Manchester City v Real Madrid, UEFA Champions League, Quarter Final, Second Leg, Football, Etihad Stadium, Manchester, UK - 17 Apr 2024
Decizia luată de Pep Guardiola, după ultima criză de nervi
Fulham v Cardiff City, Sky Bet Championship, Football, Craven Cottage, London, UK - 27 Apr 2019
Cer 120.000.000 € despăgubiri, după ce fotbalistul care a murit în 2019 nu a mai apucat să joace pentru ei: ”Ar fi înscris”
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (6.04.2024)
Foto S-a accidentat și ratează meciul Universitatea Craiova - CFR Cluj! Clubul l-a trimis pe jucător la “vraciul” Marijana
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Interviu EXCLUSIV cu unul dintre liderii galeriei lui Poli: "Dacă vom dispărea, o vom face cu demnitate"

24.01.2013, 14:51

Timișoara și Craiova sunt două dintre marile orașe care nu mai au echipă în prima ligă. Dacă oltenii așteaptă să revină în circuitul fotbalului românesc, galeria lui Poli a ales să încurajeze o echipă din liga a cincea. Poate să pară straniu pentru unii, în condițiile în care Timișoara are o echipă în liga a doua, cu șanse mari să promoveze în prima ligă.

Timisoara galerie
  • SuperLiga: Voluntari - FCU Craiova, marți, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Dinamo, marți, 19:30, DGS 1

Site-ul digisport.ro a realizat un material cu unul dintre liderii galeriei timișorene, Goran Mrakic. În interviul de mai jos, Goran vorbește despre proiectul ASU Politehnica Timișoara, despre prietenia cu nemții de la Monchengladach, dar și despre alte lucruri extrem de interesante.

Cum a apărut proiectul ASU Politehnica Timișoara? Sunteți multumiți de ce ați realizat până acum?

Într-o atmosferă generală de indiferență, saturație și corupție din fotbalul românesc, noi am hotărât să facem, totuși, ceva. Mulți suporteri se plâng de jegul din sportul modern, dar nu mișcă niciun deget pentru a schimba ceva. Societatea Sportivă Politehnica Timișoara este un club de fotbal care încearcă să mențină viu spiritul orașului nostru. Este ultima redută a demnității și identității noastre, atât de batjocorite și terfelite în ultimele decenii. Fotbalul este pentru unii mai mult decât un sport - este un fenomen social, o proiecție a identității, în care bucuria deplasărilor, camaraderia, unitatea, distracția și etalarea atașamentului primează în fața statisticilor reci și chiar a trofeelor.

Noi reprezentăm o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, un termen care pentru alții și-a pierdut orice însemnătate. Oamenii care devin tot mai singuri, mai egoiști și mai izolați nu pot înțelege entuziasmul irațional al unei gloate pestrițe la un meci în aparență banal. Este un lucru care pur și simplu te face fericit, iar aceasta e tot ce contează. Suntem mulțumiți de ce am realizat până acum, dar simțim că avem energie pentru fapte mai mari. Totul depinde de noi.


Viitorul îl văd strălucit, pentru că nu avem ce pierde. Iar dacă va fi să dispărem de pe scenă, o vom face cu demnitate.

Ați reușit un spectacol pirotehnic cum nu s-a mai văzut în ligile inferioare. A fost greu să vă coordonați pe un stadion atât de mic?

Bacliada de la meciul cu Nădragul a făcut, practic, înconjurul lumii. Nu ne așteptam la asemenea reacții, sincer. Evident, cel mai des suntem înjurați în propriul nostru oraș, de diverși oameni "de bine". Nu a fost greu să ne coordonăm. Pe un stadion mai mic te poți mișca și organiza mult mai bine. Avem însă niște planuri concrete de dezvoltare a arenei "Știința".

Cum sunt deplasările cu ASU în liga a a cincea?

Am scris cronici de deplasare după fiecare meci. Pot fi citite pe „Druckeria” și „Frontpress”. Nu am ratat nicio deplasare din acest tur de campionat, pentru că fiecare dintre ele reprezintă o experiență irepetabilă. Unii ne iau la mișto că jucăm pe coclauri, dar mă doare fix în cot. Cât timp emanăm energie pozitivă și încercăm să construim ceva prin noi înșine, eu spun că e de bine. Încercăm să facem lucruri originale, deosebite, care să implice cât mai multă lume. Deplasarea cu bicicletele de la Giarmata a fost una dintre ele. Ne-am chinuit puțin, dar a meritat.

Eu unul trăiesc cu senzația că mi-ar părea rău de orice meci jucat de Poli pe care l-aș rata. Nu îi înțeleg pe suporterii care zic "pas" unor etape, atât acasă, cât și în deplasare (cu excepția situațiilor de urgență).

Dacă un meci cu FC Bazoș poate stârni o pasiune mai mare decât o întâlnire cu rivalii istorici de la UTA (ai cărei suporteri au afișat un mesaj elocvent la meciul cu ACS), înseamnă că unii oameni au început să înțeleagă ceva. Toți suporterii cu mintea sănătoasă și cu sufletul deschis pentru un fotbal curat au fost impresionați de inițiativa noastră, iar acest lucru ne împlinește și pe noi. Nu suferim să fim băgați în seamă, dar ar ține de domeniul ipocriziei dacă nu am admite că ne impresionează să auzim doar laude de la aceia care până ieri nu știau decât să ne injure, dovadă că solidaritatea pentru niște idealuri nobile nu a dispărut. Personal, sunt mândru că există astfel de oameni la Timișoara, chiar dacă nu reprezintă majoritatea. Pasul de la vorbe la fapte se face foarte greu.

În unele momente ți-e dor de stadionul "Dan Păltinișanu"? Ce sentimente te leagă de acea arenă?

Evident că mi-e dor, acolo am crescut ca suporter. Am fost la zeci, chiar sute de meciuri pe Dan Păltinișanu, dar iată că viața e plină de surprize. La Timișoara s-au făcut mari greșeli și compromisuri, dar acum trebuie să renaștem din propria cenușă. Evident, dacă vom fi capabili. Dacă nu, se va alinia și orașul nostru noilor trenduri din fotbalul modern, devenind una dintre slugile obediente și ascultătoare ale Federației corupte. Experiențele trecute ne-au făcut să ne reevaluăm sistemul de valori în ceea ce privește fotbalul, iar calea scandalurilor, eternelor compromisuri și șantajelor sentimentale nu (mai) poate fi calea noastră. Cu cârpeli, ghidușii și șmenuri discrete nu vom ieși niciodată din mizeria generalizată care ne copleșește tot mai mult, pe zi ce trece.

Hai să nu așteptăm s-o facă alții, hai să ne schimbăm mai întâi pe noi înșine. Orice reformă organică sănătoasă se face de jos în sus, iar noi, profitând de împrejurări, putem schimba multe lucruri care par bătute în cuie. Poate că într-o zi vom reveni pe Dan Păltinișanu...atunci când o vom simți din nou pe Poli acolo. 

Cum s-a legat prietenia cu cei de la Monchengladbach?

Prietenia s-a legat prin intermediul unui băiat din Timișoara plecat de mult în Germania. El merge în peluza lor, dar nu și-a uitat niciodată orașul de origine. Ambele părți au fost încântate de vizitele reciproce, astfel că s-a dezvoltat o amiciție spontană și sinceră. Ei ne-au însoțit la majoritatea meciurilor europene din 2009 – la Stuttgart, Bruxelles și Amsterdam. Eu am fost la două meciuri pe stadionul lor, cu Mainz și VFB Stuttgart. Ne simțim foarte bine în Germania, la fel cum se simt și nemții când vin la Timișoara. Am organizat și două ediții ale "Cupei Prieteniei" la fotbal, cu participarea multor poliști de-ai noștri și ai prietenilor de la Borussia și Rapid. A fost o atmosferă excelentă.

În cazul în care ACS Poli va promova în prima ligă, veți susține echipa?

Din moment ce nu o recunoștem pe ACS ca fiind continuatoarea lui Poli, nu o putem susține sub nicio condiție. Nu contează liga în care joacă, fiindcă nu suntem suporteri de rezultat sau de conjunctură. Cei care consideră că acea echipă poate fi Poli nu au decât să meargă la meciuri și să o susțină, e dreptul lor, noi cu siguranță nu o vom face. E o chestiune de principiu, nu de ambiție sau manipulare politică, așa cum susțin cei care nu își pot imagina că unii oameni funcționează și în afara sferelor găunoase ale politicii. Pur și simplu ne-am săturat de umilințe și vrem să fim proprii noștri stăpâni.

Povestește-mi puțin de formația "Noi Din Banat" și de cartea pe care ai lansat-o recent...

"Noi din Banat" este un proiect unic în România, fiind vorba de o trupă de punk-rock-hard-core care cântă exclusiv despre o echipă de fotbal. Concertele lor sunt adevărate sărbători pentru toți suporterii poliști, iar atmosfera e extraordinară.

Cartea pe care am lansat-o de curând, "Atac contratetorist"  este una de aforisme satirice, pe care le scriu de câțiva ani. Îmi place literatura satirică, este un hobby mai vechi. 

Etichete: timisoara , poli , acs poli timisoara , monchengladbach , dan paltinisanu , asu poli timisoara , goran mrakic , biciclete , noi din banat


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti11
Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”
Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01
Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat
gol-barcelona
Gigi Becali a spus numele jucătorului căruia îi plătește "salariu degeaba" de 3 ani la FCSB
gigi
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Screenshot 2024-04-22 at 18.33.55
Recomandările redacției
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (6.04.2024)
Foto S-a accidentat și ratează meciul Universitatea Craiova - CFR Cluj! Clubul l-a trimis pe jucător la “vraciul” Marijana

Nu s-a ținut de cuvânt? Gigi Becali, ”demascat” de Răzvan Burleanu: ”FRF nu a primit nicio înștiințare”
”Dacă pariezi, mizează pe tine!” A făcut-o și a câștigat nu mai puțin de 10.000.000 $. Sportivul are o viață ”de film”
ryan-garcia
Antrenorul care nu ar exclude o revenire la Rapid: ”Un telefon de la domnul Șucu e mereu binevenit”
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-RAPID 3-4,DIVIZIA A (26.10.2003)
Citește și
Foto 167.000.000€ costă noua ”bijuterie” din România, care urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern: noile detalii
timi2
Oficial A fost cel mai bine plătit fotbalist din SuperLigă, a rămas șomer 3 luni, iar acum și-a găsit echipă! Ce salariu are
runar-sigurjonsson11
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Francezii au făcut anunțul! Fundașul lui Real Madrid e dorit în Premier League
rodrygo-phoden-mendy

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”