petro
Foto ”N-ați investit un leu în mine”. Sportiva a lansat atacul asupra Federației Române de Atletism: ”Fac asta public”
marie-letkin
O multiplă campioană mondială la gimnastică ritmică a murit subit la 16 ani
timi
Foto Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: UTA Arad-Otelul Galati
Play-out

Exclusiv Spirala nepăsării. O sportivă a stabilit record național degeaba. "E o insultă!" Ce susțin organizatorii și replica șefului FRA

articol scris de Andru Nenciu
16.12.2020, 08:32

Atleta Valentina Necoară a reușit pe 12 decembrie să doboare recordul național U16 la săritura cu prăjina, în concursul "Cupa de iarnă" organizat în Sala "Ioan Soter" din București, însă rezultatul tinerei sportive nu a mai fost omologat.

Valentina Necoară - Tiberiu Agoston
Valentina Necoară, pe prima treaptă a podiumului. Jos, Tiberiu Agoston / Foto: Facebook
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Cum s-a ajuns la această anomalie? Digisport.ro vă spune succesiunea de evenimente care a dus la o situație care i-a lăsat un gust amar atletei și celor care au organizat Grand-Prix-ul ACS Atletic Spirit dedicat săriturii cu prăjina, una dintre cele mai tehnice din sportul-sporturilor.

  • Tiberiu Agoston, recordmen național și unul dintre organizatorii concursului, susține că un oficial FRA i-a transmis că organizatorul concursului trebuie să plătească testul antidoping. Fostul atlet mai spune că Grand-Prix-ul a fost votat în Consiliul FRA și adăugat în calendarul competițional
  • Florin Florea, președintele FRA, susține că secretarul general al FRA le-ar fi spus organizatorilor concursului de prăjină să meargă la ANAD și să făcă testul, dar că decontarea se va efectua după ce se va ajunge la concluzia că Grand Prix-ul a fost oficial

Într-un an cu program competițional dat peste cap din cauza pandemiei de coronavirus, atleții au pierdut etape de pregătire și concursuri în care și-ar fi verificat potențialul. În marea dezordine din sportul românesc s-au ivit și câțiva oameni care s-au gândit să pună pe picioare câteva competiții pe modul low-cost.

Valentina Necoară a stabilit record național U16 la prăjină, dar testul antidoping trebuia să-l facă în 48 de ore de la terminarea concursului 

Aprobat de Federația Română de Atletism - foaia de concurs a fost trimisă către FRA - și adăugat în calendarul competițional, Grand Prix-ul desfășurat în arena de pe strada Maior Coravu din Capitală s-a derulat conform normelor sanitare în vigoare (măsurarea temperaturii sportivilor și antrenorilor / purtarea măștii pentru cei din tribune - 4 spectatori, toți părinți).

Valentina Necoară a izbutit să stabilească un nou record național la categoria U16 (3,50 m), doborând cu 10 centimetri precedentul vârf, care-i aparținea tot ei (3,40 m). Potrivit regulamentului FRA, pentru validarea unui record național, atletul trebuie să efectueze un test antidoping în următoarele 48 de ore după rezultat, însă organizatorii s-au lovit de refuzul șefilor forului de atletism de a plăti testul - aproximativ 400 de euro. Fără efectuarea testului, un record nu poate fi omologat.

Tiberiu Agoston: "Am solicitat către FRA o trimitere oficială pentru test antidoping, dar am fost refuzați și ni s-a transmis că organizatorul concursului trebuie să plătească acest test. Din unele surse am aflat că FRA ar avea mari probleme financiare"


Tiberiu Agoston (recordmen național la prăjină), unul dintre organizatorii concursului, s-a arătat uimit de reacția FRA și a explicat pentru digisport.ro cazul.

"Este o insultă pentru atletism și pentru sport, dar și pentru copiii sportivi, pentru părinți, pentru antrenori și pentru cluburi. E vorba totuși de un record național pe care FRA îl refuză din motive financiare. Am solicitat către FRA o trimitere oficială pentru test antidoping, dar am fost refuzați și ni s-a transmis că organizatorul concursului trebuie să plătească acest test. Din unele surse am aflat că FRA ar avea mari probleme financiare, motiv pentru care ar fi refuzat plata acestui test", spune Agoston, pentru digisport.ro.

Tiberiu Agoston: "Ne punem întrebarea dacă acești sportivi, mai ales cei tineri cu potențial, mai au vreo motivație pentru a practica acest sport"

Agoston, recordmen național al probei de săritura cu prăjina, vorbește despre efectele pe care le poate avea asupra sportivilor un astfel de caz. 

"În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă acești sportivi, mai ales cei tineri cu potențial, mai au vreo motivație pentru a practica acest sport, această probă atât de costisitoare care deja necesită un mare efort financiar - o prăjină costă aproximativ 500 de euro!", mai preciziează Tiberiu Agoston.

Ce spune regulamentul 

În regulamentul FRA, la capitolul 2.1.j. Controlul doping, articolul 4, se menționează clar că "Recordurile naționale - la toate categoriile de vârstă - masculin și feminin se omologhează de către Federația Română de Atletism numai după confirmarea rezultatului în urma efectuării controlului doping în conformitate cu
reglementările specifice impuse de IAAF, EA și FRA".

"Federația a plătit mereu în ultimii 30 de ani testele pentru a fi omologate"

Nu se specifică cine trebuie să plătească testul însă în orice federație și țară care-și respectă sportivii, controalele sunt plătite de forul de profil respectiv. În plus, o personalitate din atletismul românesc susține, sub protecția anonimatului, că "federația a plătit mereu în ultimii 30 de ani testele pentru a fi omologate".

La competițiile de mare anvergură, precum JO, CM sau CE, toți sportivii de pe locurile 1-6 sunt luați la testul doping, ba chiar, inopinat, chiar și alți concurenți care nu au prins finala.

Atunci când primesc bugetul pe un an, federațiile sportive din România au un capitol separat de bani alocați doar pentru controalele antidoping. Fiecare for trebuie să-și împartă în așa fel resursele financiare pentru a rămâne până pe 31 decembrie cu bani în vistierie.

Florin Florea, președinte FRA: "Federația nu are probleme financiare. Îl aștept pe Tiberiu Agoston să vină la Federație pentru a vedea ce putem face"

Contactat de digisport.ro, Florin Florea, președintele FRA, nu neagă că FRA ar trebui să plătească testul anti-doping, dar spune că mai întâi forul pe care-l conduce trebuie să analizeze dacă Grand-Prix-ul de la sala "Ioan Soter" a fost unul oficial, deși Agoston susține că turneul de săritura cu prăjină e aprobat de FRA și trecut în calendatul competițional. 

"Îi felicit că au organizat o competiție, le-am spus să o organizeze cu respectarea regulilor, însă atunci când vrei să faci un record național, acolo se face o comisie, vine un reprezentant al FRA. Nu se mai organizează ca pe timpuri când veneau trei, patru, cinci sportivi și făceau un concurs pentru record național. Suntem în anul 2020! Puteau să anunțe că au o sportivă care vrea să facă record național! 

Da, noi le plătim testarea anti-doping, nu știu cu cine au vorbit ei și le-a zis că organizatorul trebuie să plătească acest test. Cu mine nu au vorbit!", afirmă președintele FRA. 

"Eu nici n-am știut despre acest record național, am aflat de pe Facebook. În mod normal, nu se pune problema să nu achităm noi testul anti-doping. Mi se pare că e o chestie de campanie, îl aștept pe Tiberiu Agoston să vină la Federație, să vorbim, Federația nu are probleme financiare, dar trebuie să vorbesc cu directorul comisiei de competiții să vedem în ce cadru s-a desfășurat acest concurs. Noi sprijinim toți atleții din România!", a continuat Florin Florea, actual șef al FRA, fost atlet de performanță. 

Florin Florea susține că secretarul general al FRA le-ar fi transmis organizatorilor să efectueze testul anti-doping, iar taxa ar fi urmat să fie decontată dacă se ajungea la concluzia că Grand-Prix-ul s-a desfășurat într-un cadru oficial 

După ce l-a sunat pe secretarul general al FRA, Augustin Iancu, președintele forului din strada Primo Nebiolo a venit cu lămuriri. Florin Florea susține că Iancu nu le-ar fi spus organizatorilor concursului de prăjină desfășurat pe 12 decembrie să meargă la ANAD pentru a efectua testul, iar taxa va fi achitată de FRA, variantă care se bate cap în cap cu ce zice Tiberiu Agoston. 

"Am vorbit cu secretarul general și l-am întrebat despre această situație. Mi-a spus că le-a transmis să meargă la ANAD și să facă testul. Iar decontarea se va face în cazul în care concursul a fost organizat într-un cadru oficial. Avem proceduri firești pentru o federație", a adăugat oficialul din Brașov. 

Etichete: atletism , record national , saritura cu prajina , florin florea , tiberiu agoston , fra , valentina necoara


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Recomandările redacției
timi
Foto Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern

Ioan Varga vrea la CFR Cluj un fotbalist de la FCSB. Dan Petrescu și-ar fi dat acordul
CFR Cluj v Universitatea Craiova - Romania Liga 1, Cluj-Napoca - 20 Sep 2021
Foto Xavi a ajuns de râsul internetului! Meme-urile apărute după ce și-a încălcat cuvântul și a rămas la Barcelona
xavi
Live Video&Text UTA Arad - Oțelul Galați 2-0, ACUM pe DGS 1. ”Bătrâna Doamnă” dă lovitura pe contraatac
FOTBAL: AFC UTA ARAD - ACS SUPORTER CLUB OTELUL GALATI, SUPERLIGA SUPERBET (13.11.2023)
Citește și
E cea mai bună din țară, are o medalie olimpică, dar a câștigat de două ori mai mulți bani după ce a devenit mamă
ana-peleteiro3
Verdict crunt din partea medicilor pentru sportiva scoasă din arenă plângând, în scaunul cu rotile
p99
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
O sportivă celebră devine moderatoare la TVR. Ce emisiune va prezenta aceasta
O sportivă celebră devine moderatoare la TVR. Ce emisiune va prezenta aceasta
"Te rog, nu! Te rog, nu!" Imagini greu de privit: s-a "rupt" în timpul săriturii și a izbucnit în lacrimi
profimedia-0852525573

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”