profimedia-0849782741
Știm sferturile de finală UEFA Europa League! Cu cine au picat Liverpool, AC Milan și Bayer Leverkusen
Bayer 04 Leverkusen vs Qarabag FK - UEFA Europa League
Qarabag i-a avut de 3 ori ”în mână” pe regii din Bundesliga! Câte goluri a marcat Leverkusen în prelungiri
Exclusiv ”Cazul Ianis” continuă: cum ar fi reacționat Edi Iordănescu, după ce a fost ”înțepat” de Gică Hagi
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Fotbal Club

Minunile Stelei în Europa. Returul cu Ajax - cel mai bun meci din istoria modernă

23.02.2013, 05:23

Practicând poate cel mai convingător joc din ultimul deceniu, Steaua aproape că a sfidat fotbalul în meciul retur cu Ajax.

nicolae dica
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Fără oamenii-cheie de la mijloc şi jucând în faţa unei maşinării de driblinguri şi ocazii, echipa lui Laurenţiu Reghecampf şi-a sufocat adversarul, s-a apărat la nivel european înalt şi a marcat cu două capodopere de generic TV. "Minunea" reuşită de băieţii lui Reghecampf joi seară are în spate 7 elemente-cheie, care au înclinat balanţa aproape inexplicabil în favoarea românilor. Încă de la fluierul de start.

1. Calitatea tehnică din lot - doar jucătorii prieteni cu mingea pot întoarce un deficit de două goluri la retur! Chipciu, Adi Popa, Tănase, Tatu şi chiar şi elegantul Rusescu au veleităţi de dribling şi oferă un procentaj mare de pase corecte. Steaua are jucători care ştiu să dea o pasă decisivă şi se mai bucură şi de o circulaţie bună a balonului în toate compartimentele. În fond, golurile au fost marcate de doi fundaşi, cu execuţii tehnice pe care le putem numi "rare".

2. Publicul - lipsiţi de aportul fanilor proprii, cei de la Ajax au întâmpinat la Bucureşti o mulţime potrivnică, de 40.000 de voci pasionate. Faptul că Steaua a început bine meciul a impulsionat şi mai mult o asistenţă venită să pună umărul la realizarea minunii! De la 1-0 încolo, vuietul mulţimii le-a dat aripi fotbaliştilor, care nu au mai simţit oboseala datorită adrenalinei. Este cunoscut faptul că un sportiv găseşte resurse fizice nebănuite atunci când este motivat suplimentar, de un stadion arhiplin. În fine, comunicarea pe gazon este un factor extrem de important, mai ales la vârsta de 21-22 de ani. În seara neagră de la Bucureşti, tinerii Blind, Fischer, Eriksen şi Cuenca nu s-au mai auzit între ei.

3. Lipsa de experienţă a lui Ajax - fără să fie speriaţi de ocaziile lui Chipciu şi Rusescu din tur, olandezii au coborât din avion, în România, convinşi că sigur vor marca măcar un gol. Nevoiţi să se apere foarte mult însă, ei n-au reuşit să caute prea des golul, care, surpriză!, n-a venit de la sine. Apoi, pe măsură ce timpul trecea şi Steaua domina, tinerii jucători ai lui Ajax au clacat şi nu au mai respectat planul de joc al lui De Boer. Cu siguranţă ei nu s-au aşteptat la o asemenea replică şi au intrat pe teren mai relaxaţi decât adversarul. Subestimarea jucătorilor Stelei le-a fost fatală.


4. Gazonul - deşi tehnici, olandezii nu au arătat deloc ca acea echipă fioroasă pe care o cunoşteam dinainte. Jocul de posesie nu a mers, driblingurile au fost ineficiente, iar picioarele jucătorilor au fost mai grele decât altădată. Pe un gazon de o calitate atât de slabă, cu care jucătorii lui Ajax nu s-au mai întâlnit probabil niciodată în carieră, jocul le-a fost serios afectat. Steaua era însă deja avertizată de asemenea condiţii (vezi Valencia 2005 sau Liverpool 2003) şi s-a adaptat mult mai rapid. Echipa mai tehnică a avut de suferit, echipa mai fizică a prosperat.

5. Tătăruşanu - rolul unui portar este de a nu încasa goluri parabile şi, poate, de a reuşi sclipiri din când în când. Criticat des pentru gafele sale, Ciprian Tătăruşanu a salvat un gol ca şi făcut în minutul 82, când a plonjat disperat, cu speranţele a zeci de mii de oameni în cârcă. Lovitura de cap salvată i-a câştigat norocul pentru bara lui Alderweireld, iar seara fost încheiată cu un penalty ghicit fix ca un goalkeeper experimentat. Sigur pe el şi pe centrări, Tătă a coordonat bine fundaşii şi a făcut uitate momente negre ale carierei sale la Steaua, precum golul ridicol încasat la Enschede, cu Twente (0-1).

6. Inspiraţia schimbărilor - faptul că două rezerve au tras încă din primele trei lovituri de departajare ale Stelei spune multe despre importanţa fotbaliştilor de pe bancă. Filip, Nikolic şi Pârvulescu nu scăzut nivelul echipei la intrare şi au fost lucizi în momentul penaltyurilor. Meritul este atât al lor, cât şi al lui Reghecampf, care a ştiut ce să ceară şi să aştepte de la elevii lui. Momentul său de geniu s-a petrecut însă de la vestiare, când şi-a motivat eficient jucătorii, dar şi când a creionat tactica 4-3-3 cu care Steaua a smuls calificarea din braţele lui Ajax.

7. Motivaţia Neşu - prezenţa "Bichonului" în tribune sau pur şi simplu vizita sa în cadrul echipei a oferit noi dimensiuni termenului de 'victorie' la Steaua. Jucătorii au înţeles că pentru a primi câtuşi de puţin de la viaţă trebuie să lupţi şi să crezi în forţa ta până în pânzele albe. Foarte sensibili cu situaţia lui Neşu, steliştii au afirmat imediat după meci că Mihăiţă Neşu s-a aflat în mintea lor încă de când au păşit pe gazon. Uneori, psihologia acţionează pe căi nebănuite. Iar Steaua a câştigat şi cu mintea acest meci care pentru Ajax a reprezentat doar o banală excursie în Est.

Pentru Steaua urmează meciurile cu Chelsea, din optimile Europa League, pe 7 şi 14 martie. Partidele sunt transmise ÎN DIRECT de Digi Sport 1, iar fazele VIDEO sunt în timp real pe site.


Steaua, o istorie a bucuriei

Echipa care a adus României cele mai mari satisfacţii în cupele europene a reamintit joi seară de alte prestaţii "stelare". De la maximul posibil atins în 1986, la Sevilla, Steaua a mai oferit demonstraţii de fotbal în duelurile continentale, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în Cupa UEFA sau în Europa League.

Au plecat astfel spre la vestiare, învinse, nume importante ale fotbalului mondial, precum Claudio Ranieri, Rai, Pablito Aimar, Joaquin, Oleg Gusev sau Rio Ferdinand. Drept urmare, cea mai convingătoare prestaţie din ultimii 20 de ani este greu de ales. Aşa că vă lăsăm pe dumneavoastră să stabiliţi, în sondajul de mai jos.


13 aug. 1997: STEAUA - PSG 3-2
Turul 2 de calificare în Liga Campionilor
Au marcat: Rotariu 54 - pen., D. Şerban 71, Lăcătuş 78 / Guerin 19, F. Maurice 65

Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, Baciu, Nagy, D. Şerban, Rotariu, Militaru (62 C. Munteanu), Lăcătuş (80 Hrib), L. Roşu (84 Ciocoiu). Antrenor: Mihai Stoichiţă

PSG: Revault, Fournier, Le Guen, Roche, Algerino, Guerin, N'Gotty, Rai, Gava, Simone (80 Loko), Maurice. Antrenor: Ricardo Gomes

Meciul s-a terminat atunci de fapt cu 3-0 pentru Steaua, la masa verde, deoarece francezii l-au folosit pe suspendatul Fournier. Totuşi, capacitatea ofensivă extraordinară a mecanismului gândit de Stoichiţă a putut da trei lovituri lui PSG, deşi, e drept, Steaua a şi încasat două goluri pe teren propriu. La acea vreme însă, românii jucau împotriva celei mai valoroase formaţii franceze. Returul s-a terminat cu un aspru 5-0 pentru PSG, care a mers astfel mai departe.

24 feb. 2005: STEAUA - VALENCIA 2-0 (4-3 la loviturile de departajare) 
Şaisprezecimile Cupei UEFA
A marcat: Andrei Cristea (50 şi 71)
La penalty-uri: Rădoi, Lovin, Boştină, Dică / Aimar, Mista, Rufete
Au ratat: D. Munteanu / Baraja, Di Vaio

Steaua: Hamutovski - Ogăraru, Rădoi, Ghionea, P. Marin, Paraschiv, Lovin, D. Munteanu - Opriţa (118 Lovin), An. Cristea (95 E. Baciu), Diniţă (85 Boştină). Antrenor: Walter Zenga

Valencia: Palop - Carboni, Navarro, Caneira, Moretti - Rufete, Baraja, Albelda, Fabio Aurelio - Xisco (78 Mista), Corradi (78 Di Vaio). Antrenor: Claudio Ranieri

Ajunsă acasă după 0-2 în tur, Steaua a beneficiat de ziua de graţie a lui Andrei Cristea şi a subjugat una dintre forţele Spaniei, fostă dublă finalistă a Ligii Campionilor. Incapabilă de reacţie pe mocirla de la Bucureşti, favorita s-a pierdut de tot la penalty-uri - au greşit jucători experimentaţi - şi a plecat acasă bătută. Fără să exceleze ca dominare, Steaua a luptat pentru mingi de care "liliecii" n-au avut nevoie, iar ambiţia şi siguranţa defensivă au făcut posibilă o calificare care părea demult pierdută, judecând prestaţia din tur.

20 oct. 2005: STEAUA - LENS 4-0
Grupele Cupei UEFA
Au marcat: Iacob 14, Goian 17, Dică 44 şi 62

Foto: fcsteaua.ro

Steaua: Hamutovski - Ogăraru, Ghionea, Goian, Neşu - Nicoliţă (Opriţa 78), Rădoi (Lovin 80), Paraschiv, Boştina, N. Dică - Iacob (A. Cristea 85). Antrenor: Oleg Protasov

Lens: Itandje- Ekotto, Hilton, Coulibaly (Jussie 46), Gillet- Barul, Diarra (Carriere 74), Keita (Leroy 46), Demont - Thomert, Dindane. Antrenor: Francis Gillot

Campioana României a jucat senzaţional şi a condus la pauză cu 3-0. Lens a jucat cu un om mai puţin din minutul 77, când Aruna Dindane a fost eliminat pentru două cartonaşe galbene, dar era prea târziu ca să mai conteze. Una dintre forţele Franţei la acea vreme, Lens a fost penalizată drastic pe benzi, iar fanii din tribunele stadionului Ghencea au avut parte de o seară magică. Cu doi ani înainte, Lens participase în grupele Champions League.

13 sept. 2006. DINAMO KIEV - STEAUA 1-4
Grupele Champions League 200
Au marcat: Rebrov 16 / Ghionea 3, V. Badea 24, N. Dică 42 şi 79

Steaua: Carlos - Saban, Ghionea, Goian, Neşu - Nicoliţă, Lovin, Cristocea (74 Opriţa), N. Dică (82 Ov. Petre), V. Badea (71 Thereau). Antrenor: Cosmin Olăroiu

Dinamo Kiev: Shovkovski - Markovic (61 Pepe Moreno), Rodolfo, Rodrigo, Nesmachniy, Gusev, Yussuf, Correa (59 Belkevic), Rincon, Şaţkih, Rebrov (74 Otalvaro). Antrenor: Anatoly Demyanenko

La revenirea în grupele Ligii Campionilor, Steaua a făcut un joc de contraatac letal pe terenul lui Dinamo Kiev, de la care nu lipseau Rebrov, Gusev sau Şaţkih. Cernat a stat pe bancă la ucraineni atunci, în vreme ce Steaua a zburdat, culegând roadele acelaiaşi generaţii care jucase cu câteva luni în urmă o semifinală de Cupa UEFA. Celebrul comentariu "Du-te Dică, du-te!" este proaspăt şi azi în mintea fanilor stelişti.

Sondaj inchis

Alte partide memorabile ale Stelei în Europa:

2008: Steaua - Galatasaray 1-0, turul 3 preliminar al Ligii Campionilor
2006: Real Betis - Steaua 0-3, în optimile Cupei UEFA
1999:
Steaua - West Ham 2-0, turul 2 al Cupei UEFA (manşa întâi)
1995: Steaua - Juventus 0-0, grupele Champions League
1989: Steaua - PSV Eindhoven 1-0, preliminarii CCE
1988: Steaua - Glasgow Rangers 2-0, sferturi CCE
1986: Steaua - Barcelona 0-0 (2-0 d.l.d), finala CCE
1979: Steaua - AS Monaco 2-0, preliminarii CCE
1972: Steaua - Bayern Munchen 1-1, sferturi Cupa Cupelor (tur)

Etichete: europa , reghecampf , calificare steaua , steaua - ajax , steaua-valencia 2-0 , rezumat steaua ajax , steaua istoric , steaua psg 3-2 , steaua lens 4-0


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
Exclusiv ”Cazul Ianis” continuă: cum ar fi reacționat Edi Iordănescu, după ce a fost ”înțepat” de Gică Hagi

Mircea Rednic nu s-a abținut, după sancțiunea fără precedent primită de UTA
Planul pus la cale de Dinamo, după sancțiunea uriașă primită: ”E absolut neplăcut”
FOTBAL: POLI IASI - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (01.03.2024)
Todd Boehly, OUT de la Chelsea!
Chelsea v Real Madrid, UEFA Champions League, Quarter-Final, Second Leg, Football, Stamford Bridge, London, UK - 18 Apr 2023
Citește și
Foto Cine este Asiana Peng, fosta sportivă care i-a cucerit inima lui Luca și care ar putea deveni nora lui Laurențiu Reghecampf
asiana peng
Arabii s-au convins de Laurențiu Reghecampf, după mandatul de la Al-Tai
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Xabi Alonso e sigur! Ce echipă vede favorită la câștigarea Europa League: o poate întâlni în finală
Fussball, Europa League, Deutschland, Herren, Saison 2023/2024, Achtelfinale Rückspiel, BayArena Leverkusen, Bayer Lever

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale