Wembley, London, UK. 12th July, 2021. The Wembley Park station is packed with people as they wait for the train to travel towards central London. 11/07/2021, Marcin Riehs/Pathos Credit: One Up Top Editorial Images/Alamy Live News
UEFA a extins marţi ancheta împotriva Federaţiei engleze de fotbal după finala EURO 2020, cu Italia
Gymnastics - Artistic Gymnastics - Qualifiers - 2021 European Championship
Programul românilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo în ziua de marți, 3 august
skriniar1
Atenție ”tricolori”! Starul unei adversare de la EURO 2024 a revenit la antrenamente
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Galerie Foto Istoria mascotelor de la Euro. La una dintre ediții, semăna cu președintele țării-gazdă. Reacția acestuia

articol scris de Digi Sport
11.06.2021, 07:57

Pe lângă spectacolul din teren și din tribune, Campionatele Europene s-au remarcat și prin unele "pete de culoare": mascotele oficiale. Nu face excepție nici Euro 2020, turneu care va avea mecuri și în România.

pjimage
Colaj mascote Euro / Foto: Getty Images
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Istoria mascotelor de la Euro. O singură dată turneul a fost câștigat de țara organizatoare, de când au apărut mascotele

Prima mascotă a apărut în 1980, când Europeanul s-a jucat în Italia. Astfel, italienii au considerat ideal ca prima mascotă oficială să fie Pinocchio, după personajul din cartea cu același nume, scrisă de italianul Carlo Collodi, care a fascinat copilăria multora. Mascota, care avea nasul în culorile steagului Italiei, a apărut purtând pe cap o pălărie inscripționată cu "Europa 80". Competiția a fost câștigată de Germania de Vest.

1980
Mascota de la Euro 1980 / Foto: UEFA

A doua mascotă a fost cea de la Euro 1984, campionat care s-a ținut în Franța. S-a numit Peno și înfățișa un cocoș alb, aluzie la cocoșul galic. Peno era îmbrăcat în echipamentul naționalei Franței și era încălțat cu ghete de fotbal. Alegerea numelui mascotei vine de la jargonul francez al termenului penalty. Peno le-a adus noroc francezilor, care au și câștigat turneul. De atfel, a fost singurul turneu câștigat de țara gază de la momentul apariției mascotelor.

1984
Mascota de la Euro 1984 / Foto: UEFA

La Euro 1988, mascota s-a numit Berni și înfățișa un iepure umanizat, îmbrăcat în echipamentul naționalei Germaniei, țara gazdă a turneului. Numele mascotei a fost ales după denumirea orașului Berna, sediul central UEFA și totodată locul unde Germania a ridicat trofeul Cupei Mondiale din 1954. Competiția a fost câștigată de Olanda.

1988
Mascota de la Euro 1988 / Foto: UEFA

Warner Bros a creat mascotele pentru două ediții ale Campionatului European

În 1992, Campionatul European s-a ținut în Suedia, a patra țară care a continuat tradiția și a conceput o mascotă denumită Rabbit (n.r.: iepure). Scandinavii nu au dat însă dovadă de prea multă originalitate și au creat o mascotă aproape identică cu cea făcută de nemți în ediția anterioară, numai că iepurele era îmbrăcat acum în echipamentul Suediei. Competiția a fost câștigată de Danemarca, națiune care a produs una dintre cele mai mari surprize din istorie.

1992
Mascota de la Euro 1992 / Foto: UEFA

Anglia l-a creat pe Goliath la Europeanul din 1996. Goliath era un leu, realizat după modelul lui Willie, din urmă cu 30 de ani, de la Mondialul din 1966 și era îmbrăcat într-o jachetă în stil Union Jack, ținând o minge sub braț. Simbolul era ales pentru că Anglia era reprezentată de cei trei lei tradiționali de pe tricou. Competiția a fost câștigată de Germania.

1996
Mascota de la Euro 1996 / Foto: UEFA

La Euro 2000, competiție desfășurată în Belgia și Olanda, a fost creat Benelucky, un joc de cuvinte între denumirea latină "bene" și cea englezească "luck" (n.r: noroc). Ca reprezentație grafică, organizatorii s-au gândit să facă o combinație dintre un leu, care e simbolul Olandei, și un diavol, aluzie la porecla naționalei Belgiei, "diavolii roșii", așa că i-au pus leului niște coarne roșii. Turneul a fost câștigat de Franța.

2000
Mascota de la Euro 2000 / Foto: UEFA

La Euro 2012, mascotele semănau cu președintele Polonei, care s-a declarat încântat

La Europeanul din Portugalia, din 2004, mascota s-a numit Kinas și a fost aleasă pentru a le purta noroc lusitanilor, pentru că numele provine de la "Bandeira das Quinas", adică cele cinci scuturi de pe drapelul Portugaliei. Jucătorii portughezi au ajuns în finală, unde au pierdut în fața Greciei, care a reușit una dintre cele mai mari surprize din istoria campionatelor europene. Kinas reprezenta un băiat simplu, însă cu puteri speciale, îmbrăcat în culorile naționalei Portugaliei, surprins în momentul în care șutează în minge.

2004
Mascota de la Euro 2004 / Foto: UEFA

Euro 2008 a avut ca mascote pe Trix și Flix, gemenii misterioși din Alpi care aveau tricouri cu numerele 20, respectiv 08. Aceștia simbolizau cele două națiuni gazdă, Austria și Elveția, țări traversate de munții Alpi, iar designul a fost ales de celebra casă de producție Warner Bros. În plus, Trix și Flix aveau și o melodie interpretată de celebrul Shaggy, "Feel the Rush". Competiția a fost câștigată de Spania.

2008
Mascota de la Euro 2008 / Foto: UEFA

În 2012, tot două țări au fost gazde, Polonia și Ucraina, iar mascotele Slavek și Slavko se asemănau cu cele din ediția precedentă. Nu întâmplător au fost create tot de Warner Bros. A fost însă nevoie și de aprobarea politicienilor locali, iar președintele Poloniei, Grzegorz Lato, a fost imediat de acord cu denumirea și cu designul. "Îmi place, în mod special, părul lor. Eu am avut o freză similară în urmă cu 40 de ani". Slavek și Slavlo aveau părul ridicat și vopsit în culorile celor două țări-gazdă și purtau și echipamentul adecvat. Competiția a fost câștigată de Spania, la fel ca la ediția precedentă.

2012
Mascota de la Euro 2012 / Foto: UEFA

Skillzy este mascota de la Euro 2020, turneu unde România este una dintre țările-gazdă

Campionatul European din 2016 s-a ținut într-o singură țară, Franța. Mascota oficială se numea Super Victor, înfățișa un băiat îmbrăcat în echipamentul Franței, cu o pelerină în stilul lui Superman și cu numărul 16 pe tricou, aluzie la anul competiției. El avea puterea de a zbura dintr-un oraș în altul, la fiecare meci. La acel european, Franța a ajuns în finală, însă a pierdut în prelungiri în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo.

2016
Mascota de la Euro 2016 / Foto: UEFA

În 2020, la a 16-a ediție a Europeanului, unde și România este una dintre cele 11 țări organizatoare, mascota se numește Skillzy, provine din cultura fotbalului freesyle și panna și este a 11-a mascotă din istoria turneelor finale Euro. Skillzy, un personal umanoid de desene animate, a fost ales după ce a fost selectat într-un concurs improvizat de fotbal freestyle la nivel european. Un puști a fost observat mai întâi într-o parcare, în afara arenei unde se ținea concursul, acolo unde se afla alături de prietenii săi, în timp ce făcea "mingicării". Unul dintre trucuri nu i-a reușit, iar mingea a trecut prin geamul locației unde se desfășura evenimenul și i-a întrerupt prestația unuia dintre concurenți. El a fost chemat pe scenă și a impresionat juriul.

2020
Mascota de la Euro 2020 / Foto: UEFA

Turneul final al EURO 2020, care va fi găzduit de 11 oraşe de pe continent, printre care şi Bucureşti, va debuta pe 11 iunie şi se va încheia pe 11 iulie. Toate partidele vor fi LIVE TEXT pe digisport.ro.

Citește și:

Euro 2020, la Bucureşti. Tot ce trebuie să ştii despre meciurile de pe Arena Naţională

Etichete: mascote euro , mascota euro 2020 , skyilzy


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
skriniar1
Atenție ”tricolori”! Starul unei adversare de la EURO 2024 a revenit la antrenamente

Foto Starul din La Liga și-a alimentat mașina de 450.000€ la o benzinărie low-cost
depay
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
Citește și
Cine e Danny Makkelie, arbitrul care a stârnit controverse la Real - PSG 3-1
FC Internazionale v FC Sheriff: Group D - UEFA Champions League
A venit "nota de plată" după ce mii de oameni contagioşi s-au îmbulzit la porţile stadionului Wembley la finala EURO 2020
Wembley, London, UK. 12th July, 2021. The Wembley Park station is packed with people as they wait for the train to travel towards central London. 11/07/2021, Marcin Riehs/Pathos Credit: One Up Top Editorial Images/Alamy Live News
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
11 arestări pentru postări pline de ură pe Facebook. Anglia a anunţat alte ţări cu privire la 123 de conturi "criminale"
Photo Illustration, Kyiv, Ukraine - 29 Jul 2021

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale