Barcelona și Bayern conduc fotbalul de azi

25.11.2015, 15:08

După demonstrația de forță din Clasico, Barcelona și-a mai arătat o dată mușchii, de data asta în Champions League. 6-1 cu Roma e o victorie despre care nu se va vorbi la fel de mult precum cea împotriva Realului, dar e una care probează nivelul la care această echipă, deținătoarea trofeului să nu uităm, a ajuns. În momentul ăsta, la data la care ne aflăm în calendar, eu cred că o singură echipă poate periclita sentimentul de supremație al catalanilor în fotbalul mondial, la nivel de club: Bayern Munchen. Între 6-1 cu Roma al Barcelonei și 5-1 cu Arsenal al lui Bayern există o legătură ce poate fi definită printr-un singur cuvânt: forță.

Suntem încă în acea perioadă a anului în care nu se câștigă nimic. Bătăliile pentru trofee se vor da din martie încolo, atunci când vor începe ”sferturile” Champions League și când campionatele vor intra pe ultima turnantă. În aceasată perioadă greșelile nu mai sunt admise, căci marja de eroare e din ce în ce mai mică, iar detaliile încep să facă diferența. Ce se va întâmpla în mai o să vedem, asta ține de predicție și nimeni nu cred că e capabil azi să citească viitorul, situația de acum arată două echipe, Barcelona și Bayern, aflate deasupra celorlalte. Din orice punct de vedere am privi problema.

Barcelona a survolat elegant perioada de turbulențe anunțată în momentul accidentării lui Messi. La absența starului argentinian se uneau și alte aspecte, gen lipsa de formă a unor oameni importanți din lot, Mascherano, Dani Alves, Pique ori Rakitic, accidentările lui Claudio Bravo, Iniesta, Rafinha, lipsa soluțiilor pe banca de rezerve, plus o stare generală destul de proastă la nivel instituțional, vezi problemele fiscale ale unor jucători sau conflictele conducerii cu forurile fotbalistice. În toată această perioadă, Barcelona a învățat să joace fără Messi, iar lucrurile au funcționat chiar mai bine decât se aștepta lumea.

Iar acum catalanii încep ușor-ușor să se reacomodeze cu prezența liderului lor în teren. Revenirea la vechile obișnuințe se face însă la fel de lin, ba chiar există destule momente în care Neymar și Messi își împart conducerea jocului. Acum câteva săptămîni mă întrebam pe acest blog, urmărind pasul înainte făcut de brazilian în a deveni un lider al echipei, ce se va întâmpla cu el în momentul în care argentinianul va reveni. Un prim răspuns l-am avut miercuri seară cu Roma, la pasa pe care Neymar o dă lui Dani Alves, la faza golului marcat de Luis Suarez, prin care Barcelona deschidea scorul. O astfel de pasă am văzut de multe ori, dar în sensul celălalt, de la Messi spre Jordi Alba sau Neymar sau chiar Rakitic. Sesizam în acea analiză că Barcelona și-a mutat centrul de greutate al acțiunilor spre stânga, iată că Dani Alves e din nou implicat. Asta înseamnă că Barcelona are de-acum încolo încă o variantă cu care să-și surprindă și să-și intimideze adversarii.

La Bayern, lucrurile sunt un pic diferite. Guardiola nu-l mai are pe Messi, nu-i mai are pe Iniesta și Xavi, astfel că a căutat să inoveze în permanență. Chit că meciul cu Olympiakos nu poate fi luat ca reper, căci grecii, în ciuda poziției pe care o ocupau în clasamentul grupei, nu-s de nivelul lui Bayern, el arată multitudinea de variante pe care Pep le are la dispoziție în acest sezon. Anul trecut, fără Ribery, Robben, Thiago și Gotze, cu Xabi Alonso având ușoare probleme de încărcare musculară, Bayern ar fi avut ceva dificultăți. Poate cu Olympiakos nu, dar cu Arsenal sigur da. Contra grecilor, Bayern a jucat multă vreme în inferioritate numerică, dar asta nu s-a notat absolut deloc, ba chiar au mai venit goluri și ocazii în această situație. 
Ceea ce surprinde la Bayern, și am mai scris lucrul ăsta pe acest blog, e numărul mare de oameni de atac pe care-l deplasează la fiecare acțiune.

Nu neapărat formula de start ar trebui să fie considerată o revoluție, chit că Guardiola a trecut de la Barcelona mijlocașilor la Bayern-ul atacanților, ci felul în care acționează jucătorii atunci când au mingea. Aminteam după victoria cu Arsenal despre ce regretă Guardiola din perioada Barcelona, mai exact acea dublă manșă cu Inter și felul în care nu a știut să-și dispună echipa în teren pe faza de respingere a adversarului. Acum, s-a văzut din nou lucrul ăsta, numărul jucătorilor de atac cu care Pep a început meciul, nu cu mult diferit față de Arsenal (atunci a fost Thiago în acea linie de 4   din spatele lui Lewandowski) ajutând la sarabanda de atacuri de la poarta grecilor. Ajutat și de un campionat ce nu-i ridică aproape nici o problemă, Guardiola continuă să inoveze și să experimenteze, căutând nu doar formula ideală pentru abordarea lunilor decisive, ci și antrenarea unor planuri secundare pentru diverse situații. Probabil însă că dacă ar avea de jucat un meci cu Barcelona săptămâna viitoare n-ar mai încerca această variantă superofensivă, pe care în nici un caz n-a folosit-o în premieră cu Olympiakos, căci la fel a jucat și cu Arsenal și cu Borussia Dortmund.

Barcelona de azi e în situația Realului de anul trecut, a Bayern-ului de acum doi ani. Care defilau în această perioadă și-și anunțau intențiile de a fi prima echipă ce câștigă de două ori consecutiv Champions League. Bayern de azi e în aceeași situație cu Bayern de anul trecut (amintiți-vă de 7-1 la Roma) și de acum doi ani. Toate aceste comparații duc spre echipe ce în mai abia mai respirau pe teren și acuzau efortul din toamnă. Barcelona și Bayern de azi sunt cu siguranță cele mai puternice echipe ale momentului. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă vor reuși să-și mențină forma și-n lunile ce vor veni. Legate amândouă prin persoana lui Guardiola, chit că Barcelona lui Luis Enrique se depărtează ușor ca filozofie de Barcelona lui Pep, dar unite în principal prin felul în care privesc posesia, Bayern și Barcelona au în față o jumătate de sezon în care să confirme sau să infirme păreri. O finală între cele două ar fi, e limpede, momentul de vârf al acestei abordări în care mingea e cel mai important aliat și nu un dușman.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
  • 18:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 18:30 Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Video Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media