Istoria bătrânului care nu vrea să se lase de fotbal

05.06.2013, 19:53

Oficial, sezonul în fotbalul englez s-a încheiat într-o luni după-amiază, când Crystal Palace a bătut pe Watford în prelungiri, 1-0, în finala play-off-ului Championship, şi a obţinut promovarea în Premier League. Kevin Phillips a marcat golul victoriei, din penalty, în minutul 105.

Aşa sună telegrafic o ştire care de fapt e o întreagă poveste. O poveste cu un erou mai puţin obişnuit în secolul în care fotbalul a devenit o chestiune de viteză, forţă şi tinereţe precoce. La eroul poveştii e un fel de tinereţe fără bătrâneţe.

Când l-a cumpărat în 1994, Watford juca în liga a doua şi a plătit 10 000 de lire sterline pentru el, un atacant de doar un metru şaptezeci şi 21 de ani. După 4 ani, Sunderland, care tocmai retrogradase din Premier League, a dat de 33 de ori mai mult pentru a-l aduce pe Stadium of Light.

E şi azi cel mai bun marcator din istoria clubului de după cel de-al Doilea Război mondial, deţinătorul recordului de goluri în meciuri consecutive şi în meciuri consecutive pe propriul teren pentru The Black Cats, e idol în Norheast şi azi, chiar dacă ultimele dăţi când a trecut pe acolo a fost adversar.

La Sunderland a intrat pe uşa din faţă a istoriei fotbalului din ţara sa, fiind singurul englez care a cucerit vreodată Gheata de Aur a Europei, după un sezon în care a înscris 30 de goluri în Premier League. A fost, iar unii zic că va rămâne în istorie şi pentru asta, cel mai subestimat atacant al Albionului, strângând doar 8 prezenţe în reprezentativă, din motive pe care nimeni nu le-a priceput cu adevărat vreodată.

Pentru Sunderland a fost de asemenea cea mai bună afacere fotbalistică, nu doar pentru că l-a vândut după 6 ani la Southampton pentru de 10 ori suma pe care o plătise pentru el, ci şi pentru că rata golurilor înscrise de el, mai mult de unu pe meci, e record al clubului.

Ca profesionist, mai deţine un record financiar-statistic. A jucat la opt cluburi în primele două ligi engleze şi pentru el s-au plătit în total 5,3 milioane de lire, la transferuri. A înscris 248 de goluri în campionatele Angliei, ceea ce înseamnă că fiecare gol al său a costat 21 300 de lire. Ca să pricepem, un gol al lui Andy Carroll costă 777 777 lire.

Pe 25 luna asta va împlini 40 de ani şi tocmai a dat golul esenţial pentru Crystal Palace, contra echipei la care a debutat ca profesionist. Un gol care a însemnat şi primul lui meci decisiv de promovare câştigat, după alte trei pierdute, cu Sunderland, West Bromwich Albion şi Blackpool.

Iar asta e o altă poveste în povestea bătrânului atacant căruia nu-i prea vine să se lase de fotbal. Pentru că managerul lui Palace, Ian Holloway, vrea să-i ofere un contract pentru sezonul care vine, ceea ce ar însemna că Phillips va deveni cel mai în vârstă jucător de câmp din istoria Premier League. Şi şansele să fie şi cel mai vârsnic marcator sunt uriaşe.

Mai ales că acelaşi Halloway a declarat după finala cu Watford că e gata să-i ofere un contract de jucător lui Phillips şi la 60 de ani, dacă va mai dori să joace.

De același autor
Citeşte alte articole de Cosmin Staniloiu
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Digi Sport Special
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

profimedia-0783976186

Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”

Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018

”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent

ali-hebaiti18

Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer

Screenshot (478)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media