Exclusiv Cum poate un mental coach să sprijine un tânăr fotbalist la început de carieră
articol scris de Digi Sport09.02.2025, 11:37
Un mental coach joacă un rol crucial în dezvoltarea și susținerea jucătorilor din fotbal, atât pe plan mental, cât și emoțional.

SuperLiga: Unirea Slobozia - Petrolul, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Sepsi - Hermannstadt, vineri, 20:30, DGS 1
Rolul unui mental coach în formarea unui tânăr fotbalist: "Pe terenul de fotbal există presiune și multă muncă"
Pe lângă pregătirea fizică, succesul în fotbal depinde în mare măsură de abilitatea unui jucător de a gestiona presiunea, de a lua decizii rapide și eficiente, și de a rămâne concentrat pe parcursul meciurilor intense.
Mental coaching-ul ajută jucătorii să își dezvolte reziliența mentală, să își depășească temerile, să își gestioneze emoțiile și să își optimizeze performanța în fața provocărilor.
În cadrul emisiunii Digi Sport Matinal, Oana Dinculescu a discutat despre importanța unui mental coach în dezvoltarea tinerelor talente și a evidențiat cum acest rol poate contribui semnificativ la succesul unui jucător.
"Fără părinți, nu se poate realiza nimic. S-a schimbat foarte mult contextul și, deși copiii au talentul și își doresc, dacă părinții nu își susțin copii, le pot da aripile sau le pot tăia. Părinții sunt foarte importanți.

Începerea pregătirii este diferită pentru fiecare vârstă. Cei mai mici au 7 ani și continuă până la 14-15 ani, dar de la o anumită vârstă nu mai sunt copii, vorbim deja despre fotbaliști. Trebuie să se constituie, pentru că mulți clachează când ajung adulți pe teren.
Ceea ce fac eu îi ajută să își organizeze gândurile, să își folosească respirația, să își regleze sau să își activeze anumite mecanisme nervoase. Îi învăț să folosească energia emoțiilor pentru a da randament pe teren.
Contextul s-a schimbat foarte mult. Copiii au nevoie de un sistem care să îi scoată din zona de confort. Acasă, totul e foarte ușor, dar pe terenul de fotbal există presiune și multă muncă.
Rolul meu este să explic faptul că trebuie să existe plăcere pe terenul de fotbal. Părinții vin cu frustrări și vor să își trăiască visul prin copiii lor, aducându-i la fotbal.
Eu sunt un mediator între antrenor, copil și părinte, și trebuie să fim cu toții pe aceeași direcție.
Este un program de 3 luni, o dată pe săptămână, în cabinet sau pe online, dar încerc să fiu și pe teren pentru a-i ajuta să integreze tot ce am discutat.
El trebuie să își creeze mindset-ul potrivit pentru fotbal. Ce înveți în fotbal poți aplica și în viața de zi cu zi.
Copiilor le este frică să greșească sau să îi dezamăgească pe antrenori și pe părinți. Le lipsește reziliența", a spus Oana Dinculescu.
- Citește și: Florin Prunea: ”E cel mai bun antrenor român”
Etichete: juniori , mental coach
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News

Un pilot ucrainean de F-16 a declarat că forțele Moscovei par să se ferească în special de...