Rebekah Vardy home gym blaze
Reacția vedetei care abia a aflat că tatăl copilului ei a fost condamnat pentru trafic de droguri! ”Strigător la cer”
tom-gilbey
Video A băut câte un pahar de vin la fiecare 1,5 kilometri alergați, iar la final a strâns peste 11.000 €
Exclusiv ”Este creația mea” / ”L-am găsit foarte afectat”. Detalii mai puțin cunoscute despre doi dintre titularii FCSB-ului
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv "Îi băgam bila în apă caldă ca să o pună la gât". Gușet, momentul cu "Terminator", dializa și ziua care arde inima

articol scris de Andru Nenciu
29.05.2020, 09:44

Gheorghe Gușet, celebrul aruncător de greutate și unul dintre cei mai longevivi atleți români, ar fi împlinit ieri, pe 28 mai, 52 de ani. În urmă cu aproape trei ani, recordmenul României indoor (21,04 m) murea în urma unui infarct.

Guset
Gheorghe Gușet / Foto: arhivă personală Lorena Boberschi
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

"Pe vremea asta ne-am fi aflat în cantonament sau la concursuri. E un moment tare dificil ziua lui de naștere pentru mine", se confesează, pentru Digi Sport, Lorena Boberschi, fosta parteneră de viață și antrenoare a multiplului campion național și balcanic. 

Un munte de voință și un campion al unei probe extrem de tehnice, Gușet era o adevărată apariție la concursurile internaționale. La JO din 1992, celebrul Arnold Schwarzenegger a intrat cu două gărzi de corp în sala din Satul Olimpic unde se antrenau aruncătorii și s-a dus glonț spre Gușet.

"I-a strâns mâna și l-a întrebat cum a reușit să-și formeze o astfel de musculatură. Ghiță râdea și-mi spunea mie și lui Costel Grasu că nu se mai spală o lună după ce a dat mâna cu Arnold. Acel moment i-a dat un vagon de ambiție pentru toată cariera ce avea să urmeze", dă timpul înapoi, pentru Digi Sport, Bogdan Tudor, recordmenul României la săritura în lungime. 

Galerie Foto


Ziua de 28 mai are o însemnătate specială pentru Lorena Boberschi. "De obicei, ne aflam în cantonament la Snagov. Noi deschideam complexul în primele zile ale lunii ianuarie, era un ger de înghețau pietrele.

Acolo stăteam cam 11 luni pe an. Pentru că era foarte frig afară, îi încălzeam bila într-o găleata cu apă caldă ca să și-o pună la gât și să efetueze aruncările", istorisește Lorena. 

Gușet avea ritualul lui la Snagov. Omul respectat de toți adversarii mânca la micul dejun o omletă din 20 de ouă, apoi ieșea la antrenament. Revenea rar acasă, în Zalău. "Eram un duo imbatabil, am făcut lucruri mărețe pentru sportul românesc. N-aveam timp de nimic. M-a cerut de 50 de ori în căsătorie, dar tot amânam, că n-aveam timp. Voiam să ne căsătorim în iunie 2017, când a murit...", spune Lorena. 

Transplantul de rinichi. Gușet a slăbit 26 de kilograme 

În urmă cu 12 ani, pe 28 mai, chiar de ziua lui, "Gege" primea o veste cruntă. În urma unor simple analize, avea să afle că suferă de insuficiență renală. A slăbit 26 de kilograme, de la 144 kg la 116 kg, iar rezultatul medicilor însemna finalul poveștii din cercul de aruncări.

La 40 de ani, atletul din Zalău rata șansa unui nou barem pentru JO și pornea într-o cursă contracronometru pentru viață. Greul abia începea. Transplantul de rinichi trebuia să fie efectuat cât mai repede.

Nopțile lungi când nu reușea să pună geană peste geană, drumurile interminabile pe ruta Zalău-Spitalul de Urologie din Cluj-Napoca și gândurile i se ciocneau în minte îl măcinau și fizic, și psihic. Uneori, se odihnea pe o bancă din curtea unității medicale rumegându-și tristețea.

Alteori, trăia cea mai mare spaimă la cea mai mică durere. Planul din sport i se destrămase recordmenului național la bilă la doar 40 de ani. Mai simțea că atinge cerul cu creștetul capului doar când deschidea televizorul pe un concurs de atletism.

Muntele cu bandană și barbă blondă aștepta un donator compatibil de rinichi. Și aștepta. Până când așteptarea a luat sfârșit. Erau nori negri deasupra spitalului pe final de octombrie 2008, dar transplantul avea să reușească.

S-a ales cu o tăietură de 40 cm 

Pacientul cu nr.1000: Gheorghe Gușet. "M-am ales cu o tăietură de 40 cm și, din câte cunosc, durata de viață a unui rinichi nimeni n-o știe. În orice zi pot să mor", spunea Gușet, cu o voce șoptită, la puțin timp după operație.

"Înainte de operație îmi spunea să-l las să moară. Îi spuneam că-l iubesc și că îl voi susține toată viața", povestește Lorena Boberschi. În urma operației, campionul cu accent de ardelean făcea haz de necaz. Mai avea rezervoare de putere nevalorificate.

"Acum am trei rinichi. Ai mei au rămas la locul lor, iar cel transplantat e poziționat în față dreapta, zona iliacă, legat de artera iliacă. Dacă va mai fi nevoie de un transplant, va fi montat în partea stângă. Ai mei se atrofiază în timp, ei oricum nu mai filtrează, de aceea am avut nevoie de transplant”, explica Gușet, pe un ton convingător.

Gheorghe Gușet lua 40 de pastile pe zi după transplant

Curajul însemna și să-și învingă teama. Încă se ghida după unul dintre principiile din sport. Dar tic-tacul vieții începea să bată banal. Fără sport. Se rupsese parcă vraja simțită în 25 de ani de carieră. Pentru a se pune pe picioare, Gușet înghițea un pumn de pastile pe zi: 40!

Printre ele, și imunosupresoare pentru ca organismul să nu-i respingă grefa. A slăbit până la 106 kilograme și mergea periodic la controale. Ușor, ușor, ocupantul locului 4 de la CM din Moscova 2006 reintra într-o sferă a normalului.

Știa că pastilele îi atacă ficatul. Se îndreaptă și spre pancreas. Dar era unica soluție. În tot acest timp, Lorena l-a susținut din toate punctele de vedere. Era o altfel de antrenoare. Antrenoarea care îi reamintea când să ia pastilele-prietene. Iubita care-l mângăia când lumina soarelui nu mai strălucea atât de vesel.

Spunea că toate întămplările din viață au farmecul lor. Îi mulțumea, de fiecare dată, medicului Mihai Lucan și, accepta, într-un târziu, că trebuie să se apuce de antrenorat. Mai scăpa câte-un oftat, dar prichideii de la CSM Zalău îi transmiteau forța pe care altădată el o împrăștia colegilor din lotul României.

Lorena Boberschi: "Simțeam că trăiesc o a doua viață alături de el"

"Simțeam că trăiesc o a doua viață alături de el. Una ridicată pe alte coordonate. Dar la fel de frumoasă, pentru că era lângă mine", își răscolește sufletul Lorena Boberschi.

"Toate medaliile și cupele mi le oferea mie cadou. Îmi spunea că eu le merit. Era atât de generos", mai punctează, cu o voce tremurândă, antrenoarea de atletism și fosta parteneră de viață.

Gușet intra într-un nou univers. Universul juniorilor. Tăia țara-n lung și-n lat cu microbuzele, la concursuri, și se bucura ca un copil când elevii săi vioi și inventivi urcau pe podiumuri.

"Ziua lui de naștere e cea mai grea. Îmi arde inima"

Iunie 2017. O zi firească de vară. Timpul trece banal în Zalău. Gușet are 49 de ani și energia unui atlet de 29 de ani. Brusc i se face rău și e transportat cu salvarea la spitalul din oraș. De aici, mai departe, la Cluj-Napoca. Oamenii în halate albe o anunță pe Lorena Boberschi: infarct! 

Fostul aruncător de greutate intră într-o operație complicată, de peste 12 ore. Intervenția reușește, dar Gușet e în comă indusă. Medicii sunt sceptici. Prietenii doar mai bâiguie ceva cu o voce gâtuită. La scurt timp, e băgat din nou în operație.

Nu se mai întoarce în cercul de aruncări. Nici la cei doi motani curioși din apartament. Nici la copiii pe care-i antrena. 

"Ziua lui de naștere e cea mai grea, îmi arde inima. Bine, toate sunt așa. El n-a murit de boala lui, de rinichi. Era supărat. Și aș vrea ca și fiul lui și nora lui să-l lase să se odihnească în pace. A fost un om minunat, un model pentru mulți atleți", mai spune Lorena Boberschi. 

Gușet a plecat acolo unde de milioane și milioane de ani se duc toți oamenii de pe Pământ. Femeia care i-a stat aproape 20 de ani îl poartă peste tot în inimă și-l vede în oglinda ei toată viața.

Etichete: poveste , aruncarea greutatii , arnold , guset , gheorghe guset , lorena boberschi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Sepsi - FCSB 2-2. Gafa lui Ștefan Târnovanu amână petrecerea de titlu
Screenshot 2024-04-24 231756
Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer
Screenshot (478)
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
Recomandările redacției
Exclusiv ”Este creația mea” / ”L-am găsit foarte afectat”. Detalii mai puțin cunoscute despre doi dintre titularii FCSB-ului

Dan Șucu intervine ”în negocierile” dintre Rapid și Marius Șumudică. Mesaj pentru Daniel Niculae și Victor Angelescu?
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali a văzut că Florinel Coman s-a accidentat și a reacționat: ”Să vă mint?”
Screenshot 2024-04-25 004903
Citește și
Caz de viol în Premier League: doi jucători au fost arestați!
profimedia-0862772308
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
maria
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Ferencvarosi va avea un buget imens, de 50 de milioane de euro, cu ajutorul rușilor
Manchester City v Red Star Belgrade - UEFA Champions League - Group G - Etihad Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool