Hamilton a supraviețuit unei întreceri cu foarte multe incidente și cu două intervenții ale mașinii de siguranță. Safety car-ul a apărut prima dată după doar câteva minute - Kimi Raikkonen și Esteban Ocon s-au lovit, iar mașina francezului a rămas blocată în virajul 3.

Sebastian Vettel a plecat din pole-position și a controlat Grand Prix-ul în mare parte, până la incidentul din turul 40, când Max Verstappen i-a refuzat depășirea colegului sau Daniel Ricciardo. Olandezul a făcut mai multe mișcări pe linia de start-sosire, cei doi s-au lovit, iar monoposturile Red Bull Racing au rămas blocate în primul viraj. În plus, în spatele mașinii de siguranță, Romain Grosjean a lovit zidul de pe margine, iar perioada de neutralizare a fost prelungită.

Valterri Bottas a primit un cadou neașteptat și a realizat schimbul de pneuri sub safety car, mutare copiată de Sebastian Vettel, Lewis Hamilton și Kimi Raikkonen. Bottas a gestionat precaut restartul, însa în spatele său, Vettel s-a precipitat, a greșit în primul viraj și a ajuns pe locul 4. Însă cursa nu se încheiase.

După încă un tur, Bottas a făcut pană pe dreapta spate și a trebuit să parcheze. Hamilton a profitat de situație. Britanicul a obținut cea de a 63-a victorie din carieră și a fost urmat de Raikkonen și Sergio Perez. Mexicanul a obținut primul podium pentru Force India după doi ani de așteptare.


Charles LeClerc, votat pilotul cursei, a sosit al 6-lea și a punctat în premieră în Formula 1. În clasamentul general, Hamilton a devenit lider și are 4 puncte avans față de Vettel.

Următoarea etapă din Formula 1 va fi in Spania, la Barcelona, peste două weekend-uri, în direct pe canalele Digi Sport.


LIVE TEXT&VIDEO

CLASAMENTUL CURSEI

CLASAMENTUL GENERAL AL PILOŢILOR

CLASAMENTUL GENERAL AL CONSTRUCTORILOR

1. Ferrari 114
2. Mercedes 110
3. Red Bull Racing 55
4. McLaren Renault 36
5. Renault 35
6. Force India Mercedes 16
7. Scuderia Torro Rosso Honda 13
8. Haas Ferrari 11
9. Sauber Ferrari 10
10. Williams Mercedes 4

UPDATE 16:57 VICTORIE HAMILTON! Britanicul Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Azerbaidjanului după ce a profitat de abandonul coechipierului Valtteri Bottas.

UPDATE 16:53 ABANDON BOTTAS! Lui Valtteri Bottas i-a explodat pneul în momentul în care conducea cursa, cu două tururi înainte de final, iar Lewis Hamilton e noul lider al MP de la Baku. Britanicul e urmat de Raikkonen, Perez, Vettel, Sainz şi Leclerc.

UPDATE 16:51 Bottas şi-a menţinut locul 1 după re-start. Hamilton a urcat pe 2, iar Raikkonen pe 3, în faţa coechipierului Vettel. Perez şi Leclerc completează top 6.

UPDATE 16:50 Maşina de siguranţă a ieşit de pe pistă cu patru tururi înainte de final. Vom avea parte de un final incendiar de cursă.

UPDATE 16:45 Bottas, Vettel, Hamilton, Raikkonen, Perez, Sainz, Leclerc, Stroll, Alonso şi Magnussen e ordinea în cursă în turul 45. Safety-car-ul e încă pe pistă cu şase tururi înaintea finalului Marelui Premiu al Azerbaidjanului.

UPDATE 16:39 Romain Grosjean a abandonat în momentul în care safety-car-ul nu a ieşit de pe pistă. Francezul de la Haas a intrat într-un parapet în ciuda faptului că rula cu viteză mică, impusă de prezenţa maşinii de siguranţă pe traseu.

UPDATE 16:30 Incident mai rar întâlnit în Azerbaidjan, între cele două monoposturi Red Bull. Daniel Ricciardo a încercat să-l depăşească pe Max Verstappen, care i-a tăiat calea, iar ambii piloţi sunt nevoiţi să abandoneze în turul 40 al cursei de la Baku. Safety-car-ul a revenit pe traseu.

UPDATE 16:26 Bottas conduce în continuare cu 13 tururi înaintea finalului cursei, la 12,7 secunde distanţă de Vettel şi 19,6 de Hamilton. În puncte se mai află Verstappen, Ricciardo, Raikkonen, Perez, Grosjean, Sainz şi Leclerc.

UPDATE 16:13 Valtteri Bottas e noul lider după ce Sebastian Vettel a intrat la boxe. Hamilton e pe 3, în faţa lui Verstappen, Ricciardo şi Raikkonen.

UPDATE 16:03 Valtteri Bottas a urcat pe locul 2, în faţa coechipierului Hamilton, iar Kimi Raikkonen a urcat pe 6, în spatele celor doi piloţi Red Bull, Verstappen şi Ricciardo.

UPDATE 15:52 Sebastian Vettel are 4,5 secunde avans faţă de Lewis Hamilton şi 6,3 în faţa lui Valtteri Bottas după 19 tururi.

UPDATE 15:39 Duel de foc între cei doi piloţi de la Red Bull. Max Verstappen l-a depăşit pe Daniel Ricciardo şi a urcat pe poziţia a cincea.

Clasamentul primilor şase: Vettel, Hamilton, Bottas, Sainz, Verstappen, Ricciardo. Fernando Alonso a urcat pe locul 12, în faţa coechipierului său, Stoofel Vandoorne.

UPDATE 15:37 Nico Hulkenberg a abandonat şi el în turul 11 după ce a izbit parapetul în momentul în care urcase pe locul 5 în cursă.

UPDATE 15:27 Safety-car-ul a ieşit de pe pistă. Vettel e în continuare în fruntea cursei, urmat de Hamilton, Bottas, Verstappen, Sainz şi Ricciardo.

UPDATE 15:18 Fernando Alonso a intrat şi el la standuri, cu monopostul serios avariat după un contact cu Sergey Sirotkin. Spaniolul de la McLaren a stat aproape un minut la boxe.

Clasamentul cursei, în momentul în care safety-car-ul e încă pe pistă: 1. Vettel, 2, Hamilton, 3. Bottas, 4. Ricciardo, 5. Verstappen, 6. Sainz.

UPDATE 15:14 Start cu incidente în Marele Premiu al Azerbaidjanului. Safety-car-ul a intrat deja pe pistă după abandonurile lui Sebastian Ocon şi Sergey Sirotkin. Francezul Ocon s-a oprit în parapet după ce a fost acroşat de Kimi Raikkonen. Finlandezul de la Ferrari a intrat şi el la boxe.

UPDATE 15:09 Piloţii nu au plecat încă nici în turul de încălzire.


După ce a fost doar al 11-lea în antrenamente, Sebastian Vettel l-a învins pe Lewis Hamilton în calificarile Marelui Premiu de Formula 1 din Ajerbaidjan și a obținut al treilea pole-position al sezonului și al 53-lea din carieră. Diferența dintre Vettel, care e liderul clasamentului, și Hamilton a fost de doar o zecime de secundă.
 
Kimi Raikkonen a fost cel mai rapid în primele două secvențe de calificare și părea să aibă resurse în lupta pentru pole. Finlandezul a greșit însă în virajul 16, în ultimul tur, și va pleca doar de pe locul 6.
 
Din linia a doua vor pleca Valterri Bottas (Mercedes) și Daniel Ricciardo (Red Bull), care s-a impus la Baku anul trecut. Max Verstappen (Red Bull) va fi însoțit de Kimi Raikkonen în cea de a treia linie. Singura penalizare confirmată înaintea calificărilor a fost cea a lui Nico Hulkenberg. Pilotului Renault i s-a schimbat cutia de viteze și astfel, de pe locul al 9-lea, va fi trimis pe 14.
 
Sesiunea nu a fost scutită de incidente. În ultimele minute din Q1, Brendon Hartley a făcut pană, iar Pierre Gasly l-a prins pe colegul său într-o porțiune îngustă a traseului. Francezul a evitat contactul în ultimul moment, însă piloții Toro Rosso nu au reușit să se califice mai departe.