O echipă fără rezerve

24.09.2015, 14:37

E a doua oarã în acest sezon când Barcelona pierde un meci și, în același timp, încaseazã 4 goluri. Se pare cã dacã tot e sã fie învinsã, Barcelona o face la modul categoric, ca sã nu existe semne de întrebare pentru cei care, eventual, n-au vãzut meciul și se întreabã ce s-a întâmplat. Barcelona a luat 4 goluri de la Celta, dar putea foarte bine sã ia 6 sau 7, cãci Celta a mai avut ocazii. E adevãrat, și Barcelona a avut ocazii, doar cã ale sale n-au intrat.

Cred că Celta e echipa momentului în Spania. A acestei săptămâni să zicem. Trebuie să primească echipa lui Berizzo laudele ce i se cuvin după o asemenea victorie. Iar faptul că e co-lider în clasament, alături de Real Madrid și Villarreal vine doar să confirme afirmația de mai sus. În 3 zile, Celta a bătut ambele deținătoare de cupe europene. Pe Sevilla chiar la ea acasă, pe ”Sanchez Pizjuan”, iar pe Barcelona cu un scor categoric. 

În multe momente ale jocului de miercuri de pe ”Balaidos”, Celta mi-a părut Borussia Dortmund din anii de glorie ai lui Klopp. În paranteză fie spus, Borussia de azi s-a mai schimbat de când cu venirea lui Tuchel pe bancă, stilul se depărtează ușor-ușor de cel din perioada Klopp. Revenind la Celta, în unele momente aveam senzația că joacă în 12 sau 13 jucători, atât de ușor le ieșeau pasele, atât de simplu funcționa ieșirea elaborată din apărare. Aici, la acest capitol, a primit și ajutorul Barcelonei, unde presingul n-a funcționat absolut deloc. 

Într-un fel, a fost un pariu riscant al lui Eduardo Berizzo. Nu-i simplu să joci cu Barcelona așa cum a făcut-o el. Eram obișnuiți cu echipe care, vezi Roma cu doar o săptămână mai devreme, se baricadau în jurul propriului careu și interpretau o partitură defensivă cu accente eroice. Celta nu s-a baricadat absolut deloc, ba chiar a lăsat suficiente spații, căci nu prea e posibil să și construiești să te și baricadezi în același timp. A avut însă noroc că Barcelona n-a marcat în astfel de circumstanțe. Fapt destul de rar, căci de regulă Barcelona are dificultăți contra apărărilor betonate și zburdă contra echipelor deschise. A fost un soi de ruletă rusească pentru Berizzo și ai săi, care putea la fel de bine să iasă rău, căci dacă Barcelona transforma una dintre ocaziile avute la 0-0, 0-1, chiar și 0-2 lucrurile se puteau schimba. Câteodată norocul devine un aliat nesperat, dar n-aș vrea să se tragă de aici concluzia că Celta a învins cu noroc. Nici vorbă de așa ceva, un 4-1 nu poate fi un rezultat norocos. A avut șansă în momente punctuale, a beneficiat de o ciudată letargie a tripletei MSN, ce pare atinsă de un virus ciudat în acest debut de sezon, a jucat ce știe, căci nu a fost o tactică nouă, gândită special pentru acest meci, a știut ce joacă și a făcut o demonstrație că se poate câștiga împotriva Barcelonei și jucând fotbal ofensiv, nu doar defensiv. Unii ar fi preferat să spună ”se poate câștiga împotriva Barcelonei jucând fotbal”, dar eu cred că și fotbalul defensiv tot fotbal este, dar altfel interpretat, căci, în fond, fotbalul are două parți, apărare și atac. Unii antrenori o preferă pe prima, alții pe a doua.

Despre Barcelona acum. Încã de la începutul sezonului, imediat dupã Supercupa Europei, anticipam pe acest blog cã Barcelona va avea probleme destule pânã în ianuarie, din pricina lotului extrem de redus. Nu existã echipe care sã nu aibã meciuri proaste, nu existã jucãtori care sã nu prindã o zi mai slabã. Cum a fost, de exemplu, cazul lui Luis Suarez pe ”Balaidos”. Sau o perioadã mai proastã, cazul lui Ter Stegen La o emisiune Fotbal European, prin august, mã întrebam ce va face Luis Enrique în momentul în care va veni o zi delicatã și va avea nevoie sã deblocheze un meci apelând la banca de rezerve. Cred cã asta se întreabã și Luis Enrique, care numãrã zilele rãmase pânã în ianuarie ca un soldat ce așteaptã plecarea din cazarmã. 

O scurtă paranteză. Barcelona încearcă în aceste zile să-l înscrie pe Arda Turan și a solicitat la FIFA un răspuns pe tema asta. Tema e pur avocățească și pare decupată din serialul ”Suits”, într-atât se caută chichițe prin regulamente. După accidentarea lui Rafinha, al cărui sezon e compromis, Barcelona ar putea, teoretic, înscrie un jucător în locul lui, asta însemnând practic scoaterea din lot a brazilianului până la vară. Un jucător care să fie liber de contract și din fotbalul spaniol. Barcelona îi are în lot pe Arda Turan și Aleix Vidal, deci în situația ca unul dintre ei să poată fi înscris imediat. În speță, Arda Turan. Dar ce ne facem cu suspendarea primită de la FIFA? Avocații Barcelonei pretind că suspendarea viza două ferestre de transferuri, care ferestre s-au dus, cea din iarna trecută și de acum, din vară. Și spun că situația de față, accidentarea lui Rafinha, e un caz excepțional, petrecut după ce pedeapsa fusese dusă la îndeplinire. Ce vor răspunde avocații FIFA rămâne să vedem, probabil că și acolo se studiază regulamentele la virgulă. În Spania se spune însă că Barcelona nu va insista foarte tare la FIFA pe această temă, deși argumente ar avea, pentru că încă nu ar fi rezolvat problemele cu copiii și juniorii de la ”La Masia”, motivul pentru care a și primit suspendarea, iar o nouă anchetă a FIFA ar putea duce la o altă pedeapsă, chiar mai drastică.

De va fi să-l poată folosi pe Arda Turan, Luis Enrique va fi încântat, evident. Turcul ar fi fost foarte util pe ”Balaidos”, în condițiile jocului deschis propus de Celta. Capacitatea sa de a juca între linii ar fi fost un mare aliat pentru Messi și Iniesta, acesta din urmă excelent închis de marcajul feroce făcut de Radoja și Augusto Fernandez de fiecare dată când primea mingea. Rakitic n-a jucat decât pe final pe ”Balaidos”, dar intrarea sa n-a adus mare lucru, la fel cum introducerea lui Munir s-a dovedit a fi degeaba. Ar fi fost foarte bun Pedro acum pentru Luis Enrique, la fel cum cred că ar fi fost foarte util Xavi în astfel de momente. Îndrăznesc să anticipez că Barcelona va mai avea astfel de momente în această toamnă, căci vor începe să apară și suspendările, nu doar inerentele accidentări. O echipă fără rezerve e una condamnată la un efort suplimentar și aceasta este situația de azi la Barcelona.

P.S.
Absolut remarcabil felul în care Nolito a înțeles să se propună pentru un transfer la Barcelona, în iarnă. Se tot vorbește despre această posibilitate de la plecarea lui Pedro, dar se spune că Barcelona are și alte nume pe care le-ar lua în considerare. Fost jucător la Barcelona B, plecat apoi în căutarea gloriei la Benfica și, ulterior, Celta, Nolito nu și-a menajat deloc fosta și, posibil, viitoarea echipă. Eurogolul marcat e un argument în favoarea lui.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:00 Digi Sport Special
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român

xavi kovacs (20)

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Video Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media