S-a retras încasând trei goluri de toată frumusețea!

27.12.2013, 23:49
Cosmin Staniloiu portret

Faptul s-a întâmplat la sfârșitul lui octombrie, când împlinea 8 ani. A primit în dar de la tatăl său o pereche de patine joase, cu şina lungă. La radio anunţaseră că în noiembrie o să îngheţe canalele din nord.

Olanda întreagă se pregătea temeinic pentru sezonul de patinaj. Pentru Edwin era prima pereche de patine doar a lui, ceea ce le făcea aproape fermecate; se aştepta deja să zboare cu ele. A uitat de fotbal într-o noapte, de parcă nici n-ar fi existat. Oricum, abia de-l lăsaseră să stea în poartă, când a fost ultima oară la antrenament. Plus că râdeau de el ceilalţi copii, de urechile clăpăuge, de mâinile prea lungi şi de faptul că era mai mare cu un cap decât toţi. Abia aştepta să îngheţe canalele!

În primăvară, s-a dus din nou la teren, la Foreholte, club mic de prin ligile inferioare. Şi l-au pus iar să apere poarta, deoarece era incapabil să lovească mingea drept, când şuta sau pasa. După cinci ani, şi nici azi nimeni nu înţelege de ce, Noordwijk l-a luat la centrul de juniori.

Şi mai de neînţeles avea să fie invitaţia primită prin vara lui 88, de la Ajax. Îl chemau la un trial. S-a dus însoţit de un grup de prieteni care în tribunele goale au întins un cearceaf alb pe care scria „Van der Sar in Oranje”. N-aveau habar că peste ani, va aduna 130 de selecţii pentru naţionala batavă, ceva ce nimeni n-a mai reuşit vreodată.

Într-o după-amiază de aprilie în 1991, portarul titular al lui Ajax, Stanley Menzo, accidentat, a fost înlocuit în timpul unui meci de campionat. Când înlocuitorul său a intrat pe teren, îţi venea să râzi. Înalt de doi metri, cu picioare subţiri, urechi mari şi îmbrăcat tot în roşu, într-un şort scurt, tânărul de 20 de ani părea că dă la vâsle peste tot careul de 16 metri atunci când făcea mişcările de încălzire. Era primul lui meci la seniori, iar 20 de ani mai târziu, când s-a retras, a lăsat în urmă o nouă definiţie a profesiei sale.

Practic, lucrurile au devenit foarte simple datorită lui. Tradiţional, portarii sunt lăudaţi pentru mingile salvate. El nu prea apăra. Îşi organiza aşa de bine defensiva, încât nu mai avea nevoie să o facă. Fiecare paradă însemna că ceva a mers prost. Şi se poziţiona aşa de bine, încât deseori atacanţii şutau direct în braţele lui. Rareori îl remarcai, a fost un portar plictisitor, dar de asemenea, rareori primea goluri. Iar când avea de apărat, apăra.

În campionatul Angliei, prin 2009, n-a luat gol în 14 partide consecutive, ceea ce e şi azi record mondial, iar în Liga Campionilor a strâns peste 50 de meciuri în care la final a fost zero pe tebelă în dreptul adversarilor. Avea un calm înspăimântător şi de zâmbit, zâmbea în somn. A învăţat atât de bine să joace mingea cu piciorul, de fapt cu ambele, şi din prima, încât echipa lui avea de fapt 11 jucători de câmp, nu doar 10.

S-a retras în mai 2011, iar la ultimul meci a încasat trei goluri, de la cea mai frumoasă şi mai bună echipă din istorie. Barcelona a învins Manchester United în finala Ligii Campionilor şi Edwin Van der Saar se gândea deja, după fluierul final, oare ce cadou va primi în octombrie, când împlineşte 41 de ani. Oare când îngheaţă prima oară canalele?

De același autor
Citeşte alte articole de Cosmin Staniloiu
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 23:30 Stirile Digi Sport
  • 23:45 LIVE Super Avancronica
  • 23:50 Stirile Digi Sport
  • 23:00 LIVE La Liga: Real Madrid-Barcelona
  • 23:45 LIVE Super Avancronica
  • 23:00 LIVE Premier League: Arsenal-Chelsea
  • 23:45 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-UNIVERSITATEA CLUJ, FINALA CUPEI ROMANIEI (24.05.2023)

    FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • A tennis ball with details of a racquet , shadows and a clay court

    TENIS: ATP București, ora 11:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Video&Foto Gesturile pe care nimeni nu le-a înțeles făcute de Ronald Araujo, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat și l-a pus la punct

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român

xavi kovacs (20)

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media