Liverpool, UK. 20th May, 2023. Naby Keita of Liverpool given a guard of honour during the Premier League match at Anfield, Liverpool. Picture credit should read: Gary Oakley/Sportimage Credit: Sportimage Ltd/Alamy Live News
Oficial Fotbalistul pentru care Liverpool a plătit 60.000.000 €, suspendat până la finalul sezonului!
Transferul lui Kylian Mbappe la Real Madrid poate fi anunțat oficial după Barcelona - PSG!
san
OUT de la CFR Cluj! Prima ”victimă” a lui Dan Petrescu la revenirea în Gruia
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

Cum se calculează coeficientul UEFA | Diferența dintre coeficientul de țară și cel de club și care este noul regulament

15.08.2019, 13:30

Cum se calculează coeficientul UEFA? Care este diferența dintre coeficientul de țară și coeficientul de club? digisport.ro îți răspunde la aceste întrebări, într-un moment în care fotbalul românesc este într-o cădere abruptă, dar CFR Cluj ne-a reaprins speranțele, după meciul fantastic de pe Celtic Park, câștigat cu 4-3. Campioana României e în play-off-ul UEFA Champions League, ceea ce înseamnă că va evolua sigur în grupele uneia dintre competițiile continentale intercluburi. 

regulament coeficienti
  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

  • Cupa României: Oțelul - U Cluj, joi, 20:30, DGS 1

FCSB și Universitatea Craiova se pot califica și ele în play-off-ul Europa League, dacă vor trece de Mlada Boleslav și, respectiv, AEK Atena. Așa cum digisport.ro te-a anunțat ieri, România a ajuns pe locul 30 în topul coeficienților, însă poate urca în funcție de rezultatele formațiilor noastre în acest sezon.

Coeficientul UEFA | Cum se calculează coeficientul de țară

Pentru a înțelege cât mai bine metoda de calcul, vom folosi un exemplu concret, din momentul de față. România a trimis 4 echipe în cupele europene: CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova și Viitorul Constanța

Țara noastră are în acest moment un coeficient de 2,875 în actualul sezon. CFR a strâns 4 puncte, FCSB 3,5 puncte, Craiova 3 puncte și Viitorul 1 punct. Totalul de 11,5 puncte se împarte la numărul de echipe (4) și rezultă coeficientul de țară de 2,875.

La coeficientul de țară, ÎN PRELIMINARII o victorie înseamnă 1 punct, iar egalul echivalează cu 0,5 puncte. Astfel, CFR Cluj a adunat 4 puncte, după 3 victorii, două egaluri și un eșec în acest sezon european. Regula se aplică, evident, și în cazul celorlalte echipe.


DIN GRUPE, punctajele se dublează. Astfel, o victorie echivalează cu două puncte și un egal înseamnă un punct.

România a ajuns pe un îngrijorător loc 30 în topul coeficienților de țară, cu țări precum Azerbaidjan și Kazahstan deasupra nostră, motiv pentru care, începând din acest sezon, echipele noastre au fost nevoite să treacă 4 tururi pentru a ajunge în grupe. 

În clasamentul coeficienților de țară se iau în calcul punctele obținute în ultimii 5 ani. După cum se poate observa din tabelul de mai jos, în acest moment, coeficientul României în clasamentul LIVE este de 13,7. Ceea ce reprezintă suma punctelor adunate în ultimele 5 sezoane, inclusiv cel în curs.

Concret, se adună punctele obținute în sezoanele 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020. Adică 2,250 + 3,3 + 2,9 + 2,375 + 2,875 = 13,7.

Clasamentul LIVE al coeficienților de țară / partea 1

Clasamentul LIVE al coeficienților de țară / partea a doua

Coeficientul UEFA | Pentru ce contează coeficientul de țară

Clasamentul coeficienților de țară determină numărul de echipe trimise în cupele europene, dar și fazele în care acestea intră în competiții. Evident, un coeficient mai mare este echivalent cu calificarea directă în grupe sau un drum mai scurt de parcurs până acolo (mai puține tururi preliminare de trecut).

Spania, Anglia, Germania și Italia sunt, în această ordine, la ora actuală, primele 4 țări în clasamentul coeficienților. Fiecare dintre ele trimite câte 7 echipe în cupele europene. Urmează Franța și Rusia, cu câte 6 echipe, și așa mai departe (vezi tabelul de mai sus). 

Coeficientul UEFA | Cum se calculează coeficientul de club. Un nou regulament, din 2018

La fel ca și în cazul coeficientului de țară, în cazul coeficientului de club se iau în considerare ultimele 5 sezoane, inclusiv cel în curs. FCSB este, în continuare, echipa noastră cu cel mai bun scor în acest top. 

Concret, în acest moment roș-albaștrii ocupă locul 68 în lume, în clasamentul coeficienților de club, cu 20 de puncte. 1,5 puncte în sezonul 2015/2016 + 5 puncte în sezonul 2016/2017 + 9 puncte în sezonul 2017/2018 + 2,5 puncte în sezonul 2018/2019 + 2 puncte în actuala stagiune = 20 de puncte.

Astra Giurgiu este echipa noastră cu al doilea cel mai bun coeficient de club - 9,5 (locul 123 în lume). CFR Cluj și Viitorul au un coeficient de 5,5, în timp ce Universitatea Craiova are 5.

Dinamo are 1 punct în acest top, obținut în sezonul 2017/2018. 

Metoda de calcul în cazul coeficienților de club este diferită față de cea a coeficienților de țară și s-a schimbat în urmă cu un an. Vom lua, din nou, exemple concrete, din prezent. 

La coeficientul de club NU contează rezultatele obținute în tururile preliminare din UEFA Champions League. Acest regulament a intrat în vigoare în 2018, deoarece toate echipele eliminate din UEFA Champions League mai primesc o șansă în Europa League.

DE CE a obținut FCSB două puncte în acest sezon? UEFA acordă puncte în topul coeficienților de club în funcție de faza în care a ajuns echipa în preliminariile Europa League, conform tabelului de mai jos. FCSB a ajuns în turul III din Europa League, astfel că a fost recompensată cu două puncte.

Algoritmul este valabil și pentru celelalte formații românești care au participat în acest sezon în cea de-a doua competiție continentală intercluburi - Viitorul și Universitatea Craiova.

DE CE a obținut CFR Cluj 3 puncte până acum în acest sezon? Campioana României a ajuns în play-0ff-ul UEFA Champions League. În cel mai rău caz, trupa lui Dan Petrescu va merge în grupele Europa League, dacă va fi eliminată de Slavia Praga. Conform tabelului de mai sus, calificarea în grupele UEL este recompensată cu 3 puncte. Exact câte i-au fost atribuite CFR-ului.

Dacă va ajunge în grupele UEFA Champions League, CFR Cluj va obține 4 puncte la coeficientul de club pentru acest sezon. Mai departe, la coeficientul de club se adaugă puncte după următorul algoritm:

Pentru ca totul să fie clar, luăm exemplul lui Liverpool din sezonul trecut. Trupa lui Klopp a câștigat UEFA Champions League și a obținut un total de 29 de puncte în topul coeficienților de club. 

Cele 29 de puncte ale lui Liverpool rezultă, conform tabelului de mai sus, din: 4 puncte (calificarea în grupele UCL) + 6 puncte (3 victorii în grupă x două puncte fiecare) + 5 puncte (calificarea în optimi) + 3 puncte (o victorie și un egal în optimi) + 5 puncte (1 punct participarea în sferturi + 4 puncte obținute din două victorii în această fază) + 3 puncte (1 punct participarea în semifinală + 2 puncte obținute ca urmare a unei victorii în această fază) + 3 puncte (1 punct participarea în finală + 2 puncte victoria din ultimul act).

Coeficientul UEFA | Pentru ce contează coeficientul de club

Coeficientul de club determină capii de serie la tragerile la sorți. Pentru că FCSB încă are un coeficient bun, cel mai bun dintre echipele românești (vezi mai sus), roș-albaștrii au beneficiat de statutul de cap de serie.

Până acum, vicecampioana României le-a eliminat, pe rând, pe Milsami Orhei (turul 1) și Alashkert (turul 2). Azi joacă manșa a doua din turul 3, cu Mlada Boleslav. În play-off, dacă se califică, FCSB o va întâlni pe Vitoria Guimaraes

Concluzia: FCSB are un traseu accesibil până în grupele Europa League, grație coeficientului de club.

Coeficientul UEFA | Formațiile din Spania domină autoritar clasamentul

Echipele din Spania domină clar topul coeficienților de club. Real Madrid (121), Atletico Madrid (109) și FC Barcelona (108) ocupă, în această ordine, primele 3 poziții.

Primele 10 locuri în clasamentul LIVE al coeficienților de club

Etichete: coeficient uefa , coeficient de tara , calcul coeficient uefa , coeficient de echipa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă

O femeie din Brazilia a adus un bărbat în vârstă de 68 de ani, aflat într-un scaun cu rotile...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

Barcelona a fost învinsă la scor de PSG, 1-4, în returul sferturilor de finală ale UEFA Champions...

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român
xavi kovacs (20)
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Recomandările redacției
san
OUT de la CFR Cluj! Prima ”victimă” a lui Dan Petrescu la revenirea în Gruia

Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Joshua Kimmich FC Bayern Muenchen FCB (06) verletzt Verletzung Schiedsrichter Referee Danny Makkelie (NED) im Gespraech
”Îți faci bagajul și tu la vară?”. Ștefan Târnovanu a răspuns fără să stea pe gânduri: ”Da!”
tarnovanu
Foto Un nou cuplu celebru. După un an de speculații, a anunțat relația și “internetul a explodat”
Screenshot 2024-04-18 at 16.12.49
Citește și
Edi Iordănescu l-a sunat pe Ange Postecoglou! Cerința selecționerului + Antrenorul lui Drăgușin a spus ”DA”
edi-ange
Foto Imagini fără precedent: arbitră agresată de jucător pe teren. Cum a reacționat femeia când a fost trasă de tricou
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Profit uriaș raportat de Dinamo în 2023! De unde provin milioanele de euro
Profit uriaș raportat de Dinamo în 2023! De unde provin milioanele de euro
Transferurile iernii n-au confirmat la Universitatea Craiova. Un jucător a plecat deja, alţi doi sunt pe listă
Transferurile iernii n-au confirmat la Universitatea Craiova. Un jucător a plecat deja, alţi doi sunt pe listă
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta
Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
A izbucnit în plâns: final dureros al confruntării dintre Badosa și Sabalenka VIDEO
A izbucnit în plâns: final dureros al confruntării dintre Badosa și Sabalenka VIDEO
Alex Bourceanu, atac dur la adresa lui Florin Talpan: ”Trebuie să ai halucinații”
talpan

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro