Când Messi e sus, Barcelona e sus

13.02.2014, 21:14
niculescu 1

Ideea din titlu are o continuare logică: atunci când Messi e jos, Barcelona e jos. Fraza poate fi interpretată în orice fel doriți. Eu nu m-am referit însă la jocul lui Messi în general, ci strict la poziția pe care Messi o are în teren. Când Messi e sus înseamnă când argentinianul e în zona careului advers, când Messi e jos înseamnă când el coboară aproape de centrul terenului, chiar în jumătatea sa. Ambele situații se referă la momentul în care el primește mingea.

Anul 2013 a fost unul dintre cele mai nefaste din cariera lui Leo Messi. Accidentările s-au ținut scai de el încă din primăvară, refacerea n-a fost cea corespunzătoare, nici măcar în vacanța de vară, căci, dacă vă amintiți, Messi a făcut zeci de mii de kilometri pentru a juca tot felul de partide caritabile, anulându-și astfel posibilitatea de a oferi corpului său o relaxare necesară, dar și, mai apoi, o pregătire adecvată. Acele turnee caritabile, pe care mulți le pun în cârca lui Jorge Messi, tatăl fotbalistului, în grija căruia stă cariera fiului, cu tot ce înseamnă ea, inclusiv problemele de natură financiară, l-au tras mult în jos, iar urmările s-au văzut. Probabil cea mai bună decizie a șefilor Barcelonei din ultimul timp a fost trimiterea lui Messi pentru două luni în Argentina, unde a avut într-adevăr ocazia să facă tot ceea ce n-a putut face în vară: acumulări. Încărcare, așa cum, mai nou, se numește. Benefiicind și de clima călduță din America de Sud în acea perioadă, Messi s-a putut reface și a putut începe anul 2014 așa cum trebuie.

Mie mi se pare că, din punct de vedere fizic, Messi e bine. Încă nu foarte bine, dar nici departe de acest stadiu. Am văzut sprinturi, am revăzut ruperile de ritm pe care le avea și pe care le cam pierduse în ultimele 8-9 luni. Musculatura lui Messi e aparte și ar necesita un articol separat, pe care poate că-l voi face cât de curând. Din acest punct de vedere, lucrurile merg în sens pozitiv.

Mă întorc totuși la ideea din titlu. Și repet, pentru cei care încă n-au înțeles-o, că ea se referă strict la poziția din teren. Messi adevărat, cel care generează panică pentru rivali, e cel care primește mingea între linii, dar foarte aproape de careul advers. Acolo ruperile sale de ritm și schimbările de direcție pot destabiliza orice apărare, cu consecințe în derularea ulerioară a acțiunii din partea lui, sau din partea unui coleg, eliberat de marcaj pentru că adversarul direct se repede să-l închidă pe Messi.

Revedeți faza golului marcat de Messi la San Sebastian! Observați câți adversari se află în jurul lui și studiați cât de libere sunt zonele din stânga și dreapta sa. Din acel moment, continuarea îi aparține lui Messi. De cele mai multe ori alege să tragă, dar de foarte multe ori pasează pentru un coechipier și de foarte multe ori îl lasă în situație de gol. Revedeți golurile marcate de Messi la Sevilla! Și apoi revedeți meciul cu Valencia de pe teren propriu sau meciul cu Levante, din deplasare. Și veți vedea că-n acele partide, Messi a fost de cele mai multe ori în zona centrului terenului, ca inițiator al fazei. Sigur, și de aici poate face lucruri senzaționale, de genul paselor decisive. Dar parcă mult mai periculos este în prima situație, situația din ultimii ani, căci ea are în spate rezultatele obținute de echipă și de el.

Există o glumă în rândul spectatorilor de fotbal: ”el centrează și tot el dă cu capul”. Acolo și rămâne, la stadiul de glumă. În fotbalul de azi nu prea mai există fotbaliști care să înceapă de la centrul terenului și să rezolve o fază de atac. Cu marcajul de azi, am destule dubii că Maradona ar fi dat acel gol magic Angliei. Nu cred că, de exemplu, Gerrard îl lăsa așa ușor să treacă pe lângă el, fără măcar să-l faulteze.
Atunci când Messi coboară la centrul terenului, are în fața sa, de regulă, 9 adversari. Dacă nu cumva 10, câteodată și 11. Un al doilea Messi nu există, ca să rezolve ceea ce începe el. Nici măcar Neymar nu are în acest moment capacitatea de a crea panică așa cum face Messi atunci când primește mingea între linia de mijloc și linia de fund a adversarului, undeva la 18-20 de metri de poartă. Cam așa se întâmpla în ultimele luni ale lui Rijkaard, până când Guardiola și-a dat seama de problemă și a rezolvat-o. Mai întâi readucându-l pe Messi aproape de careul advers, în banda dreaptă, apoi a revoluționat-o de-a dreptul, mutându-l pe Messi în zona centrală.

Acum câțiva ani, Juan Manuel Lillo, cel de la care, se zice, a învățat Guardiola foarte multă teorie, chit că Lillo n-a avut niciodată șansa de a muta teoria în practică, spunea despre Messi că obișnuiește să joace acolo unde vrea, unde-i place. Mai exact unde-i convine. Când Messi cobora spre centrul terenului, era limpede că nu-i convenea ceva, nu-i convenea cum acționează colegii săi. La San Sebastian, l-am văzut foarte rar în acea zonă atunci când Barcelona avea posesie. Sigur Tata Martino a sesizat și el ceea ce a observat toată lumea. Astfel că a ales să joace un meci complicat cu cea mai bună formulă din perioada Tito Vilanova, cea cu Xavi, Iniesta, Fabregas și Messi în același timp pe teren. Prima și ultima dată când a făcut-o în acest sezon a fost meciul cu Real Madrid de pe ”Camp Nou”. Atunci i-a ieșit, acum, la San Sebastian, i-a ieșit. E de presupus că va continua pe aceeași linie.
Și am mai observat ceva la acest meci. Poate a fost doar o chestiune de moment, vom vedea, cred, mai bine cu Manchester City. Atunci când Sociedad făcea presing foarte sus, pe fundașii centrali ai catalanilor, nu mai cobora Sergio Busquets între ei, ci Xavi ca să înceapă acțiunea. Se obținea astfel o ieșire curată din apărare, căci Xavi are știința de a nu pierde mingea, dovadă că Sociedad n-a făcut nici o intercepție în astfel de situații. Fabregas îi lua imediat locul lui Xavi, lângă Iniesta și Busquets, astfel că Messi putea sta liniștit acolo, în față, unde crează panică.

L-am criticat deseori pe Tata Martino pentru letargia de care dă dovadă, pentru lipsa ideilor. De data asta trebuie lăudat. Rămâne de văzut dacă va continua pe această linie și după revenirea lui Neymar, căci atunci Pedro sau Alexis își vor pierde locurile de titulari.

P.S.: Avem așadar încă un ”El Clasico” în această primăvară. Va fi un meci special, căci orice finală, orice meci cu un trofeu pe masă, într-un oraș neutru, e special din toate punctele de vedere. Am trăit pe viu ultima finală dintre cele două, tot la Valencia, cum probabil va fi și acum, așa că știu ce spun. Absența lui Mourinho cred că va ajuta ca această partidă, ce se va disputa, teoretic, în Vinerea mare, să beneficieze de un climat mult mai calm.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară

O familie din Canada a primit un cadavru greșit, după ce un membru al familiei a murit în Cuba...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:45 Etapa 6 Superliga: UTA Arad-Otelul Galati
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 19:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 20:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 21:00 LIVE Fotbal Club
  • 21:45 Etapa 6 Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar

vlad-chiriches

Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer

Screenshot (478)

Înlocuitorul lui Kylian Mbappe vine de la Barcelona! PSG a pregătit oferta: 200.000.000€

profimedia-0865397989

Video FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri

FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media