Cei doi antrenori Edward Iordanescu si Alon Hazan se saluta inaintea meciului de fotbal dintre Romania si Israel, din ca
Oficial A ratat calificarea la EURO și a fost demis! Fostul adversar al României, OUT
Toni Kroos (Deutschland, 08) jubelt ueber den Sieg und applaudiert den Fans, GER, Deutschland vs Niederlande, DFB Fussba
Acord! Toni Kroos urmează să semneze contractul
dinamo-uta1
Exclusiv ”E de vină conducerea lui Dinamo?” Fostul mare fotbalist al ”Câinilor” a spus adevărul după decizia fără precedent
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

"Pele nu a făcut diferența, el a fost diferența", documentarul pe care îl vezi doar pe Netflix

10.03.2021, 19:10

La finalul lunii februarie 2021, Netflix a lansat documentarul "Pele". Filmul de aproape două ore este despre unul dintre regii neîncoronaţi ai fotbalului, Edson Arantes do Nascimento. Pe scurt, Pele.

Pele Signs Autographs
Pele / Foto: Getty Images
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Documentarul a fost oferit publicului la fix patru luni distanţă de ziua în care "Regele Braziliei" a împlinit 80 de ani. Cu bune şi cu rele, despre performanţele imense, neatinse de un alt jucător, despre impactul extraordinar avut asupra zecilor de milioane de brazilieni şi a altor sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Dar şi cu umbrele omeneşti, inerente, între care tăcerea legată de regimul politic militar în care brazilienii au avut de suferit. În film, Pele este sincer şi recunoaşte că s-a mulţumit să-şi bucure compatrioţii cu fotbalul de vis pe care era în stare să-l joace. "Am avut probleme în timpul carierei pentru că oamenii au confundat politica şi fotbalul. V-aș minți dacă v-aș spune că nu auzisem nimic. Auzisem, dar nu știam sigur. Cred că am realizat, oricum, mai mult decât au reușit politicieni plătiți ca să promoveze Brazilia în lume", spune Pele în film.

  • Recent, fostul mare internaţional român Gică Popescu a fost întrebat dacă Mbappe poate ajunge mai mare decât Pele: "Niciodată! Mbappe nu are fineţea lui Pele, nu se compară".

Documentarul "Pele" este disponibil pe Netflix.

"Pele nu a făcut diferența, el a fost diferența"

"Pele nu a făcut diferența, el a fost diferența”, e motto-ul filmului. Nu foarte mulţi români au apucat să-l vadă jucând, dar cei care l-au urmărit mai ales la meciul Brazilia-România, 3-2, la Guadalajara, în 1970, când ne-a marcat două goluri, spun că era imens. La fel zic şi cei din film!


A fost ultimul turneu final de campionat mondial pentru Pele. Revenise în echipa naţională la presiunea regimului politic, care l-a şi dat afară pe selecţionerul Saldanha pentru a aduce un nume care să se înţeleagă cu Pele, Mario Lobo Zagallo.

Pele a obţinut atunci al treilea titlu de campion mondial, performanţă pe care nimeni nu a mai atins-o. Nici înainte, nici după. 

Micul Edson Arantes do Nascimento i-a promis tatălui său un titlu mondial. Şi i-a oferit 3!

Pele îi promisese tatălui său, "Dondinho", fotbalist şi el, că va ridica trofeul deasupra capului. Atunci avea doar 9 ani, dar s-a ţinut de promisiune! Şi nu o dată, ci de trei ori. Unic!

Cam pe vremea când a devenit lustragiu ca să-şi ajute familia văduvită de banii pe care tatăl său, accidentat, nu i-a mai putut aduce acasă, "fiul lui Dondinho" îşi vedea tatăl cel mai mare fotbalist din lume.

"Tata plângea (n.r. după tragedia naţională din 1950, când Uruguay câştiga titlul mondial în finala cu Brazilia) și, ca să-l opresc, i-am spus să nu mai fie trist! O să câștig eu Cupa Mondială pentru Brazilia", povesteşte Pele. „Crede în tine, fiule. Pe teren sunteţi toţi la fel”, a fost replica tatălui, rămasă în mintea viitorului fotbalist.

  • 1279 de goluri a marcat Pele în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, potrivit Guinness World Records. A evoluat de 93 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri

Documentarul Pele prezintă istoria celor patru campionate mondiale la care a participat marele jucător

"Pele" este mai mult decât un documentar. Este și povestea Braziliei, al cărei popor, în anii 1960, îşi găsea bucuria în fotbalul jucat de Edson Arantes do Nascimento.

Când Brazilia a cucerit titlul mondial în 1958 a apărut expresia "Joga Bonito". Pele şi coechipierii săi au demonstrat că fotbalul poate însemna o bucurie totală!

Naţionala "carioca" a reuşit să-și apere trofeul în 1962, când Pele s-a accidentat devreme în competiţie. Era deja considerat cel mai bun fotbalist din lume, iar oamenii erau atât de dezamăgiţi pentru că l-au văzut puţin pe teren.

Filmul prezintă şi frământările naţionale aduse de eşecul din 1966, când Brazilia a părăsit încă din grupe turneul final. Au fost meciuri în care jucătorii Ungariei şi ai Portugaliei pur şi simplu l-au vânat pe "Regele Pele".

Prin Pele, care nu a jucat niciodată în Europa, Brazilia simțea că se poate lupta cu Occidentul, cu țările bogate, în vreme ce situația din ţară devenea tot mai rea din cauza contextului politic. El a fost cel care le-a dat brazilienilor speranță și bucurie într-o perioadă cruntă în istoria Braziliei. "Ceea ce simți după ce câștigi nu e bucurie, ci ușurare”, explică Pele în film.

Documentarul despre Pele arată cum milioane de oameni s-au bucurat când a marcat cel de-al 1000 lea gol, dar și cum o națiune divizată a fost reunită sub un singur steag, cel "fluturat" de un asemenea fotbalist.

În 1970, mulţi spuneau că „nu mai e același Pele”, dar el a demonstrat, din nou, ce poate. Imaginile cu Pele purtat pe brațe de oameni în timp ce avea pe el sombrero oferit de fanii locali sunt legendare şi se regăsesc în film.

Pele And Fans
Pele, înconjurat de fani / Foto: Getty Images

Performanţele "Regelui Pele"

  • 3 titluri de campion mondial cu Brazilia are Pele (în 1958, 1962 şi 1970)
  • 6 titluri de campion al Braziliei, cu Santos, a obţinut Pele (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968)
  • 6 titluri de "Cel mai bun marcator", a obţinut Pele la competiţiile la care a participat
  • Două Cupe Intercontinentale, cu Santos, a obţinut Pele (1962, 1963)
  • Un titlu de campion, cu New York Cosmos, a obţinut Pele în SUA (1977), înainte să se retragă
  • 93 de selecţii şi 77 de goluri are Pele în tricoul naţionalei Braziliei

Pele & Friends. „După lansarea filmului, Pele s-a întâlnit online cu Neymar Jr., Vinicius Jr. și cu artistul Thiaguinho. În cadrul unei Seri de Film Netflix, aceștia l-au omagiat pe Pele pentru cariera extraordinară, au vorbit despre frustrarea accidentărilor, dar și despre momentul în care „Regele” și-a dovedit talentul la un Campionat Mondial pentru ultima oară.

Născut la 23 octombrie 1940, Pele este considerat de o parte însemnată a specialiştilor cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Cei care l-au prins în cea mai bună perioadă a carierei şi ulterior i-au mai văzut pe Cruyff, Maradona, Ronaldo Nazario, Messi, Ronaldo-CR7 ori alte nume mari spun că nu a existat altul ca el! 

În documentarul disponibil doar pe Neflix poţi vedea povestea impresionant de sinceră a vieţii lui Edson Arantes do Nascimento. Pe scurt, Pele!

Etichete: pele , documentar netflix


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un primar din Mehedinți, dintr-o comună fără asfalt, a pus palmieri pe marginea drumului pentru că așa a văzut în vacanțe și i-a plăcut
Un primar din Mehedinți, dintr-o comună fără asfalt, a pus palmieri pe marginea drumului pentru că așa a văzut în vacanțe și i-a plăcut

Nu au asfalt pe toate străzile, dar primarul le-a plantat palmieri pe marginea drumului. Acesta...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
dinamo-uta1
Exclusiv ”E de vină conducerea lui Dinamo?” Fostul mare fotbalist al ”Câinilor” a spus adevărul după decizia fără precedent

Exclusiv Marius Șumudică, mesaj pentru un patron din SuperLigă, în vederea EURO 2024
Besiktas v Gaziantep FK - Turkish Super Lig
Foto A cumpărat bolidul făcut praf de un fotbalist și nu s-a lăsat până nu l-a făcut ca nou
12
Foto După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media