Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
ucl
UEFA a dezvăluit cum se vor împarți banii în noul format al Ligii Campionilor
philip otele cfr cluj
Brighton a făcut deja planul! Ce se întâmplă cu Philip Otele dacă ajunge în Premier League
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Steaua a fost anchetată de UEFA în 4 cazuri grave

06.06.2013, 19:44

Problemele pe care Steaua le-ar putea avea cu UEFA din pricina "Valizei" de la Cluj aduc în discuție epsioade din anii precedenți, în care clubul din Ghencea s-a aflat sub investigația forului european.

  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Concret, în ultimii opt ani, Steaua a trecut prin patru anchete, dar numai întruna singură, de rasism, a scăpat fără pedeapsă. Episoadele amintite sunt scandările de la meciul cu Shelbourne, din 2005, discriminarea lui Yuksel Yesilova, în 2008, dar și bannerul afișat la meciul cu Ujpest, în iulie 2009.

În fine, în 2010, la un meci cu Napoli, fanii Stelei au aruncat cu obiecte înspre arbitru, fapt ce a atras din nou atenția UEFA. În afară de aceste cazuri grave, gruparea roș-albastră mai plătit amenzi modice pentru comportamentul neadecvat al suporterilor săi, în special la partidele jucate în pe teren propriu.

În curând, Steaua va trece prin cea de-a cincea anchetă de proporții, în cazul de corupție demascat de DNA, în urma căruia Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare. UEFA nu a mai dat judecat niciodată un caz asemănător cu cel al Stelei. 

1. În 2005, Steaua a fost suspendată pentru rasism


După meciul Steaua - Shelbourne, disputat în vara lui 2005 în cupele europene, observatorul a scris în raport că au existat manifestări rasiste la adresa a doi fotbalişti de culoare ai irlandezilor.

Curtis Fleming (Irlanda) și Joseph Ndo (Camerun) au fost jucătorii abuzați de fanii steliști deplasați la Shelbourne, în manșa a doua din turul doi preliminar al Champions League. Steaua s-a calificat atunci după 0-0 la Dublin și 4-1 pe teren propriu, în Ghencea.

UEFA a deschis atunci o procedură disciplinară şi a suspendat terenul din Ghencea pentru un meci, "militarii" fiind nevoiţi să evolueze la Constanţa. "Singurul lucru dezamăgitor este că am avut doi jucători de culoare pe teren și ambii au fost abuzați. Este inacceptabil!", s-a plâns după meci antrenorul lui Shelbourne, Pat Fenlon. Ulterior, în 2008, doi fani ai lui Shelbourne au fost interziși pe stadioane din cauza manifestărilor rasiste.

2. Becali l-a discriminat religios pe Yuksel, dar Steaua a scăpat

Decizia lui Gigi Becali de a-l demite pe preparatorul fizic turc Yuksel Yesilova, pe motiv că  acesta este musulman, a rămas în cele din urmă fără consecințe. Patronul Stelei l-a acceptat cu greu în staff pe Yuksel încă de la început, atunci când Dorinel Munteanu a insistat să lucreze cu fostul său colaborator de la Universitatea Cluj.

Superstiţiile lui Becali, cum ar fi aceea că musulmanul Yesilova aducea ghinion echipei, nu au fost pe placul FIFA, care a s-a autosesizat şi a început investigarea cazului. Fostul angajat de la Steaua declara la acea vreme:

"Am fost sunat de la FIFA de domnul Paolo Lombardi şi chestionat în legătură cu scandalul declanşat de Becali referitor la religia mea. Mi-a spus că dacă într-adevăr este aşa, reprezintă o problemă gravă de discriminare!" .

Yuksel Yesilova, în vârstă de 40 de ani, avea contract cu gruparea roş-albastră până în 2010, fiind adus la Steaua odată cu Dorinel Munteanu, de la Universitatea Cluj. FIFA s-a sesizat, a judecat cazul, l-a interogat inclusiv pe turc, însă, din cauza lipsei de probe, n-a dictat nici o sancţiune împotriva Stelei.

3. Steaua a primit o amendă uriașă pentru un banner

La partida tur dintre Steaua şi Ujpest, din turul doi preliminar al Europa League, suporterii echipei bucureştene au afişat pe aproape toată durata partidei un banner pe care scria, în ungureşte, "Cât ţine o unguroaică c**** în ea? Răspuns: 9 luni". De asemenea, tot în acel meci, un suporter stelist de la peluza sud a intrat pe teren în minutul 62, el fiind oprit de către forţele de ordine.

În urma acestor incidente, Comisia de Disciplină a UEFA a amendat cu suma de 50.000 de euro gruparea din Ghencea, după care i-a aplicat şi sancţiunea de a evolua două meciuri cu porţile închise în Europa. Aceasta a fost cea mai mare amenda pe care o primeste o echipa de fotbal din Liga 1 in cupele europene.

Şi suporterii maghiari au scandat, la intrarea în România (meciul tur), expresii triviale, rasiste şi separatiste. Steaua s-a impus pe teren propriu cu 2-0 și s-a calificat mai departe după 2-1 în retur. La partida de la Budapesta, UEFA a trimis special doi observatori în plus, pentru a monitoriza cele două galerii.

În pauza meciului retur au avut loc o serie de incidente între suporterii maghiari şi cei români. Spectatorii unguri de la tribuna a II-a au aruncat cu torţe în mijlocul fanilor stelişti aflaţi într-una din peluzele stadionului Szusza Ferenc, iar românii au răspuns iritaţi rupând un gard de protecţie în încercarea de a ajunge la fanii gazdelor pentru a se răfui. La ieşirea de la vestiare, văzând incidentele din tribune, arbitrul Andrew Marriner a decis să amâne startul reprizei secunde, iar jucătorii s-au întors la vestiare.

"O ţară şi o naţiune a fost jignită de fanii români la partida din Ghencea. Pentru bannerul sub orice critică, oficialii lui Ujpest dau asigurări că lucrurile nu vor fi trecute cu vederea. Banner-ul fanilor români poate fi considerat cu uşurinţă rasist şi cerem organelor abilitate să se autosesizeze. Nici măcar fanii rivalei de moarte, Dinamo Bucuresti, nu au fost jigniţi în aşa fel", a fost poziția oficială a celor de la Ujpest în acest caz.

4. Amendă pentru obiecte aruncate în arbitru

UEFA a hotărât, în octombrie 2010, să amendeze cu suma de 30.000 de euro Steaua după incidentele petrecute la finalul disputei cu Napoli (3-3) din Europa League. Vestea bună pentru roș-albaștri a fost aceea că terenul din Ghencea nu a fost suspendat de către forul european, deși existau circumstanțe pentru pedeapsă.

Nemulțumiți de arbitrajul lui Marcin Borski și de faptul că italienii au egalat dramatic în minutul 97, suporterii stelişti au aruncat cu scaune și obiecte în direcția centralului polonez. De asemenea, elevii lui Marius Lăcătuș au protestat vehement la adresa lui Marcin, arbitrul de centru scăpând cu greu de furia jucătorilor români.

Steaua a fost aproape de o suspendare a propriului teren, dar decizia UEFA a fost doar o amendă de 30.000 de euro împotriva clubului din Bulevardul Ghencea. Pe lângă acestea, Pantelis Kapetanos a primit o suspendare de patru etape din partea UEFA, după ce a fost eliminat în timpul partidei, în minutul 31.

Etichete: steaua , uefa , fani steaua , uefa suspendare , steaua champions league , steaua suspendare , steaua uefa , ghencea fani , steaua ujpest , banner ujpest


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
philip otele cfr cluj
Brighton a făcut deja planul! Ce se întâmplă cu Philip Otele dacă ajunge în Premier League

Atenție ”tricolori”! Starul unei adversare de la EURO 2024 a revenit la antrenamente
skriniar1
Foto Starul din La Liga și-a alimentat mașina de 450.000€ la o benzinărie low-cost
depay
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Citește și
Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale