Istvan Kovacs, omul din spatele arbitrului care știe cum e să îți asumi. Și care nu e nicidecum arogantul văzut de unii

29.04.2020, 13:49
coman

"Atunci, cu Florinel Coman, am greșit eu. Am greșit pentru că am venit cu problemele de acasă pe stadion, la job. Am amestecat lucrurile. Și simt nevoia să o spun. Pentru că după 13 ani de arbitraj și după cariera pe care o am sunt un exemplu pentru arbitrii tineri. Iar ce am făcut atunci e la AŞA NU!". Wow!

E doar una dintre declarațiile cu care Istvan Kovacs a surprins. Dialogul cu el a fost unul aparte. Prin franchețe, prin conținut, dacă vreți prin ineditul situației.

Arbitrii noștri vorbesc! Și o fac atât de OK. E încă o bucățică de "bine" extrasă din perioada asta care ne-a bulversat viețile.

Descoperim oameni. În cazul de față oamenii din spatele arbitrilor care sunt catalogați aroganți, lipsiți de scrupule și mai știu eu cum.

Istvan are simțul umorului, Istvan nu se ferește de subiectele delicate, ba chiar aș zice că le caută. Dar mai presus de toate, am descoperit un Istvan Kovacs care își asumă. Pentru cineva care are rolul de a împărți dreptatea, asumarea mi se pare o condiție de bază.

Istvan Kovacs: "La pauză nu trebuie să revezi fazele din prima repriză. A încerca să compensezi e cea mai mare greșeală!"

Am aflat de la el ce se petrece în mintea unui om pus să ia decizii în fracțiuni de secundă: "Știi aproape instantaneu când ai greșit, dacă ai greșit. O simți din reacția jucătorilor. Într-un fel protestează unul care crede cu toată ființa că e nedreptățit și altfel reacționează unul care vrea să păcălească. Și tu trebuie să continui cu asta. Dar nu trebuie să te apese. A judeca în compensație e cea mai mare greșeală pe care nu trebuie să o faci. De aceea în pauză, de exemplu, nu trebuie să cauți să îți confirmi deciziile la limită dintr-o primă repriză".

VAR-ul va veni să îi ajute clar, dar Kovacs atenționează că e mult mai greu de implementat decât pare: "E un proces care necesită timp și instruire, dar în mod evident e în folosul fotbalului și va fi un instrument care ne va ajuta pe noi cei care facem asta. Tot ce pot spune e că vorbim de o complexitate pe care o poți sesiza mult mai bine din interior".

Din 14 antrenori chemați la întâlnirea organizată cu arbitrii au venit 5 principali si 2 secunzi

Relația tensionată cu antrenorii a fost un alt subiect atins, iar Istvan spune că la inițiativa CCA de a face o discuție între tehnicieni si arbitri, din 14 reprezentante ale Ligii 1, doar 5 principali si 2 secunzi au participat la întâlnire: "Scopul era să ne împrietenim, să ne spunem unii altora ce probleme avem. Să ne înțelegem reciproc. Discuția a fost teribil de instructivă și de folos și pot spune din punctul nostru de vedere că nu am mai avut niciun fel de problemă cu cei care au fost la această ședință de lucru.

Ba, mai mult am discutat aplicat pe momente de joc, pe faze concrete și i-am ajutat astfel să înțeleagă ce presupune munca noastră. Am vorbit despre hențuri banale în zone neutre de teren și având timp berechet la discuție nu au putut da răspunsuri corecte în conformitate cu legile jocului...".

Kovacs şi Haţegan sunt în elita arbitrilor

Multe aspecte au fost punctate, inclusiv faptul că, fără a fi profesioniști, doi arbitri români sunt în elita arbitrajului european: "Nu e vorba de laudă, dar chiar e o performanță".

Concluzia e simplă, comunicarea ne relevă un om. Şi cu aceeași senzație am rămas și după dialogul cu Ovidiu Hațegan, o categorie mult redimensionată și infinit mai de neblamat decât este.

Video cu incidentul cu Coman, despre care Kovacs vorbeşte deschis

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut

ali-hebaiti13

S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

profimedia-0783976186

Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”

Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018

”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent

ali-hebaiti18

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media