Liverpool v Atalanta, UEFA Europa League, Quarter Final, First Leg, Football, Anfield, Liverpool, UK - 11 Apr 2024
Aroganța făcută de Klopp, înainte ca Liverpool să fie umilită de Atalanta
Liverpool v Atalanta, UEFA Europa League, Quarter Final, First Leg, Football, Anfield, Liverpool, UK - 11 Apr 2024
Explicațiile lui Jurgen Klopp, după ce Liverpool a fost umilită de Atalanta în Europa League
Screenshot 2024-01-25 at 18.32.24
Gică Hagi a numit cele trei "arme" care au dus la scorul Farul - CFR Cluj 5-1: "Aici i-am bătut!"
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Digi Sport Special

TOT ce trebuie să știi despre Benfica - Chelsea, finala UEL (ora 21:45, Digi Sport 1)

14.05.2013, 23:48

ECHIPELE DE START

chelsea benfica 1
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Benfica (4-3-3): Artur - Almeida, Garay, Luisao, Melgarejo - Perez, Matic, Rodrigo - Salvio, Cardozo, Gaitan. Antrenor: Jorge Jesus

Rezerve: Lopes, Jardel, Aimar, Urreta, Andre Gomes, Lima, Ola John

Chelsea (4-2-3-1): Cech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovic, A. Cole - Luiz, Lampard - Oscar, Mata, Ramires - Torres. Antrenor: Rafa Benitez

Rezerve: Turnbull, Ferreira, Ake, Mikel, Marin, Benayoun, Moses



Două echipe venite din grupele UEFA Champions League se vor duela pentru trofeul Europa League, ÎN DIRECT la Digi Sport 1 (ora 21:45). Meciul va fi arbitrat de o brigadă localnică, alcătuită din Bjorn Kuipers la centru, asistat la cele două tușe de Sander van Roekel și Erwin Zeinstra.

Meciul are loc pe stadionul "AArena", din Amsterdam, pe care Benfica reușea să câștige în 1962 Cupa Campionilor Europeni, în finala cu Real Madrid (5-3). Reușita echipei conduse la acea vreme din teren de Eusebio n-a mai fost însă egalată niciodată, deși Benfica a mai disputat șase finale europene în ultima jumătate de secol! A rămas cu doar două triumfuri europene în palmares. Demult, în 1961 şi apoi în 1962, când reuşeau să-şi apere trofeul.

"Este cel mai important meci din cariera mea. Dacă stăm să comparăm pedrigree-ul european al celor două echipe, clar Chelsea este favorită, dar o finală rămâne o finală și Benfica va aborda într-un mod diferit acest joc", spune Jorge Jesus, antrenorul lusitanilor. De partea cealaltă, Rafa Benitez așteaptă răsplata pentru un sezon foarte dificil pe 'Stamford Bridge', în care s-a confruntat în permanență cu ostilitatea fanilor, dar și a propriilor jucători.

Chelsea, care timp de o săptămână va mai fi deținătoarea UEFA Champions League, urmărește să devină doar cea de-a patra echipă din istorie care reușește o "triplă" de vis: Liga Campionilor, Europa League/Cupa UEFA și Cupa Cupelor. Primele care au izbutit să cucerească toate trofeele au fost Juventus, Ajax Amsterdam și Bayern Munchen.

Alături de delegația "vulturilor" a călătorit în Olanda și legendarul Eusebio, iar echipa este încrezătoare că poate reveni, din punct de vedere moral, după eșecul dramatic din derby-ul cu FC Porto, disputat etapa trecută (DETALII AICI).

Fiecare dintre cele două echipe are câte o absență de marcă: Chelsea nu-l va putea utiliza pe belgianul Hazard, în vreme ce Benfica nu-l are la dispoziție pe Maxi Pereira, care este suspendat. John Terry, căpitanul obișnuit al lui Chelsea, este încă incert pentru marele meci, iar Demba Ba nu are drept de joc.

Cele două formații s-au întâlnit și în ediția precedentă a UCL, în sferturi, când englezii au avut câștig de cauză. "Ne-au eliminat cu noroc atunci (1-0 în Portugalia și 2-1 în Anglia - Lampard 21 pen, Meireles 90+2; Javi García 85). Acum au o echipă mult mai bună din punct de vedere al individualităților. Sunt mulți jucători tehnici la care care va trebui să fim atenți", avertizează Jesus, aflat la prima finală europeană din carieră.

"Dacă vom ridica trofeul deasupra capului, voi fi foarte mândru, pentru că am muncit din greu. Meritul ar fi al jucătorilor, pentru că ei pleacă în fiecare zi de la antrenament știind că au dat tot ce aveau mai bun. Plănuim acest meci de două săptămâni, trebuie să ne descurcăm în ciuda oboselii, a accidentărilor și a suspendărilor. Am făcut o treabă bună până acum, dar sperăm la mai mult", a declarat și Rafa Benitez, managerul londonezilor.

Pentru Benfica, aceasta va fi cea de-a 9-a finală europeană din istorie (are două succese), iar Oscar Cardozo este omul de gol pe umerii căruia vor sta toate speranțele portughezilor: a marcat în șase din ultimele 10 meciuri jucate de alb-roșii în fața echipelor engleze. 

De două ori mai multe meciuri în Europa are Benfica față de Chelsea: 362 la 181! Pe de altă parte, nicio altă echipă n-a reușit până acum să cucerească cele două competiții de top din fotbalul european în sezoane consecutive, dar în ordine inversă a importanței acestora.

Câteva amănunte interesante: David Luiz se va lupta în finală cu echipa care l-a consacrat în fotbalul mare, în vreme ce Aimar, cel mai probabil rezervă la Benfica, se va întâlni cu antrenorul alături de care a câștigat Cupa UEFA în 2004, cu Valencia - Rafa Benitez. Totodată, în lotul lui Benfica se află și Nemanja Matic, fost jucător al londonezilor, iar la Chelsea joacă Ramires, care a îmbrăcat tricoul "vulturilor" până în 2010.

Riguroase defensiv, dar capabile de posesie pozitivă şi de atacuri de clasă, cele două echipe promit un meci echilibrat, în care nu este exclus să vedem prelungiri. De-a lungul istoriei, fiecare echipă a câştigat câte o finală europeană decisă la penalty-uri, dar a pierdut alta. 

ECHIPELE PROBABILE

Benfica (4-2-3-1): Arthur - Andre Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo - Matic, Perez - Salvio, Lima, Gaitan - Cardozo. Antrenor: Jorge Jesus

Chelsea (4-2-3-1): Cech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovic, A. Cole - Luiz, Ramires - Oscar, Mata, Moses - Torres. Antrenor: Antrenor: Rafael Benitez

VIDEO DRUMUL SPRE FINALĂ AL CELOR DOUĂ ECHIPE

BLESTEMUL ÎMPOTRIVA CĂRUIA TREBUIE SĂ JOACE BENFICA


"Nu cred că nervii sunt încordaţi la maximum. Am jucat deja multe meciuri de asemenea intensitate, în UEFA Champions League, în Europa League, în Olanda. Am mai trăit şi la Twente asemenea partide cruciale"
Ola John, atacant Benfica

"Atmosfera la echipă a fost extraordinară de-a lungul acestui sezon. Sunt mândru să fac parte dintr-o echipă care a reuşit să obţină rezultate frumoase pe teren"
Luisao, fundaș Benfica

CIFRE


milioane de euro va încasa câştigătoarea Europa League, din partea UEFA

4
meciuri cu Benfica adversar a avut Benitez până acum. A pierdut trei dintre ele 

3
meciuri au jucat Terry şi Lampard la Amsterdam. Toate au fost remize cu gol marcat, în amicale internaţionale

2
olandezi vor juca finala la Amsterdam: Ola John (Benfica) şi Nathan Ake (Chelsea)

1
înfrângere are Chelsea în cele 8 meciuri jucate în cupele europene cu portughezii. Şase dintre partide au fost cu FC Porto

0
jucători au cucerit de trei ori Europa League. Eduardo Salvio de la Benfica poate deveni primul, după succesele cu Atletico (2010, 2012) 

Finala UEFA Europa League, dintre Benfica Lisabona și Chelsea Londra, se joacă miercuri, de la ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 1. Fazele VIDEO se văd în timp REAL pe site-ul digisport.ro și pe telefonul mobil, la adresa m.digisport.ro.

Etichete: finala europa league , rafa benitez , jorge jesus , europa league amsterdam , benfica - chelsea , benfica chelsea europa league final , benfica chelsea europa league


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Recomandările redacției
Screenshot 2024-01-25 at 18.32.24
Gică Hagi a numit cele trei "arme" care au dus la scorul Farul - CFR Cluj 5-1: "Aici i-am bătut!"

Foto S-a decis! Barcelona știe când va juca primul meci pe ”bijuteria” de 1,6 miliarde de euro
camp-nou1
Francisc Dican a descris în patru cuvinte umilința suferită de CFR Cluj pe terenul Farului
dican
Ce a spus Ionuț Cojocaru, după ce a marcat două goluri cu CFR Cluj
Citește și
Mesajul lui Jurgen Klopp, la ultimul meci european ca antrenor al lui Liverpool: ”Este o nebunie!”
Atalanta BC v Liverpool FC - UEFA Europa League Jurgen Klopp, head coach of Liverpool FC, gestures towards fans of Atala
Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost eliminate!
UEFA Europa League Trophy Tour With John O Shea, Aviva Stadium, Dublin 16/4/2024 A view of the Europa League Trophy A vi
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Peste cine poate da Corvinul Hunedoara în primul tur preliminar din Europa League! Variantele ”horror”
FOTBAL: CS CORVINUL 1921 HUNEDOARA - FC VOLUNTARI, CUPA ROMANIEI BETANO - SEMIFINALA (17.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”