FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (28.01.2024)
”A fost ca la ruletă”. Elias Charalambous, epuizat după Sepsi - FCSB 2-2. Ce spune despre gafa lui Târnovanu
Screenshot 2024-04-24 213706
Gică Hagi, mesaj pentru Olimpiu Moruțan după accidentarea care îl face să rateze EURO
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Digi Sport 1 Live
Acum

AFAN sare la gâtul cluburilor care nu au oferit nimic în sprijnul fotbaliştilor

31.03.2020, 17:28

Anunţul făcut astăzi de ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, se referă inclusiv la sportul românesc. 

FOTBAL:ADUNAREA GENERALA A FEDERATIEI ROMANE DE FOTBAL (18.04.2018)
Emilian Hulubei este preşedintele AFAN / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Sportivii care vor avea contratele suspendate vor primi de la Guvern 75 la sută din contracte, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu lunar în România.

AFAN acuză FRF şi LPF pentru lipsa de implicare

Din păcate, conform conducerii sindicatului fotbaliştilor, cluburile nu au fost interesate şi de sportivi şi nu au venit cu nicio propunere concretă pentru împărţirea costurilor, ca să nu aibă de suferit doar sportivii.

Deja, CSM Bucureşti şi Hermannstadt, de exemplu, au suspendat contractele sportivilor lor.

Concret, cine are salariu mai mare, cum este cazul celor mai mulţi jucători din Liga 1 şi a sportivilor de top care activează la noi, vor primi de la Guvern echivalentul a aproximativ 800 de euro. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat şi că grupările sportive pot completa sumele asigurate prin subvenţie de guvernul de la Bucureşti. 


"Nu este foarte mult, dar mulţumin Executivului pentru disponibilitatea arătată. Deocamdata atât s-a putut în situaţia asta, având în vedere că Guvernul nu a agreat ideea de a ajuta un domeniu care în accepţiunea unora câştigă mai mult decât media. Riscul era foarte mare câtă vreme fotbaliştii, de exemplu, sunt angajaţi pe contracte de activitate sportivă, nu pe contracte de muncă", a precizat pentru digisport.ro Emilian Hulubei, preşedintele AFAN.

Cluburile pot suspenda contractele doar pe perioada Stării de Urgenţă

Cei care au salarii mai mici, în principiu fotbaliştii de la Liga a 2-a şi a 3-a, dar şi a multor sportivi din România vor lua 75 la sută din contractele actuale pe care le au semnate. Durata suspendării contractelor poate fi făcută doar pe perioada Stării de Urgenţă!

Cluburile semnează cu sportivi contracte de activitate sportivă, nu contracte de muncă, pentru a plăti taxe şi impozite mai mici. Printre ele, nu achită nici fondul de şomaj, astfel că până la anunţarea de azi a cadrului legal jucătorii riscau să nu primească niciun ban la suspendarea contractului.

Comunicat AFAN

"Avand in vedere actele normative emise, precum si faptul ca nu exista o abordare unitara a situatiei din partea cluburilor de fotbal din Romania, ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI din ROMANIA doreste sa faca urmatoarele precizari :

AFAN a solicitat inca de la inceputul starii de urgenta deschiderea unui proces de consultare si negociere impreuna cu cluburile, cu FRF si LPF, astfel incat sa se gaseasca o modalitate echitabila pentru impartirea costurilor generate de suspendarea competitiei, cat si pentru a se asigura sportivilor, jucatorilor, acoperirea, intr-o cat mai mare masura, a drepturilor financiare pentru aceasta perioada.

Din pacate in ciuda unor declaratii comune asumate de FRF, LPF si AFAN, nu au existat demersuri concrete care sa poata sa fie aplicate unitar la nivelul fiecarui esalon fotbalistic. Ne-am vazut in situatia de a ne asuma singuri demersuri catre Guvern!!

In urma mai multor discutii purtate cu Prim-Ministrul, Ludovic Orban, cat si cu Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe si Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a identificat un anumit tip de solutii care au fost descrise succesiv in OUG 30/2020, cat si in OUG 32/2020. A fost necesar a fi facute modificari in OUG30/2020 pentru a veni cu o solutie legala in vederea protejarii celor care activeaza sub acoperirea contractelor de activitate sportiva, acest « mutant » juridic care a scos sportivii de sub acoperirea sistemului de securitate sociala. Cu aceasta ocazie se dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, asa cum s-a intamplat si in cazul situatiilor de insolventa, ca solutia contractului de activitate sportiva a fost una cel putin neinspirata, discriminatorie fata de alte categorii de salariati din Romania, solutia corecta fiind, asa cum am sustinut permanent si cum recomanda de altfel si FIFA, aceea a reglementarii pentru sportivi a unui contract de munca de tip special, care sa tina cont de particularitatile izvorate din activitatea sportiva si din regulamentele sportive in vigoare. 

Prin modificarea adusa prin OUG 32/2020 s-a clarificat o data in plus ca indemnizatia acordata de la bugetul de stat, in valoare de 75% din valoarea contractului de activitate sportiva (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie – pana la aproximativ 800 EURO), nu este altceva decat un sprijin suplimentar acordat de lege sportivilor aflati in dificultate, cluburile fiind responsabile doar cu intocmirea documentelor necesare pentru accesarea banilor de catre sportivi !! 

Modificarea adusa prin OUG 32/2020 recunoaste posibilitatea cluburilor de a acorda o indemnizatie de sprijin primita de la stat si recomanda in mod explicit cluburilor sa negocieze cu sportivii si alte sume in completarea veniturilor acestora astfel incat costurile acestei perioade sa fie distribuite responsabil intre cluburile angajatoare, sportivi si stat .

AFAN apreciaza ca nu este firesc ca intregul cost al acestei crize sa fie suportat doar de sportivi si de stat, solutia echitabila fiind aceea ca, in urma unui proces de negociere, sa se gaseasca o solutie de echilibru in suportarea costurilor intre cluburi, sportivi si stat. Din pacate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la cosul de gunoi scenariile care implicau buna-credinta in gestionarea prezentei situatii. Ne confruntam cu tot felul
de spete, unele mai aiuritoare decat altele, in care, din pacate, costurile sunt suportate doar de stat si nu in ultimul rand de sportivi, unii dintre acestia alegandu-se cu reducerea brutala a drepturilor contractuale pana la sfarsitul anului 2021!!!

Constatam cu amaraciune (fara surprindere, in unele cazuri) faptul ca anumite cluburi asteptau cu nerabdare o astfel de conjunctura pentru a-si ascunde incompetenta manageriala sub umbrela unor ipotetice pierderi suferite prin intreruperea campionatului!! Incompetenta manageriala care se traduce prin incapacitatea de atragere, printr-un marketing bine structurat, de fonduri suplimentare. Observam cu tristete ca, in unele cazuri nu se incearca doar minimizarea pierderilor proprii aferente perioadei actuale ci se doreste extinderea (cu 6 luni, 1 an sau chiar mai mult) perioadei in care veniturile jucatorilor sa fie diminuate!!

In ritmul acesta sa nu mire pe nimeni daca unele cluburi vor incerca diminuarea veniturilor sportivilor pana la nivelul « veniturilor » unui sportiv amator. Singura explicatie pentru un astfel de tip de comportament este doar «amatorismul» care bantuie prin birourile acestor cluburi. Solidaritatea pentru traversarea mai usoara a acestei perioade a ramas doar la nivel declarativ !!! Nu intelegem pasivitatea LPF si FRF in conditiile in care acestea ar fi trebuit sa fie cele care macar sa recomande un pachet de masuri echitabile menite sa regleze prezenta situatie in
sensul impartirii costurilor acestei perioade. Dar, probabil, este mult mai «rentabila» o tacere care are drept consecinta aruncarea exclusiva a pierderilor in spinarea statului roman si a jucatorilor decat recomandarea ca o parte din costuri sa fie suportata de catre membrii electori ( cluburile sportive).

AFAN isi sfatuieste membrii urmatoarele :

In cazul in care vi se propun, in aceasta perioada, acte aditionale sau va sunt prezentate diverse documente, pentru a lua la cunostinta si pentru a fi semnate, va rugam sa contactati Departamentul Juridic al AFAN, in vederea clarificarii continutului si consecintelor documentelor respective. Va rugam sa nu semnati astfel de documente fara a obtine in prealabil informatii cu privire la implicatiile semnarii documentului respectiv !!!

Avand in vedere faptul ca o parte dintre cluburi au apelat deja la metoda suspendarii contractelor, in vederea obtinerii indemnizatiei de la stat, in cazul in care aveti dubii cu privire la suma neta pe care ar urma sa o incasati cu titlul de indemnizatie, aveti posibilitatea de a contacta Departamentul Financiar-Contabil al AFAN, pentru a obtine informatii in acest sens.

Prezicam ca OUG 32/2020 prevede la art. IV, alin. (2) ca - Pentru sportivii/antrenorii care au incheiat contracte de activitate sportiva, în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, structurile sportive cu care au încheiate contracte de activitate sportivă au obligatia sa depuna, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu participanții la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea.

Multumim reprezentatilor Guvernului pentru intelegere si sprijinul acordat si de asemenea apreciem pozitia asumata prin declaratii si fapte a unor conducatori de cluburi de fotbal, care au inteles sa respecte personalul angajat al cluburilor, cat si jucatorii pe care ii au sub contract !!!!

Biroul Executiv AFAN
Presedinte
Emilian Hulubei", se spune în comunicatul AFAN

Etichete: emilian hulubei , subventie guvern ministerul muncii si protecţiei sociale


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
profimedia-0783976186
S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
48
Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”
Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Exclusiv "Care a fost diferența dintre acest sezon și celelalte 8?" Gigi Becali a răspuns fără nicio ezitare
gigi
Gică Hagi și Gigi Becali, în cursă pentru același jucător! "Regele" a făcut anunțul în direct
hagibecali
Citește și
Exclusiv Gigi Becali a văzut că Florinel Coman s-a accidentat și a reacționat: ”Să vă mint?”
Screenshot 2024-04-25 004903
Video Bernd Storck, încântat după meciul Sepsi - FCSB. ”Am reușit asta după 3 ani”. Ce decizie a luat în privința lui Rondon
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Video Cosmin Matei a lămurit situația sa, după Sepsi - FCSB: ”Nu mi-a venit să cred”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool