură-te de fotbalul englez!

Rafa Benitez, deschizătorul de drumuri pentru managerii spanioli

Conservatorismul englez a făcut ca poarta pentru managerii spanioli să se deschidă foarte greu în Premier League, cu doar 11 iberici ajungând pe băncile tehnice ale echipelor din prima ligă engleză. Iar "declicul" s-a produs în 2004, când Rafael Benitez a preluat Liverpool, după un mandat impresionant la Valencia. Privit cu scepticism, Rafa s-a impus rapid, a adus Liga Campionilor (2005) și a plecat de pe Anfield abia în 2010, după 350 de meciuri ca antrenor al "cormoranilor". În vara lui 2004, la debutul lui Benitez, Mikel Arteta avea 22 de ani și era cumpărat de Real Sociedad de la Rangers pentru patru milioane de euro. Peste un an avea să ajungă la Everton, iar între 2005 și 2011 a devenit rivalul conaționalului său în Merseyside Derby.

Grație succesului lui Benitez, managerii spanioli au devenit o țintă pentru echipele din Albion, iar Tottenham l-a angajat pe Juande Ramos în 2007. A urmat Roberto Martinez (Wigan și Everton), iar mai recent Pep Guardiola (ajuns la Manchester City în 2016), Unai Emery (luat de Arsenal în 2018) și Mikel Arteta (șlefuit ca secund al lui Pep la City și numit manager la Arsenal în decembrie 2019). În total, 11 spanioli au condus meciuri în Premier League, iar Watford (Quique Sanchez Flores, Javi Gracia și Xisco Munoz) e singura formație cu trei iberici "la activ".

Guardiola e cel mai titrat, Benitez și Arteta au același palmares intern

Ajuns în Anglia în urmă cu 17 ani, Benitez deține recordul pentru cele mai multe meciuri și cele mai multe puncte obținute, dar, din punct de vedere al palmaresului, tronul e ocupat de Pep Guardiola și ale sale trei titluri cu Manchester City (2017/2018, 2018/2019 și 2020/2021). Cum Pep a anunțat deja că va pleca în 2023 de la Manchester City, recordul de puncte al lui Benitez are toate șansele să rămână în picioare. La fel ca și cel al numărului de echipe antrenate: Rafa a condus Liverpool, Chelsea, Newcastle și Everton și doar Roberto Martinez, prin mandatele de la Wigan și Everton, a antrenat mai mult de un club englez.


Dacă pe plan european a punctat prin Liga Campionilor și Supercupa Europei, în fotbalul englez Rafa Benitez are în CV doar o Cupă și o Supercupă a Angliei, ambele câștigate cu Liverpool. Până la 39 de ani, Mikel Arteta a câștigat și el Cupa și Supercupa Angliei pentru Arsenal!

Everton - Arsenal, decisiv pentru Benitez?

Lăsăm trecutul în spate și revenim la realitatea din decembrie 2021. Departe de vremurile în care se bătea la titlu sau la fazele superioare ale cupelor europene, Rafa are o perioadă foarte dificilă pe banca lui Everton, iar fanii furioși îi cer din ce în ce mai des demisia. "Caramelele" au obținut o singură victorie în ultimele 11 meciuri (2-0 pe teren propriu cu Norwich, pe 25 septembrie) și au înscris un singur gol în ultimele patru apariții (0-0 cu Tottenham, 0-3 cu City, 0-1 cu Brentford și 1-4 pe propriul teren cu Liverpool, în Merseyside Derby). Cu un golaveraj negativ, 17 goluri marcate și 24 primite, Benitez a strâns 15 puncte în primele 14 etape, suficient pentru locul al 15-lea. Altfel spus, mai aproape de retrogradare decât de Europa! Își salvează Rafa imaginea contra lui Arsenal? Vezi Cotele Speciale Superbet și pariază inspirat!

Arteta și-a consolidat poziția

Aflat și el la un moment dat într-o poziție similară cu a lui Benitez, Arteta a reușit să redreseze corabia după un start foarte greu de sezon și, ajutat de plusul adus în apărare de portarul Ramsdale și stoperul Ben White, a redat speranțele fanilor de pe Emirates. În perioada în care Everton s-a scufundat în clasament, Arsenal a strâns zece meciuri fără înfrângere între 11 septembrie și 7 noiembrie, o serie începută după un dezastruos 0-5 pe Etihad contra lui Manchester City.

Luni seară, Arteta revine pe Goodison Park din postura de adversar și, cu siguranță, va avea în minte cele 209 meciuri jucate pentru Everton, înainte ca Arsenal să-l cumpere, în 2011, cu 12 milioane de euro. Partea bună? Arsenal a urcat pe cinci, cu 23 de puncte, și speră la îndeplinirea obiectivului - un loc în primele patru. Partea mai puțin bună? Apărarea lui Arteta a încasat șapte goluri în ultimele două deplasări: 0-4 pe Anfield și 2-3 pe Old Trafford.

Etichete: advertorial superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit

Jenna Jameson, fost star de filme pentru adulți, în vârstă de 50 de ani, a anunțat în urmă cu o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

Barcelona a fost învinsă la scor de PSG, 1-4, în returul sferturilor de finală ale UEFA Champions...

Ilie Năstase a apărut de mână cu ”cea mai frumoasă femeie din lume”: ”I-a luat trei ani”
Screenshot 2024-04-16 at 21.24.53
Gesturile pe care nimeni nu le-a înțeles făcute de Ronald Araujo, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat și l-a pus la punct
FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român
xavi kovacs (20)
După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Recomandările redacției
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

Foto Proteste la Munchen. ”Nici nouă nu ne place de tine! Ieși de pe stadionul nostru” / ”Își mulg fanii ca pe vaci”
Galeria lui Bayern, la meciul cu Arsenal, 17 aprilie 2024 / Foto: Profimedia
Avem tabloul complet al semifinalelor UEFA Champions League! Când se joacă meciurile și premiile puse în joc
profimedia-0346362159
Planul prin care Real Madrid a eliminat-o pe Manchester City la ”loteria penalty-urilor”
Manchester City v Real Madrid - UEFA Champions League

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media