Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
Gheorghe Hagi la conferinta de presa de dupa meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si Farul Constanta, cont�¢nd
”Au excelat!”. Gică Hagi a avut numai laude pentru foștii săi jucători. Cele trei nume pe care le-a rostit
Reacția suporterilor steliști, după decizia CNA
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Brandul Steaua, de doar 7 ori mai ieftin decât Real Madrid. Cât de reală este această diferenţă 

26.02.2016, 23:46

Subiectul săptămânii a fost reprezentat de marca Steaua. MApN a anunţat că brandul a fost evaluat la puţin peste 57 de milioane de euro. Mulţi specialişti au considerat că valoarea este aproape de realitate, în timp ce alţii cred că, având în vedere forţa de cumpărare a românilor, nivelul scăzut al marketingului în sportul autohton şi istoria, evaluarea este departe de adevăr. Conform acestora din urmă brandul nu vinde în acest moment mai nimic, astfel că o astfel de sumă nu se justifică.

collage-5
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Fără a pune vreo etichetă sau a stabili cine are dreptate în acest caz, vă propunem o analiză comparativă cu Real Madrid, prima formaţie de fotbal din topul Forbes al celor mai valoroase branduri sportive din lume.

  • 1. New York Yankees - baseball - 605 milioane de euro
  • 2. Los Angeles Laker - baschet - 476 milioane de euro
  • 3. Dallas Cowboys - fotbal american - 454 milioane de euro
  • 4. New England Patriots - fotbal american - 425 milioane de euro
  • 5. Real Madrid - fotbal - 424 milioane de euro
  • 6. Manchester United - fotbal - 408 milioane de euro
  • 7. FC Barcelona - fotbal - 400 milioane de euro
  • 8. Bayern Munchen - fotbal - 343 milioane de euro
  • 9. Los Angeles Dodgers - baseball - 341 milioane de euro
  • 10: New York Knicks - baschet - 361 milioane de euro

"Evaluarea brandului Steaua s-a făcut la standardele internaționale 4S pentru activele necorporale. S-au folosit criterii obiective, indicatorii financiari din ultimii ani ai CS Steaua București, precum și cele 17.416 medalii, cupe și campionate câștigate la toate competițiile la care au participat sportivii Stelei, inclusiv performanțele din fotbal, în frunte cu Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

Altfel spus, evaluarea a ținut cont și de activitatea echipei de fotbal din perioada în care aceasta a aparținut CS Steaua, adică până în 2004", a spus Talpan pentru Digi Sport, completat de Moise Guran, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti pe teme economice din România: "E vorba de un potenţial mare comercial pe care îl poţi obţine dacă ai un nume cunoscut în spate. Dacă vinzi covrigi şi pui numele Steaua pe ei, îi vinzi mai bine decât dacă pui Moraru, Guran sau Paraschivescu. Evaluarea e foarte aproape de potenţial".

Cu siguranţă că Steaua are un potenţial de a vinde destul de mare, însă nimeni nu a fructificat de-a lungul timpului multe dintre componentele care ar fi putut fi profitabile. Campaniile de marketing au lipsit aproape cu desăvârşire, iar românii nu au nici forţa financiară şi nici cultura celor din Vest, care achiziţionează suveniruri în mod constant. Ca atare, poate fi puţin greşit să evaluezi ceva în baza unui potenţial neexploatat. În teorie, lucrurile stau aşa cum indică specialiştii în economie, însă realitatea fotbalului autohton pare a fi alta.

Alibiul celorlalte secţii?

Cele 17.416 medalii, cupe și campionate câștigate invocate de Armată conferă notorietate şi forţă, însă cu greu pot fi traduse în termeni economici. În ultimii 10 ani, brandurile care au ţinut să îşi asocieze numele cu alte secţii ale Clubului Sportiv al Armatei (sponsorii) au oferit sume infime. Pentru că interesul privind respectivele sporturi nu era atât de mare în rândul fanilor (de notat că în ultimul an şi jumătate lucrurile s-au mai schimbat, Peluza Sud fiind prezentă mereu la partidele de handbal, baschet sau rugby).

Fără îndoială că echipa de fotbal reprezintă locomotiva brandului şi ar fi fost mai interesant să aflăm care este valoarea mărcii doar din punct de vedere al "sportului rege".

Comparaţie cu Real Madrid

Prima formaţie de fotbal care apare în topul Forbes de mai sus - al valorii brandului - este Real Madrid. Evaluare a fost făcută la 424 de milioane de euro. Vorbim de o formaţie care are în vitrină 10 Cupe/Ligi ale Campionilor şi care are zeci de milioane de suporteri pe fiecare continent.

Cifrele seci spun că valoarea brandului Steaua este, aşadar, de 7,4 ori mai mică decât a Realului. Ca o comparaţie, valoarea lotului echipei de fotbal a roş-albaştrilor este de 23,8 mai mică decât a "galacticilor". În privinţa performanţelor, o confruntare faţă în faţă nu îşi are rostul. Atât din punct de vedere al istoriei, cât şi al rezultatelor obţinute, diferenţele sunt uriaşe.

Ronaldo, "acoperit" într-un an

La finalul deceniului trecut, Real achita o avere - aproape 100 de milioane de euro - pentru aducerea starului lui United pe Bernabeu. Iniţial, mulţi au zis că preţul este unul exagerat, însă aceştia au fost contrazişi în ceva mai mult de un an. Dincolo de cifrele impresionante ale lui Ronaldo, acesta şi-a acoperit investiţia în numărul de tricouri vândute în primele 12 luni.

Cu doar un an înainte de venirea lui CR7 la Madrid, Steaua făcea cel mai scump transfer din isoria sa: Becali plătea 2 milioane de euro pentru Dayro Moreno. În condiţiile unui preţ la vremea respectivă de aproximativ 30 de euro/tricou, roş-albaştrii aveau nevoie de 66000 de tricouri vândute pentru a-i acoperi preţul columbianului. Conform informaţiilor de la vremea respectivă, doar câteva sute de tricouri cu Dayro au fos vândute în primul an al său în Ghencea.

Steaua lui Becali a decis ulterior că investiţia în marketing nu se justifică şi a închis toate magazinele pentru că acestea se aflau pe pierdere. Sigur, a fost o dovadă de neprofesionalism şi un semn clar că patronul actualei campioane a angajat în funcţii cheie oameni fără pregătire. Totuşi, cu greu se poate cuantifica, dacă lucrurile s-ar fi făcut "ca la carte", care ar fi fost profitul Stelei pe acest segment. Iar evaluarea Armatei pare a lua în calcul exact astfel de asemenea presupuneri, care îşi pot găsi sau nu corespondenţă în piaţă.

Fanii români nu au o cultură fotbalistică occidentală şi trebuie să treacă o perioadă destul de mare pentru a fi educaţi în acest sens. Ca atare, potenţialul lor nu poate fi în acest moment exploatat la maximum. Altfel spus, brandul vinde mult mai puţin decât în cazul echipelor mari din Vest.

O altă discuţie care se ridică ţine de acel mult discutat procent de "49%". Jumătate din români ţin cu Steaua spune studiul, însă ce nu se specifică este că o parte foarte importantă din acest procent e reprezentată de simpatizanţi. Oameni care nu sunt dispuşi să investească bani pe vreun produs cu însemnele clubului şi care se identifică în mică măsură cu fanul "adevărat".

Din acest punct de vedere Real - exemplul nostru - are un potenţial "nelimitat". Interesul pentru "galactici" este uriaş atât în Spania - mulţi dintre socios, deşi plătesc anual cotizaţie, nu au garantat un loc în tribună la marile meciuri -, dar şi pe alte continente, unde tricourile şi însemnele cu trupa de pe Bernabeu reprezintă o importantă componentă financiară.

Studiile făcute în România în privinţa brandurilor sportive par să fie ancorate în "buchia cărţii" şi se raportează prea mult la un model ideal, neaplicabil încă la noi.

Etichete: steaua , steaua real madrid , brand steaua , steaua brand


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A provocat un șoc când și-a spus vârsta. Câți ani are această femeie care a mai făcut un pas către Miss Univers
A provocat un șoc când și-a spus vârsta. Câți ani are această femeie care a mai făcut un pas către Miss Univers

Alejandra Marisa Rodríguez, avocată și jurnalistă în vârstă de 60 de ani, din Buenos Aires, a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Sepsi - FCSB 2-2. Gafa lui Ștefan Târnovanu amână petrecerea de titlu
Screenshot 2024-04-24 231756
Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Recomandările redacției
Reacția suporterilor steliști, după decizia CNA

Antrenorul aflat în pole-position să-l înlocuiască pe Jurgen Klopp la Liverpool a rupt tăcerea
ROTTERDAM ,11-02-2024 , Stadium de Kuip, Dutch eredivisie football season 2023 / 2024. Match between Feyenoord and Spart
”Clubul are nevoie de bani”. Cât trebuie să plătească FCSB pentru transferul atacantului cu 16 goluri în acest sezon
Arnel Jakupovic of Maribor shoots a penalty during the UEFA Europa Conference League 3rd qualifying round second leg match between Maribor and Fenerbahce at Ljudski Vrt Stadium. Final score; Maribor 0:3 Fenerbahce.
Lovitură pentru Rapid! Titularul care s-a accidentat și va lipsi 4 luni: ”N-o să înceapă nici pregătirea”
rapida
Citește și
Exclusiv "O să mergi să dai cu târnăcopul". Cum a fost Marius Lăcătuș la un pas să-și rateze cariera de fotbalist
Marius Lăcătuș
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
Tom Cruise, pe lista potențialilor iubiți a Irinei Shayk: „Are nevoie de un bărbat celebru, arătos și bogat”
Tom Cruise, pe lista potențialilor iubiți a Irinei Shayk: „Are nevoie de un bărbat celebru, arătos și bogat”
„E nevoie de un șoc! Iar șocul se numește Șumudică" Fostul patron al Rapidului cere și înlocuirea lui Daniel Niculae
„E nevoie de un șoc! Iar șocul se numește Șumudică" Fostul patron al Rapidului cere și înlocuirea lui Daniel Niculae
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool