Despre pasiune în fotbal

05.03.2013, 15:26
dan filoti-1

Reconfortant sentiment în vremurile noastre să vezi un stadion vibrant și viu. Lecția Giuleștiului ar trebui înțeleasă de toți cei implicați în fenomen. Atmosfera de la Dinamo-Rapid e greu de transpus în cuvinte. Așa ceva se trăiește și se respiră. Cu așa ceva îți încarci pasiunea și realizezi că fotbalul e înainte de toate despre suflet și inimă, mai degrabă decât cu rezultate.

Sigur, marele merit îl au rapidiștii, gazde duminică, dar au contribuit din plin și dinamoviștii, iar discursul lui Țălnar de la sfârșit care mulțumea în calitate de adversar pentru sentimentele trăite acolo spune totul. Cu atât mai de neînțeles par acțiunile ori mai bine spus lipsa de acțiune și inițiativă a conducătorilor care s-au perindat în ultimii ani pe la Rapid. Ce capital de imagine, de simpatie, ce filon de pasiune în stare pură au ignorat! În 2005/2006 se putea naște o altă genă de rapidiști, alții decât cei care deveneau suporteri pe linie paternă, dar indiferența și nepriceperea a dus la un veritabil Giuleștiocid. Totul, de la stadion și baza de pregătire până la echipă a fost lăsat în paragină și a fost dus în insolvență, termenul elevat ce definește lipsa bunului simț în afaceri plus viață. Dintre aceste buruieni, mii și mii de oameni de toate vârstele, ocupațiile și etniile și-au strigat dragostea disperată. În sufletul adus fotbalului românesc de Giulești duminică s-a regăsit ceva din neputința Timișoarei ori a Craiovei. Astfel de echipe-stări de spirit nu au voie să moară, pentru că odată cu ele se duce și altcevaul acela pe care îl pot înțelege doar consumatorii hard de fotbal, și nu cei care vor să se afișeze cu biletul la butonieră la un meci cu o campioană a Europei. Asta e o altă discuție.

Capacitatea de regenerare și resetare a suporterului stelist. De la câteva mii în război total cu Becali acum doi-trei ani la zecile de mii care rămân joi pe afară. Faptul că printre cei care îi cer patronului să sărbătorească victoriile de azi pe mașină sunt și dintre cei care ieri îl somau să plece e un amănunt devenit insignifiant. Cert e că în decurs de câteva zile, la Rapid-Dinamo și Steaua-Chelsea suporterul bucureștean dovedește că își redimensionează dragostea pentru fotbal. Resorturile, trăirile și instinctele sunt dintre cele mai variate, dar ce e mai important e că în primăvară lui 2013, pasiunea renaște molipsitor și dacă există așa ceva fenomenul pe care conducătorii și patronii l-au sugrumat constant, nu are cum să nu meargă mai departe.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român

xavi kovacs (20)

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media