240321_Finalele _play-off-ului_pentru_EURO_DigiSport_1060x636
(P) Ucraina sau Islanda, cine ajunge în grupa României? Cum arată cotele Superbet
vizual digi
(P) Simona is back! SuperOferte pentru Halep - Badosa, blockbusterul din primul tur de la Miami
denis-dragus
Echipa din Bundesliga care a făcut o ofertă oficială pentru un internațional român: ”Mult peste toți”
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

(P) Man. City - Brentford sau gențile cu bani vs. Moneyball. Cum au reușit oaspeții să scrie o pagină unică în Premier League

09.02.2022, 16:55

Manchester City - Brentford se joacă miercuri, de la ora 21:45, în etapa a 24-a din Premier League 2021/2022. Partida de pe Etihad Stadium o poate duce pe echipa lui Pep Guardiola la un avans de 12 puncte față de urmăritoarea Liverpool, dar reprezintă în paralel și ciocnirea a două stiluri complet diferite de a investi în fotbal: pe de o parte sutele de milioane de euro ale "cetățenilor" plecați în căutarea trofeului Ligii Campionilor, pe de altă parte Brentford și celebra strategie Moneyball. Adusă din baseball-ul american, tactica bazată pe un sistem de scouting complex s-a dovedit o carte câștigătoare într-un campionat în care investițiile masive sunt la ordinea zilei chiar și la echipele din partea a doua a clasamentului.

220209_City_vs_Brentford_Digi
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

2012, anul restartului

Fondat cu 132 de ani în urmă, pe 10 octombrie 1989, Brentford, un club micuț din Vestul Londrei, și-a petrecut cea mai mare parte a existenței în ligile inferioare, intrând pe lista echipelor care nu au reușit niciodată să emită pretenții. Lucru care s-a schimbat târziu, în 2012, când echipa a ajuns pe mâna lui Matthew Benham, un fan vechi cu o poveste aparte. Îmbogățit de pe urma pariurilor sportive, reușind să pună la cale un sistem prin care a folosit matematica în favoarea sa, Benham a decis că e momentul să investească la clubul de suflet și să încerce să-l transforme în ceva ce nu au putut nici visa predecesorii săi. A adus cu el entuziasmul specific noului proiect, a angajat oamenii potriviți, a folosit un sistem neobișnuit pentru fotbalul englez - strategia Moneyball - și rezultatele au început să vină. Dintr-o echipă oarecare, Brentford s-a transformat, într-un deceniu, într-un club recunoscut pentru transferurile inspirate, aducătoare de profit mare cu investiție aproape minimă. Și destinul a făcut ca vara lui 2021 să aducă și promovarea în Premier League, acea masă a bogaților la care un loc e atât de greu de căpătat.

Face față Brentford pe Etihad? Vezi Cotele Speciale pregătite de Superbet!

Succes cu bani puțini!

Făcută celebră de americanul Bill James și preluată de-a lungul timpului de mai multe cluburi din MLB, Moneyball a redefinit pentru o perioadă baseball-ul din Statele Unite ale Americii, dar puțini specialiști se așteptau ca o astfel de inovație să prindă în fotbal. Mai ales în fotbalul englez, o competiție bazată pe investiții masive ale granzilor care fie cumpără fiecare talent care răsare la o vârstă fragedă, fie au academii puternice, imposibil de învins. Când Matthew Benham și-a lăsat clubul pe mâna danezului Rasmus Ankersen, mașinăria s-a pus în mișcare: în loc să se lupte cu Chelsea, City, Liverpool sau United pentru tineri de viitor, o bătălie care ar fi fost pierdută din start, Brentford a virat spre altceva. A căutat jucători refuzați de marile echipe ale Europei, a pus la cale un algoritm care cuprinde 25 de filtre de scouting și multe calcule matematice, iar tema centrală a fost utilitatea jucătorului pentru echipă. Plecând de la calitățile individuale, de la cele ale coechipierilor, un jucător ajungea la Brentford indiferent de vârstă, naționalitate sau trecut. Pe scurt, dacă era considerat util, se încadra în parametrii stabiliți de conducerea tehnică și nu era scump, transferul se făcea!

Profit, profit, profit!

Pe plan sportiv, drumul a fost lin și a culminat cu promovarea în Premier League în vara lui 2021, după un play-off în Championship și un sezon de vis al golgheterului Ivan Toney. Pe plan financiar, bazele sănătoase erau puse de multă vreme. Mai exact din 2014, când Brentford reușea performanța de a-l cumpăra pe Andre Gray, de la Luton, cu doar 600.000 de euro și de a-l vinde, un an mai târziu, cu 12.4 milioane de euro la Burnley. Lui Gray, atacant care a avut momente foarte bune în Premier League, i-au urmat jucători care astăzi strălucesc la echipe mult mai importante din prima ligă engleză. Ollie Watkins, vârful lui Villa, a adus un profit de peste 25 de milioane de euro, în timp ce Sadio Benrahma, aripa lui West Ham, și Neal Maupay, atacantul lui Brighton, au fost vânduți cu 23, respectiv 22.2 milioane de euro, în condițiile în care primul a costat 1.7, iar al doilea - două milioane de euro. Un alt exemplu e Chris Mepham, ochit în 2012 la juniorii lui Chelsea, luat gratis și vândut, peste șapte ani, cu 13.6 milioane de euro celor de la Bournemouth.

City e din alt film financiar

Imediat după promovarea printre cele mai bune echipe din fotbalul englez, Brentford a plătit cele mai mari sume de transfer din istoria sa: 15.7 milioane de euro pentru Kristoffer Ajer (Celtic), zece milioane de euro pentru Yoane Wissa (Lorient) și alte zece pentru Frank Onyeka (Midtjylland). Prin comparație, într-o vară înaintea căreia cheltuise oricum sume exorbitante, de ordinul sutelor de milioane de lire sterline, Pep Guardiola și oamenii din board-ul lui City au decis să plătească aproximativ 117 milioane de euro pentru a-l aduce pe Etihad Stadium pe Jack Grealish, vedeta celor de la Aston Villa. Cum comparațiile financiare nu-și mai au locul, City vs. Brentford, din această seară, trebuie privit ca încercarea celui mic de a se bate cu uriașul inventând, practic, o armă proprie. În tur, pe 29 decembrie, a fost doar 1-0 pentru City în deplasarea din Vestul Londrei, semn că diferența de sute de milioane de euro poate fi micșorată printr-un plan inovativ, dar bine pus la punct.

Etichete: advertorial superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
denis-dragus
Echipa din Bundesliga care a făcut o ofertă oficială pentru un internațional român: ”Mult peste toți”

Top 10 cei mai valoroși români care nu au debutat pentru națională! 3 sunt peste Ianis Hagi
FOTBAL:COLUMBIA-ROMANIA, AMICAL (26.03.2024)
Exclusiv A fost căpitan la Steaua, iar acum se teme de umilințe: ”Mai bine rămâne în Liga 2”
FOTBAL: CSA STEAUA - ACS VIITORUL PANDURII TARGU JIU, LIGA 2 CASA PARIURILOR (05.03.2024)
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
enache-lena7

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media