Dinamo
News Alert Sancțiunea a fost suspendată! Dinamo și UTA vor putea evolua cu spectatori în ultimele două etape din play-out
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Foto Dinamo se află la retrogradare, dar în 2023 a câștigat 9 milioane de lei. Creștere uriașă la încasările din bilete
lobont-3
Bogdan Lobonț a rămas fără cuvinte când a fost întrebat despre derby-ul cu FCSB. ”Mai este ceva de spus?”
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
Play-out

SĂPTĂMÂNA STEAUA - DINAMO. Cinci meciuri memorabile între rivale

29.10.2012, 17:09

Despre un meci Steaua - Dinamo s-au scris mii de pagini, s-au povestit foarte multe întâmplări, s-au făcut sute de emisiuni de radio și de televiziune. Este singurul derby din fotbalul românesc, unicul meci care poate fi comparat cu un fenomen social.

steaua-dinamo arhiva-1
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Din istoria celor 126 de întâlniri directe dintre cele două echipe, www.digisport.ro vă prezintă cinci întâlniri care au intrat în istorie. Ele pot fi mult mai multe, dar noi am ales cinci. Cinci partide care au marcat cel mai frumos duel sportiv din țara noastră.

Steaua - Dinamo 3-3 (Divizia A, ediția 1987 - 1988)

Era etapa a 31-a și, ca de obicei, Steaua și Dinamo erau în lupta pentru titlu. Eternele rivale dominau campionatul, distanța dintre ele și Victoria, care ocupa locul trei fiind de 23 de puncte, în condițiile în care, pe atunci, o victorie valora doar două puncte, și nu trei cum este în prezent.

Steaua avea un punct mai mult în clasament față de Dinamo, distanță care s-a menținut până la final. Roș-albii, cu Mircea Lucescu pe bancă, aveau, așadar, nevoie de victorie pentru a trece pe primul loc al clasamentului.

Eternul derby s-a disputat pe data de 8 iunie 1988, în fața unei asistențe numeroase. Partida s-a disputat sub „auspicii mai puţin promiţătoare, într-o atmosferă de tensiune, vizibilă şi în tribune (unde dialogul galeriilor nu s-a menţinut mereu în limitele sportivităţii), dar mai ales în teren, unde nervozitatea jucătorilor a dus în primele 10 minute la multe obstrucţii, faulturi şi chiar altercaţii”, după cum scria ziarul “Sportul“ de a doua zi.

Momentul culminant al partidei s-a petrecut în momentul în care Dinamo a înscris prin Cămătaru, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Apoi, “centralul“ Ioan Igna a acordat un penalty pentru Steaua, după un fault al lui Lupescu asupra lui Lăcătuș. Hagi a marcat, dar roș-albii au revenit în joc tot datorită unui penalty scos de Mihăescu și executat de Vaișcovici. Apoi, Lăcătuș și același Hagi au mărit avantajul, dar Cămătaru și Vaișcovici au egalat, la capătul unui meci de poveste.

Steaua - Dinamo 5-0 (Semifinalele Cupei României, ediția 1984 - 1985)

În 1985, Steaua punea capăt unei perioade de şapte ani fără titlu și era angrenată și-n lupta pentru Cupa României. Se întâmpla cu un an înainte ca trupa din Ghencea să triumfe în Cupa Campionilor Europeni, după acea finală memorabilă cu Barcelona. 
Pe 12 iunie 1985, defunctul „23 August” a fost luat cu asalt de 60.000 de spectatori, aceștia fiind singurii oameni care au văzut demonstraţia de fotbal a roș-albaștrilor, partida nefiind televizată.

După un început în forță al roș-albilor, concretizat și printr-o bară a lui Andone, Steaua a declanșat măcelul. Piţurcă a scăpat de marcajul lui Nicolae şi a finalizat cu un şut la colţul lung, din pasa primită de la Stoica. Apoi, tot Lăcătuș, dar și Balint au luat bara la țintă. Roș-albii au fost, practic, îngenunchiați în repriza a doua. Actualul selecționer a izbutit dubla, după care Lăcătuș și Balint au stabilit scorul final.

Andrei Vochin povesteşte în cartea sa „Super Steaua” că, după finalul meciului, pe străzile de lângă stadion, miliţienii erau salutaţi de fanii roş-albaştrilor cu mâna desfăcută, pentru a le reaminti umilinţa lui Dinamo.

La cinci minute de la reluare, Piţurcă a făcut dubla, din nou din pasa lui Stoica, moment din care Steaua a început să joace pentru public. În acest fel, la capătul unor acţiuni superbe, formaţia din Ghencea a mai înscris de două ori. Lăcătuş l-a lobat elegant pe Moraru, iar Balint a stabilit scorul final cu o execuţie splendidă, mingea muşcând bara înainte de a intra în poartă.
Steaua le-a mai administrat un 5-0 rivalilor de la Dinamo în 1998

Steaua - Dinamo 0-3 (Divizia A, ediția 1989 - 1990)

La capătul a cinci ani în care dominaseră Europa la toate capitolele, Steaua avea să sufere una dintre cele mai grele înfrângeri din istoria clubului. Semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni, Steaua a fost învinsă clar de un Dinamo, foarte bun. O echipă despre care se spunea că ar fi putut repeta succesele Stelei, dacă nu venea Revoluția. 

Roș-albii au început în forță și au deschis repede scorul prin Mateuț. Cu un Stelea, într-o zi de grație, Dinamo a defilat pe Ghencea, stadion unde nu mai câștigase de trei ani de zile. Timofte și Cezar Zamfir au stabilit scorul final al unei întâlniri în care Steaua n-a contat. Elevii lui Iordănescu n-au suportat umilința, nervii s-au întins la maximum, Hagi fiind eliminat după o lovitură aplicată lui Lupescu.

„A fost veselie mare în vestiar la final, iar când am ajuns în Ştefan cel Mare ne-au aşteptat foarte mulţi suporteri. A fost meciul nostru, pu­team să le dăm şapte”, a povestit Mateuţ, la 20 de ani de la acea întâlnire.

De altfel, rezultatul a demonstrat și forța dintre cele două echipe în acel sezon, la finalul căruia Dinamo a câștigat titlul după o perioadă de secetă de șase ani, dar și Cupa României. 

Dinamo - Steaua 6-4 (Finala Cupei României, ediția 1989 - 1990)


Poate cea mai spectaculoasă întâlnire dintre eternele rivale a fost cea din vara lui 1990. România trăia primele luni de libertate după evenimentele din decembrie 1989 și se pregătea pentru prezența la Campionatul Mondial din Italia, după o pauză de 20 de ani. Atâți ani trecuseră de la ultima participare la un Mondial, din Mexic ’70.

Steaua și Dinamo aveau atunci practic cei mai buni fotbaliști din România, dar roș-albii erau mai în formă. Dinamo cucerise primul titlu după şase ani şi era pe val. Steaua era deja uzată şi, mai mult decât atât, urma să joace fără patru piese grele: Lung, Dan Petrescu, Iovan şi Hagi. În aceste condiţii, Anghel Iordănescu l-a reprofilat pe Negrău din atacant în fundaş central, decizie care se va dovedi fatală, pentru că omul pe care trebuia să-l marcheze, Florin Răducioiu, avea să înscrie de trei ori.

A urmat totuși un joc de zile mari, un adevărat spectacol. Dinamo a avut un debut excelent de repriză, reuşind să deschidă scorul în minutul 3, prin Răducioiu, autor al unui gol superb. Steaua a egalat repede, în minutul 22, prin Ilie Dumitrescu, după o combinaţie cu Rotariu. Dinamo a forţat din nou un atac şi s-a desprins. Pur şi simplu şi-s călcat adversarul în picioare: 6-4, fără nici o şansă pentru militari. Mateuţ, Răducioiu, Sabău şi Lupu au marcat rînd pe rînd, ridicînd stadionul în picioare. Steliştii n-au cedat nici ei şi-au marcat două goluri în trei minute, prin Lăcătuş şi Rorariu. În ultimul sfert de oră cele două echipe au mai punctat cîte o dată, acelaşi Răducioiu, respectiv Ungureanu. În final, Dinamo a mai avut şi cîteva ocazii, şuturi în bară ale lui Vaişcovici şi Sabău. Era cea de-a şapta Cupă pentru Dinamo.

Acest meci a fost practic ultimul a unor generații de fotbaliști de legendă. Toți jucătorii de valoare și de la Steaua și de la Dinamo s-au transferat în străinătate după “Coppa del Mondo“. Momentul a fost speculat la maximum de Universitatea Craiova, care, în sezonul imediat următor, a câștigat eventul în România. 

Dinamo - Steaua 2-4 (Liga I, ediția 2002 - 2003)

Meciul în care dinamoviștii și-au inaugurat instalația de nocturnă pe arena din Șoseaua “Ștefan cel Mare“ ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Oficialii clubului au insistat ca primul meci în nocturnă pe Stadionul Dinamo, dar și primul cu Ioan Andone pe bancă, să se dispute contra rivalei de moarte. Nici că se putea un alt cap de afiș pentru un astfel de moment. Din păcate pentru suflarea dinamovistă, meciul a fost un galop de sănătate al roș-albaștrilor.

De altfel, Dinamo a continuat seria meciurilor slabe. A fost a patra înfrângere consecutivă dintr-o serie de şapte, perioadă care a compromis practic întregul sezon al „câinilor”.

„Le-am stins lumina”, declara Claudiu Răducanu, autor a două goluri pentru Steaua, la puține momente după finalul partidei.

Elevii lui Piţurcă au avut un start perfect de partidă. Era minutul 5, iar Claudiu Răducanu aducea liniștea în tribune. Dinamo a dat senzația că poate și că este în meci în momentul în care a egalat dintr-un penalty marcat de Dănciulescu și scos de Bărcăuan. Era primul său gol marcat fostei sale echipe. Scorul pauzei l-a stabilit Boştină, în prelungirile primei reprize, cu o execuţie frumoasă din semifoarfecă.

Steaua a jucat excelent și după pauză. Aliuţă a ridicat scorul la 3-1, printr-o execuție de efect. Rămași și fără Alexa şi Frăsineanu, eliminaţi, dinamoviștii au clacat. Piţurcă a ordonat retragerea, mulţumit de rezultat. Tamaş a avut o tresărire și a marcat în minutul 90, dar același Răducanu a reuşit dubla imediat şi a stabilit scorul final.

Etichete: steaua , dinamo , steaua-dinamo , saptamana steaua-dinamo , unicul derby


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Recomandările redacției
lobont-3
Bogdan Lobonț a rămas fără cuvinte când a fost întrebat despre derby-ul cu FCSB. ”Mai este ceva de spus?”

"Răzbunarea" lui Guardiola: 3 jucători de clasă mondială la City, pentru a nu mai pierde iar Liga Campionilor!
Manchester City Training Session And Press Conference
Foto Agitație în Italia! Antrenorul Fiorentinei a sărutat o jurnalistă, deși fiecare e căsătorit cu o altă persoană
vincenzo italiano vanessa baleardi (12)
Live Video&Text Hermannstadt - Botoșani 0-0, ACUM, la DGS1. Cu o victorie, moldovenii ies din ”zona roșie”
FOTBAL: AFC HERMANNSTADT SIBIU - AFC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (28.01.2024)
Citește și
Exclusiv Care este starea lui Luca Mihai, la cinci zile de la accidentare. ”Șocant. Nu exagerez cu nimic”
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Zeljko Kopic, detalii despre Josue Homawoo, fundașul care l-a băgat în spital pe Luca Mihai
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Francezii vin după starul lui FCSB la derby-ul cu Rapid. Gigi Becali cere 6.000.000 de euro pentru transferul imediat
Francezii vin după starul lui FCSB la derby-ul cu Rapid. Gigi Becali cere 6.000.000 de euro pentru transferul imediat
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
Exclusiv Dinamo e pe loc de baraj, iar Ioan Andone a transmis un mesaj clar: ”Te uiți cine e acolo acum?”
andone

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”