Nemuritorul Jonah Lomu

21.11.2015, 00:03
lomu-3

Credeam că este Nemuritor! Că nici glonţul nu poate să treacă prin el! Că poate spulbera ziduri de unul singur! Tocmai de aceea, am trecut repede peste o postare pe twitter de acum două zile în care cineva scria „A Tribute to Jonah Lomu” lângă un filmuleţ cu câteva dintre eseurile de senzaţie ale uriaşului neo-zeelandez. Nu era nimic altceva care să mă ducă cu gândul la ceva tragic, deşi tocmai de aceea m-am uitat pe acele imagini pentru a avea cumva o confirmare că totul este în regulă. Credeam că este ziua lui sau ceva de genul acesta, nicidecum cea mai neagră veste posibilă!

A doua zi, însă, când am văzut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, am înţeles că el nu mai este, deşi îmi vine şi acum greu să cred asta! Jonah Lomu, omul care a schimbat definitiv şi ireversibil rugby-ul prin stilul său de joc, a murit la doar 40 de ani! Lomu a fost pentru rugby ceea ce a însemnat Ayrton Senna pentru Formula 1! Personajul care a oferit sportului cu mingea ovală o magie specială cum nu a mai reuşit nimeni nici înaintea sa, nici după el! El a transformat rugby-ul dintr-un sport elitist într-unul popular, fiind primul superstar la nivel global al Ovaliei. „Toată lumea voia să fie Jonah!”, a spus-o căpitanul All Blacks din anii 90, Sean Fitzpatrick. Iar Ma’a Nonu, campionul mondial en-titre, l-a descris drept cel mai umil și generos superstar care a pășit vreodată pe Pământ.

Rugby-ul m-a cucerit o dată cu turneul final al Cupei Mondiale din 1991, în care figurile centrale au fost australienii David Campese şi Michael Lynagh şi englezul Will Carling. Dar toţi aceştia aproape că au fost făcuţi uitaţi de Lomu la următoarele două ediţii ale Cupei Mondiale, unde a reuşit un total de 15 eseuri, record care a fost egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana.

Un adevărat campion, deşi nu a reuşit să cucerească Cupa Mondială, Jonah Lomu a oferit rugby-ului o aură nobilă în mod paradoxal tocmai prin simplitatea sa și a jocului său. Datorită lui, rugby-ul nu a mai fost privit vreodată la fel ca înaintea apariției sale! Și asta pentru că nu va mai exista un alt Jonah! Niciodată! Poate că vor mai apărea alte aripi care să înscrie mai multe eseuri decât el, dar nimeni nu va mai putea egala măcar impactul pe care Jonah l-a avut asupra rugby-ului. Așa cum Michael Jordan a schimbat fața baschetului sau Diego Maradona, fotbalul, Jonah Lomu a fost omul care a redat rugby-ul mulțimilor. Grație lui, mult mai mulți copii au ales să practice acest sport superb, iar cei care nu auziseră până atunci de rugby au ajuns să-l vadă cu alți ochi.

Însă, pe cât de puternic a fost pe teren, tot atât de fragil a fost în afara lui. O veritabilă forță a naturii, Jonah Lomu nu a îngenuncheat în fața greutăților vieții, deși a fost chinuit de o afecțiune renală încă de când juca la cel mai înalt nivel. A căzut de atâtea ori și s-a ridicat mereu. Dar pe 18 noiembrie, nu a mai putut face asta și a lăsat în urmă o lume tot mai tristă. Poate că Noua Zeelandă ar fi ales chiar să nu câștige Cupa Mondială în 2015 doar ca Jonah să mai trăiască. Pentru că el a fost, de fapt, cel mai de preț trofeu din istoria All Blacks!

Sursa foto: New Zealand Herald

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz

La 56 de ani după ce un lăptar din Florida a fost ucis, cazul său a fost rezolvat, astfel fiind...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:30 Stirile Digi Sport
  • 13:45 Etapa 4 Superliga: Rezumatele Etapei
  • 14:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:00 LIVE Liga Digi Sport
  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • prunea

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • colaj fotbal club

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Nuno Mendes (Paris SG) Lamine Yamal (FC Barcelone) FOOTBALL : Paris SG x FC Barcelone - Ligue des Champions - Quart de F

    FOTBAL: Barcelona - PSG, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0863697355

    FOTBAL: Bayern Munchen - Arsenal, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SG v BORUSSIA DORTMUND, , Paris, France - 19 Sep 2023

    FOTBAL: Euro Fotbal, 22:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

E gata! Mircea Lucescu s-a înțeles cu noul club și revine

profimedia-0712984186

Exclusiv Brutal: primul verdict al medicilor în cazul lui Luca Mihai! Autoritățile vor fi sesizate

FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

Alex Pițurcă, filmat în parc cu o tânără! Cristina Ich a reacționat imediat și a făcut anunțul

Screenshot 2024-04-14 at 16.08.31

"Cea mai frumoasă femeie din România": "Unele femei au anumită repulsie, vorbesc urât fără să mă cunoască!"

enache-lena7

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media