Il Derby Della Capitale

29.04.2017, 16:15
lazio roma

Daca nu ar fi existat Stadio Olimpico, acest Colosseum al zilelor noastre, poate ca derby-ul capitolin dintre AS Roma si Lazio ar fi stat in umbra tuturor minunilor care compun Cetatea Eterna. Insa, gladiatorii moderni ai Romei au iesit mereu in evidenta cu fiecare episod din Il Derby della Capitale, contribuind si ei din plin la perpetuarea legendei acestui muzeu in aer liber.

Roma si Lazio se pregatesc de cel de-al 168-lea duel oficial al unui derby care reaprinde pasiuni imense si care nu tine cont niciodata de starea de spirit a celor doua rivale. Pentru ca, uneori, doar o piedica pusa in calea spre triumf a rivalei locale este suficienta pentru a servi drept sursa de mandrie pentru cel putin un sezon. Cu toate acestea, au fost si momente care au ramas in memoria fanilor pentru totdeauna, asa cum s-a intamplat in sezonul 2000-2001, cand Roma a cucerit lo scudetto si datorita victoriei cu 1-0 din derby, obtinuta in urma unui autogol al lui Paolo Negro. Iar Negro continua sa fie sicanat si astazi, la mai bine de 16 ani distanta, pentru acel episod!

La inceputul anilor 2000, de altfel, cele doua grupari capitoline au trait cea mai fructuoasa perioada din istoria lor. Lazio a jucat o finala de Cupa UEFA in 1998, pierduta in fata Inter-ului, a castigat ultima editie a Cupei Cupelor in 1999, precum si Supercupa Europei si doua Cupe ale Italiei, in 1998 si 2000, iar totul a culminat cu triumful din Serie A in 2000, la un an dupa ratarea dramatica a titlului in favoarea lui AC Milan. Acela a fost al doilea si, totodata, ultimul scudetto cucerit de laziali, dupa cel din 1974.

In 2001, a venit randul Romei sa devina campioana, cu Fabio Capello pe banca, si cu o tripleta ofensiva fabuloasa formata din Francesco Totti, Gabriel Batistuta si Vincenzo Montella. Acela a fost al treilea si, de asemenea, ultimul titlu al giallorossi-lor, dupa cele din 1942 si 1983. Roma a fost la un pas si de gloria absoluta in Europa, in 1983, cand a pierdut finala Cupei Campionilor chiar pe Stadio Olimpico, impotriva lui Liverpool, la penalty-uri.

Lazio s-a nascut in 1900, la patru ani dupa prima editie a Jocurilor Olimpice moderne, de la Atena, si a adoptat culorile pe care le poarta si acum, alb si bleu-ciel, in semn de omagiu pentru drapelul Greciei si idealurile olimpice. In acelasi timp, vulturul cu aripile intinse de pe sigla clubului reprezinta un simbol de putere, care in antichitate era blazonul legiunilor romane. Ulterior, acesta a fost asociat si miscarii fasciste din Italia. Pe de alta parte, AS Roma a luat fiinta in 1927, ca urmare a fuziunii cluburilor Roman, Alba-Audace si Fortitudo la intentia dictatorului Benito Mussolini de a crea o singura echipa a Romei pentru a rezista dominatiei gruparilor din Nord. Lazio, insa, a rezistat si nu a intrat in acest aliaj si datorita influentei unui general fascist, Giorgio Vaccaro.

AS Roma si-a ales ca emblema lupoaica ce i-a hranit pe Romulus, intemeietorul Romei, si Remus, iar drept culori, rosul si galbenul cu care se identifica, practic, si capitala Italiei, iar acest aspect a reprezentat mai tot timpul un motiv pentru fanii giallorossi-lor de a-si ironiza rivalii de la Lazio pentru decizia de a nu adopta cromatica orasului, cu toate ca a fost fondat cu mai bine de un sfert de secol mai devreme.

Primul derby capitolin s-a jucat pe 8 decembrie 1929 si a fost castigat de Roma cu 1-0, iar de atunci pana astazi s-au consumat 167 de ciocniri in meciuri oficiale. Giallorossii detin suprematia in acest duel, cu 63 de succese fata de cele 44 ale lazialilor, iar acum, inaintea confruntarii de duminica, de la pranz, sunt considerati, iarasi, favoriti.

Dar, indiferent, de situatia din clasament, Il Derby della Capitale a facut intotdeauna sa vibreze din temelii Cetatea Eterna, asa cum o faceau in antichitate eroii multimilor care cereau paine si circ …

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța, în zonă...

Descarcă aplicația Digi24

  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Fotbal Club
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare

Dani Alves is released on bail from Can Brians jail

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media