Iniesta de mi vida

24.12.2013, 13:31
andrei niculescu ok

"Iniesta de mi vida". Expresia îi aparţine lui Jose Antonio Camacho şi a fost spusă, mai bine zis urlată, în momentul în care Andres Iniesta a marcat golul prin care Spania devenea, acum doi ani, campioană mondială. Un madrilen pur despre un catalan adoptat.

Andres Iniesta și-a prelungit contractul cu FC Barcelona. Până în 2018. Va avea 34 de ani în acel moment și, probabil, își va termina cariera acolo unde și-a început-o. Poate că ar fi putut să plece în altă parte, sigur ar fi găsit unde. Sunt convins că, de exemplu, PSG ori City i-ar fi dublat salariul pe care îl ia de la Barcelona. Cu contract scadent în 2015, Barcelona ar fi trebuit să-l vândă în această vară, dacă el ar fi refuzat să semneze prelungirea. Ori să-l țină încă un sezon și apoi să-l piardă gratis, ca-n cazul lui Valdes.

N-a fost cazul însă. Sunt la fel de convins că Barcelona îi plătește acum un salariu foarte mai mare, mai mare decât cel de până acum. Dar Iniesta își merită banii.

Andres Iniesta este, în acest moment, cel mai iubit fotbalist al Barcelonei în Spania. Inclusiv la Madrid şi în comunităţile unde Real Madrid deţine supremaţia la nivel afectiv. Poate şi pentru că nu e catalan decât prin adopţie. Pe "Bernabeu", e singurul care scapă de fluierăturile fanilor "blanco", iar pe "Cornella El Prat", terenul celor de la Espanyol, e mai aplaudat chiar decât jucătorii echipei gazdă. Sunt cele două terenuri unde Barcelona nu e un rival, e un duşman. Barcelona mai puţin Iniesta. "Iniesta de mi vida". Căci da, de-o viaţă aşteptau toţi spaniolii un titlu mondial.

Aţi avut vreodată curiozitatea să priviţi, într-o seară senină, cerul înstelat? N-aţi avut senzaţia că totul e o dezordine, că nimic n-are legătură sau sens? Vă sugerez să încercaţi să vă luaţi un punct de referinţă, să vă concentraţi asupra lui! Veţi descoperi cum totul prinde contur.

Priviți-l pe Iniesta în joc! Iniesta e omul care a ordonat jocul celei mai bune echipe a Barcelonei din toate timpurile şi a celei mai bune echipe a Spaniei din toate timpurile. E cel care a dat sens unui desen de multe ori imposibil, oferindu-se coechipierilor, ca un far marinarilor dezorientaţi sau ca un indicator alpiniştilor rătăciţi. Mereu cu capul sus, mereu căutând un coleg mai bine plasat, mereu disponibil să ajute. Iniesta e mereu acolo unde e mingea, pe care o cumințește atunci când e nervoasă.

Iniesta nu e un asasin al superlativelor, așa cum e Messi, nu e un "killer" al comparațiilor, așa cum e Cristiano. El e doar un fotbalist. Un băiat liniștit, cu un fizic timid și un ten albicios, de "queso manchego", apropo și de zona de unde provine, cu un caracter profund și un ego ce nu explodează în vestiare, ori pe teren, către colegi. E din acea categorie a geniilor anonime. Nu știm ce mașină are, nu l-am văzut pozând în lenjerie intimă, nu ne invadează televizoarele din reclame, știm doar că e cap de familie și tată, despre care n-am auzit să-și piardă nopțile prin cluburi și nici nu-l bănuim în stare să sară vreodată la gâtul antrenorului său. A cărui viaţă e plictisitor de simplă, care nu-şi pune cercei în urechi şi nu se dă cu gel pe păr (i-ar fi şi un pic mai greu), care ţine din banii lui o echipă, Albacete, care altădată juca în Primera. Cel care are lângă el o femeie absolut normală în frumuseţea ei şi nu o bombă sexy. Cel care a plecat de acasă de mic pentru că-i plăcea prea mult fotbalul. Cel care se gândeşte mai întâi la ceilalţi, pe teren, şi abia apoi la el. Omul cu pasa. Fotbalistul care aduce din ce în ce mai mult cu Zinedine Zidane, eleganţa întruchipată pe terenurile de fotbal.

Iniesta nu e colecționarul de trofee, nu-și face un scop din asta ori din a bate recorduri, el e omul de echipă, omul cu pasa, cel care crează contextul golurilor și vindecă stările de anxietate ale echipei. Puţine exemple de fotbalişti precum Iniesta găsim în istorie, care să devină atât de importanţi fără a fi, în acelaşi timp, mediatizaţi.

Iniesta este antistarul perfect. Ar fi, cred, o imensă reparaţie faţă de fotbal ca el să câştige odată și-odată Balonul de Aur. Nu-l va câştiga, probabil. Sunt convins că și dacă l-ar primi, i l-ar pasa imediat lui Messi.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
  • 18:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 18:30 Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
  • 19:30 LIVE Digi Sport Special
  • 20:30 Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
  • 21:15 LIVE Digi Sport Special
  • 21:30 Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media