bataie 2
Dănciulescu a reacționat, după ce Dinamo a fost ”decapitată” de Comisia de Disciplină: ”Absurd! Nu mai înțeleg”
steaua
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Fotbal Club

SĂPTĂMÂNA STEAUA - DINAMO. Cele mai vechi derby-uri ale Estului. TOP 10: Steaua - Dinamo este pe locul 9

01.11.2012, 20:25

Meciul dintre Steaua și Dinamo suscită pasiuni uriașe în fotbalul românesc, iar vechimea de peste 60 de ani a acestui derby justifică pasiunile și controversele create în jurul celor două echipe.

steaua dinamo bourceanu alexe
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Rivalitatea dintre cele două a început în primii ani de după înființarea lor, atât Steaua cât și Dinamo fiind create după Al Doilea Război Mondial, evoluând direct în primul eșalon și luptându-se pentru trofee încă din anii 1950. 

Împreună, cele două au câștigat aproape jumătate din titlurile de campioană a României, Steaua având 23 de titluri, iar Dinamo 18. De asemenea, cele două au dominat și Cupa României, competiție în care Steaua a adunat 20 de trofee, iar Dinamo 12. La întâlnirile directe din campionat, Dinamo are avantaj în fața adversarei sale de duminică - 54 de succese. 

În ierarhia derby-urilor europene din Est însă, Steaua - Dinamo nu se bucură de vechimea întâlnirilor de foc din Rusia, Polonia, Turcia sau Serbia. Într-un top al celor mai vechi derby-uri din această zonă a continentului, meciul de gală al României ocupă locul 9 din 10, devansând doar Grecia, care a organizat un Olympiakos - Panathinaikos abia în anii '60.

TOP 10 DERBY-URI EST-EUROPENE

1. RUSIA: Spartak Moscova - ȚSKA Moscova (Moscova) 


- și-a desfășurat prima ediție la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, în 1923. De altfel, originile acestui mare derby le găsim undeva în urmă cu mai bine de un secol. ȚSKA a fost fondată pe 13 iunie 1901, iar inițialele echipei semnifică "Clubul Central al Armatei". Spartak a fost înființată ca o echipă "a poporului", venită să opună rezistență colosului ȚSKA. Curios, cu timpul, Spartak și-a atras un număr mai mare de fani decât marea rivală, iar alb-roșii au ajuns la un record de 21 de titluri cucerite în istorie.

2. TURCIA: Galatasaray - Fenerbahce (Istanbul)
- primul meci dintre cele două a avut loc pe 17 ianuarie 1909, adică în urmă cu mai bine de 100 de ani! Per total, Fenerbahce conduce la meciurile directe, având 141 de victorii, față de 118 ale rivalei din Istanbul. Alte 113 partide s-au încheiat la egalitate. Cea mai mare diferență de scor în derby-ul Turciei s-a înregistrat în iarna lui 1911, când Galatasaray și-a răpus marea rivală cu 7-0, în deplasare.

3. POLONIA: Wisla Cracovia - Polonia Varșovia (Cracovia - Varșovia)
-pe 10 iulie 1921 a avut loc primul meci dintre Legia și Polonia, coloșii fotbalului care ni i-a dat pe Lato, Deyna și Boniek. S-a terminat 8-0 pentru Polonia Varșovia atunci! Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cele două se bucurau de un număr aproape egal de suporteri. Totuși, când a început reconstrucția Varșoviei, ca urmare a dezastrelor Războiului, Legia a devenit echipa protejată a Armatei și s-a impus în scurt timp drept cel mai valoros club din țară. După ce Polonia a retrogradat ca urmare a slăbirii permanente, unii dintre susținătorii săi s-au reorientat către Legia, dar modul în care Legia a "furat" prim-planul la acea vreme a provocat o ură uriașă între cele două grupări rivale.

4. UNGARIA. Ferencvaros - Ujpest (Budapesta)
- este cel mai încins meci al fotbalului maghiar, având în vedere că cele două grupări și-au disputat în permanență supremația în Ungaria. Rivalitatea a început în anii '30, când Ujpest a cucerit primul său titlu din istorie. Chiar dacă ambele se bucură de un număr mare de susținători, atât Ujpest cât și Ferencvaros au fost la un pas de desființare în 2001, când s-au confruntat cu probleme financiare grave. Autoritățile și diverși oameni de afaceri au intervenit, salvând ambele echipe, dar acestea și-au pierdut din forță, iar campionatul maghiar a devenit unul extrem de disputat, în care valorile s-au nivelat simțitor.

5. UCRAINA: Șahtior Donețk - Dinamo Kiev (Donețk - Kiev)
- s-a jucat pentru prima dată în iulie 1938, într-o zi de luni, iar scorul final a fost egal, 1-1. De atunci, cei doi giganți ai fotbalului ucrainean au fost singurele echipe care au contat în lupta la titlu din țara lor, iar venirea lui Mircea Lucescu la Donețk a echilibrat balanța rezultatelor directe. De-a lungul istoriei, Dinamo a câștigat 65 de dispute și a pierdut 34, alte 38 de meciuri încheindu-se cu remiză. Șahtior s-a calificat însă mai departe în singura întâlnire din cupele europene dintre cele două.

6. CROAȚIA: Hajduk Split - Dinamo Zagreb (Split - Zagreb)
- eternul derby din Croația și-a programat primul episod pe 1 aprilie 1946, dar rivalitatea dintre cele două datează încă din anii '20, când acestea se luptau în întrecerile din Iugoslavia. La acea vreme, Dinamo activa cu numele de "Građanski", dar a primit noua denumire după Al Doilea Război Mondial. În campionatul croat, cele două s-au întâlnit prima dată în martie 1992, iar de atunci au trecut 84 de dispute directe. Dinamo a câștigat 36 dintre acestea, iar celor de la Split le-au revenit alte 28 de dueluri. Per total însă, Dinamo și Hajduk au disputat aproape 200 de meciuri directe. Deloc surprinzător, tot primii au avantajul statistic.

7. SERBIA: Partizan - Steaua Roșie (Belgrad)
- la fel ca și în cazul românilor, sârbii au avut parte de primul mare derby al țării în perioada de după Al Doilea Război Mondial, mai exact pe 5 ianuarie 1947. La 8 ani distanță s-a înregistrat și cea mai mare diferență de scor dintre cele două, un 7-1 administrat de Partizan dușmanilor de moarte. Totuși, cele mai multe victorii în derby le are Steaua Roșie, cu 103 succese, dintre care 78 au avut loc în meciuri oficiale, disputate în campionat, în Cupă sau în Supercupă.

8. BULGARIA: Levski Sofia - ȚSKA Sofia (Sofia)
- și-a disputat prima ediție pe 5 mai 1948, iar cele două echipe au dominat fără drept de apel fotbalul bulgar în ultima jumătate de secol. Levski are 26 de titluri și 26 de Cupe, în vreme ce ȚSKA a strâns 31 de titluri naționale și 20 de succese în Cupă. La "directe", Levski conduce cu 79 de victorii în 175 de derby-uri, având și golaveraj mai bun: 261-223.

9. ROMÂNIA: STEAUA - DINAMO, prima ediție pe 21 noiembrie 1948

Prima confruntare dintre cei doi granzi bucureșteni a avut loc pe 21 noiembrie 1948, meci pe care Dinamo l-a câștigat cu 1-0 în fața CSCA, numele de atunci al Stelei.

Echipele din acel meci:
Dinamo: Lăzăreanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Siclovan, Carol Bartha, Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.

CSCA: Sabaslau - Mladin, Cernea, Nancin, Dusan, Onisie, Gica Popescu, Mercea, Iosif Bartha, Frentz, Moldoveanu.

La finalul sezonului, CSCA a terminat pe locul șase, iar Dinamo pe opt. Titlul de campioană a fost adjudecat de IC Oradea.

10. GRECIA: Panathinaikos - Olympiakos (Atena - Pireu)
- derby-ul eternilor dușmani din înfierbântata Grecie și-a disputat primul episod pe stadionului "Karaisakis", pe 24 iulie 1960, în fața a 11.500 de fani. A câștigat atunci Panathinaikos, în deplasare, scor 4-1, dar Olympiakos este de departe cea mai valoroasă formație din fotbalul grec în acest moment: a cucerit 9 titluri în ultimii 10 ani!

Steaua - Dinamo va fi LIVE la Digi Sport 1, duminică, de la ora 21:30. Cele mai tari faze VIDEO din Steaua-Dinamo vor fi redate în timp real și pe site-ul nostru www.digisport.ro.

Etichete: steaua , dinamo , derby , top 10 , saptamana steaua-dinamo , derby steaua


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor

Foto ”Cea mai frumoasă din lume!”: Becali a refuzat 6 milioane de euro și face o ”operă de artă” lângă București! Costă o avere
becali bani
Decizia finală în cazul lui Robert Lewandowski, care are pe masă o ofertă de 100.000.000€ / an
Szachtar Donieck - FC Barcelona
”Revoluție” la Barcelona! Primii 4 fotbaliști aflați pe ”lista neagră”
FC Barcelona and Tottenham Hotspur, Pre-season friendly, Joan Gamper Trophy match. Football, Lluis Companys Stadium, Barcelona, Spain - 8 Aug 2023
Citește și
Oficial UTA Arad a luat decizia, după ce a fost ”decapitată” de Comisia de Disciplină
Captură de ecran 2024-03-28 134755
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Florin Prunea nu s-a ferit de cuvinte, după sancțiunea primită de Dinamo: ”Vreți să nenorociți echipa!”
prunea2

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale