Au scris o altfel de istorie

28.05.2014, 13:22
de sters-gabriel.morariu

25-26 ianuarie 2014. S-au stabilit câștigătorii la Australian Open. Deși jucători buni, de prim rang, prea puțină lume se aștepta la ei.

În competiția feminină, Azarenka era regina ultimilor doi ani, iar Serena dădea impresia că nu va întâmpina vreo problemă.

Cu un final de sezon 2013 consistent, Na Li era favorită 4 la Melbourne. Perseverentă și concentrată doar la ce are de făcut pe teren, chinezoaica a scris istorie: a devenit prima câștigătoare din Asia la Antipozi și a urcat pe locul 2 în lume, o altă premieră pentru sportul alb asiatic. Fără adversare de prim calibru întâlnite pe parcurs, Na Li se încorona campioană în Australia.

La băieți a fost cu totul și cu totul altă poveste. O zi mai târziu, Stanislas Wawrinka a detonat bomba. Îl învingea pe Rafael Nadal în finală, după ce făcuse același lucru cu Nole Djokovic în sferturi. Stan devenea primul elvețian în afara lui Roger Federer care își trece în cont un trofeu de Grand Slam. Și îl depășea pe Maestro în clasamentul ATP - Wawrinka ocupa locul 3 mondial, iar lumea era la picioarele sale.

Sursa foto: sportsunbiased.com

Ce s-a întâmplat apoi cu cei doi câștigători? Rezultate incomparabil mai slabe decât cele de la Australian Open. Caracterizat de o inconstanță dovedită în prima parte a carierei, Stan a mai ridicat un singur trofeu, important ce e drept, la Monte Carlo, însă aceste sclipiri au fost alternate cu meciuri pierdute în fața unor jucători precum Golubev, Thiem sau Kevin Anderson.

26-27 mai 2014. Na Li și Stan Wawrinka sunt printre favoriții de la Roland Garros. Statutele lor s-au schimbat. Nu mai sunt underdogs, sunt pe podiumul mondial. Și mai important, deținătorii ultimului Grand Slam.

Specialiștii vorbeau despre semifinale Wawrinka - Nadal și Li - Halep, nimeni nu își punea problema că cei doi nu vor prinde a doua săptămână de turneu. Dar presiunea și-a spus cuvântul pe amândoi. Un mic hint în acest sens era reprezentat și de declarația elvețianului dinaintea turneului. Încerca să se pună la adăpost:

"Din acest an, lucrurile s-au schimbat, acum sunt favorit. Dar sunt la ani lumină distanță de Nadal și Djokovic"

Ce a urmat? Dezastrul. O nouă pagină de istorie în care protagoniști sunt Wawrinka și Li. Însă una cu care nu se pot mândri: ambii câștigători ai unui Grand Slam au fost învinși, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIA TENISULUI, în turul I al următorului eveniment major.

Wawrinka a pierdut în fața lui Guillermo Garcia Lopez, un jucător bun, dar care, în mod normal, nu ar fi trebuit să îi pună probleme majore unui câștigător de Grand Slam, iar Na Li a cedat în fața Kristinei Mladenovic, locul 103 în lume.

La conferința de presă de după meci, chinezoaica și-a început discursul cu o scuză: "Dacă ești numărul doi în lume, nu înseamnă obligatoriu că trebuie să câștigi toate meciurile"

De vină să fi fost presiunea? Aura de învingător creată în urmă cu doar câteva luni? Lipsa rezultatelor mărețe după acel eveniment? Cel mai probabil un mix din toate. Pentru că de valoare nu se poate pune problema.

Dar, pentru prima dată în istorie, după Roland Garros 2014, putem transforma declarația chinezoaicei astfel: "Dacă ești deținător de Grand Slam, nu înseamnă obligatoriu că vei câștiga în primul tur la următorul turneu major"

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media