Mai derby ca oricând în ultimii 10 ani

27.04.2017, 15:09
derby-1

Ce mai poate fi spus?! Eram revoltat la ultimul text de înjurăturile dinamoviştilor la adresa lui Hagi şi la câteva zile steliştii şi-au aruncat o dată în plus istoria la gunoi, trimiţând un proiectil în omul care ca fotbalist şi acum ca antrenor-investitor susţine un fenomen muribund. E de discutat pe seama declaraţiilor, a pretenţiei de a avea şi a i se da dreptate indiferent de context, dar tratamentul la care este supus el pe stadioane e scandalos.
Dincolo de ce se întâmplă în tribune, pe teren lucrurile arată decent. Suspansul se prelungeşte invers proporţional cu apropierea ultimei etape. Şi cu trei runde înainte de final avem un număr de patru echipe care au dreptul să viseze matematic la titlu. Printre ele Dinamo şi Steaua. Echipe care se înfruntă în meci direct în etapa ce urmează.

Sunt de acord că ar fi exagerat să spunem că e un Dinamo - Steaua cu titlul pe masă. Dar poate fi un meci la finalul căruia (şi cu jocul rezultatelor), FCSB se poate încununa campioană în faţa rivalilor sau în care adierea de titlu să devină palpabilă la fix 10 ani de la ultimul triumf, în cazul dinamoviştilor.

Ei bine, da! De fix un deceniu nu s-a mai întâmplat ca o rivală să cucerească titlul în detrimentul celeilalte Se întâmplă în ediţia 2006/2007, când „câinii” antrenaţi de Rednic au terminat cu şase puncte avans faţă de Steaua. În retur, meciul direct s-a jucat în Ghencea. Acel deja celebru 2-4, la finele căruia Dinamo îşi mărea avansul faţă de rivală la 15 puncte. Steaua lui Olăroiu avea să recupereze până la final din handicap şi să o depăşească pe CFR Cluj, echipă care ca şi acum e în grupul celor care se bate pentru podium, dar nu suficient pentru a le fura laurii dinamoviştilor (Viitorul nici nu se înfiinţase ...).

Tot de la începutul anilor 2000 datează şi ultimele confruntări directe care puteau fi şi, de fapt, au şi fost decisive pentru titlu. Şi de fiecare dată s-a jucat primăvara, şi de fiecare dată învingătoarea a luat totul.
Mai întâi în 2004, pe 27 martie, am avut un derby teribil de încins. Dinamo conducea în clasament cu 38 de puncte, urmată de Steaua cu 36 înaintea etapei cu numărul 18 (din 30). Finalul a fost unul plin de suspans. Neaga a anulat în minutul 88 avansul pe care câinii lui Andone, îl luaseră încă din minutul 21 prin golul marcat de Bărcăuan. În minutul 90 plus 3 însă, Ştefan Grigorie avea să marcheze un gol ce se va fi dovedit a fi crucial pentru ca titlul să ajungă în Groapă. La finalul ediţiei 2003/2004 Steaua lui Piţurcă s-a recunoscut învinsă de marea rivală.

La aproape un an după, situaţia s-a repetat în oglindă. Pe 10 aprilie 2005 Steaua lui Zenga avea înaintea etapei cu numărul 19 un avans de două puncte faţă de dinamoviştii atntrenaţi de acelaşi Andone. Nicolae Dică a făcut diferenţa printr-un gol marcat în minutul 10 şi roş-albaştrii s-au distanţat la cinci puncte faţă de rivali. Steaua avea să căştige însă titlul la fotografie, 63 de puncte versus 62 Dinamo. Interesant este că singurul „supravieţuitor” ai acelor vremuri este Gabi Tamaş, la acea vreme titular în echipa „câinilor”, acum rezervă de lux pentru Reghecampf.

Aşadar, se apropie 1 mai 2017. Un nou Dinamo-Steaua sau, mă rog, FCSB cu ingrediente de meci mare. Inutil să spun că fiecare dintre meciurile rememorate s-au jucat cu casa închisă. Asta ne dorim în primul rând de la derby. Să fie sold-out...Mai departe depinde de „soldaţi”...

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Digi Sport Special
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Liga Digi Sport
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media