Ce a spus Louis Munteanu despre viitorul său la Farul: atacantul e pe lista FCSB-ului și a Rapidului
FOTBAL:ASTRA GIURGIU-STEAUA BUCURESTI, PLAY OFF LIGA 1 ORANGE (16.04.2016)
Un rival nu crede în varianta Marius Șumudică la Rapid: ”Este un subiect închis”
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV
Digi Sport 1 Live
Acum

SĂPTĂMÂNA STEAUA-DINAMO. Gabi Balint: “Așteptam un an acest meci. Se juca la sânge!“

31.10.2012, 18:47

Unul dintre fotbaliştii reprezentativi ai Stelei din toate timpurile, Gabi Balint, golgheter al roş-albaştrilor şi-aduce aminte cu plăcere de unicul derby al României, chiar dacă n-a marcat multe goluri în astfel de partide.

Balint a povestit în exclusivitate pentru www.digisport.ro ce însemna un Steaua-Dinamo, cum se pregătea un astfel de meci şi ce conotaţii avea în acele vremuri demult apuse.

gabi balint steaua
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

“Mi-aduc aminte de primul meu derby, din toamna lui 80, disputat pe Dinamo. Abia semnasem cu Steaua şi am jucat în marele meci, disputat chiar la ei acasă. Am câştigat cu 2-0. La ei mai jucau încă Ion Marin şi Cornel Dinu. Dinu chiar m-a faultat de la spate în careu, dar arbitrul n-a dat penalty. N-am să uit niciodată acest meci“, rememorează Balint.

Ex-selecţionerul Moldovei a marcat doar de două ori în poarta lui Dinamo, dar unul dintre goluri a intrat în istorie. Este vorba despre cel din finala Cupei României din 1989. Balint a marcat un gol când scorul era egal 1-1, dar arbitrul a considerat a fi ofsaid.

Steaua a deschis scorul în minutul 27, prin Lăcătuş. Răducioiu a egalat în minutul 87, iar Balint a înscris, în minutul 90, golul victoriei steliste. Asistentul George Ionescu a semnalizat un ofsaid iar centralul Radu Petrescu a anulat golul lui Balint. Imediat, Valentin Ceauşescu a ordonat ca Steaua să iasă de pe teren în semn de protest. Meciul nu s-a mai reluat, iar Cupa a fost atribuită Stelei. După Revoluţie, Steaua a renunţat la acel trofeu.

“În cei nouă ani pe care i-am petrecut la Steaua (n.r. - a jucat în 16 derby-uri şi a marcat două goluri), acestea erau cele mai importante partide. Se jucau de două ori pe an. Se mai întâmpla să ne mai întâlnim în finala Cupei României. Nu e ca acum când Real şi Barcelona se pot duela într-un an şi de şase-şapte ori, spre exemplu. Aşteptam acest meci un an de zile. Deşi am fost atacant nu mă pot lăuda cu multe goluri contra celor de la Dinamo. Puţine, dar cel măcar unul a intrat în istorie (râde). Este vorba despre cel anulat în finala Cupei din 1988“, a mai spus Balint.


Unicul derby era mereu ca o finală. Fiecare jucător se pregătea în mod deosebit pentru întâlnirea de gală. Nu numai eroii principali erau conectaţi la febra partidei, ci şi mai marii vremii. Balint povesteşte:

“Un meci cu Dinamo se pregătea, aşa cum am spus şi mai devreme, cu foarte mult timp înainte. Era cea mai aşteptată întâlnire din fotbalul românesc. În primul rând, aveam grijă cu ceva timp înainte să fim sănătoşi, să nu ne accidentăm, să nu fim suspendaţi. Eram atenţi la toate detaliile, pentru că niciunul dintre noi nu dorea să nu fie apt la ora meciului cu Dinamo. Antrenorul decidea cine joacă, dar toţi aveam ambiţia de a fi pe teren la un astfel de meci.

Derby-ul se pregătea la toate nivelurile. Începea cu multe şedinţe cu cei de la Minister, şi la noi, şi la ei. Conducătorii de atunci veneau la noi, ne îmbărbătau, ne încurajau, ziceau că trebuie neapărat să câştigăm. La noi venea mereu Ilie Ceauşescu, Constantin Olteanu, care era ministrul Apărării, Coman, dar şi alţi generali. Erau foarte preocupaţi ca noi să câştigăm, pentru că rivalitatea era şi la nivel de partid.

Dintre aceştia, cu excepţia lui Valentin Ceauşescu, care era mereu alături de noi, şi care era practic unul dintre noi, Ilie Ceauşescu era un mare amator de fotbal. Se interesa de condiţiile în care ne antrenăm, avea grijă să ne şi premieze la meciurile importante“.

Prime speciale: câte un video de ultimă generație

Fosta glorie stelistă nu-și mai aduce aminte care a fost cea mai mare primă pe care a luat-o după o victorie în fața roș-albilor.

“Generalii ne anunţau şi primele de meci. Sincer, nu mai ştiu pe ce sume jucam sau care a fost cea mai mare primă, dar la meciurile cu Dinamo şi la cele internaţionale în caz de victorie mai primeam, pe lângă bani, care erau cei mai mulţi la astfel de meciuri, şi câte un video, care, pe vremea aceea, era un lucru nu rar, ci foarte rar. Valentin nu era cu primele, nu se băga la bani, el era cu încurajările şi avea grijă să nu ne lipsească nimic.

Apoi, cantonamentele erau privite cu mare atenţie. În mod normal, înainte de fiecare meci, stăteam în cantonament una-două zile. Ei bine, cu Dinamo lucrurile se schimbau. Stăteam şi câte patru zile. Repet, era un eveniment unic.

Rivalitatea era foarte mare. Nimeni nu dorea să se facă de râs dacă intra pe teren, toţi ne doream să ne prezentăm cât mai bine.
În plus, în ultimii ani dinaintea Revoluţiei, după ce noi am câştigat Cupa Campionilor Europeni, rivalitatea atinsese cote nebănuite. Mircea Lucescu formase o echipă bună la ei şi tot încercau să ne bată, dar nmu prea reuşeau. Erau multe meciuri echilibrate în care se juca, cum se spune, la sânge“.

Ziua meciului

În marea majoritate a timpului, meciurile Steaua-Dinamo se jucau pe lumină, puţine partide au fost în nocturnă. Orele de dinainte de meci erau cele mai apăsătoare, dar şi cele în care fotbaliştii se montau la miza partidei.

“Ziua marelui meci era una specială. Te simţeai cu adevărat fotbalist atunci, când simţeai emulaţia, când vedeai câţi oameni vin la meci, deşi nu exista mediatizarea de acum.

Concentrarea era maximă. Nu te mai gândeai la nimic altceva. Se mai întâmpla să avem adversari mai slabi, meciuri din acelea, cum a fost al Stelei de acum cu Bistriţa, când a câştigat la pas cu 4-0, în care aveam nevoie de un gol pentru a ne impune şi atunci jucam mai relaxaţi. Ne cream foarte multe ocazii, nu ne lăsam adversarul să facă nimic. Dar cu Dinamo era altceva. Toţi eram atenţi la fiecare detaliu, nu doream sa ne facem de râs“.

“Steaua de acum joacă la fel ca generaţia ’86“

De foarte multe ori, Balint nu s-a sfiit să judece prestaţia roş-albaştrilor, atunci când aceştia jucau slab. De data aceasta, fostul mare atacant este foarte încântat de modul în care se prezintă elevii lui Reghecampf.

“Dacă este să fim corecţi, diferenţa de valoare dintre Steaua şi Dinamo este foarte mare în favoarea roş-albaştrilor. Dar, vorbim despre un derby, în care se poate întâmpla orice.

Ce surprinde plăcut la Steaua este că echipa de acum denota foarte multa incredere, siguranţă în pase, acşiuni bune de atac, se simt superiori în sensul bun al cuvântului, iar asta-i va ajuta. Nu se gândesc deloc că pot pierde. Aşa eram şi noi în perioada 86“.

Etichete: steaua-dinamo , saptamana steaua-dinamo , gabi balint despre steaua-dinamo


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV

Exclusiv Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”
Dorinel Munteanu, după calificarea Oțelului în finala Cupei României: ”Mă trezesc în fiecare dimineață cu speranța că vor veni”
Screenshot 2024-04-18 at 23.09.58
”Ai mai văzut așa ceva?”. Emi Martinez a primit două galbene, unul la loviturile de departajare, dar nu a fost eliminat
martinez
Citește și
Costel Gâlcă a spus cum va gestiona relația cu Mihai Rotaru în privința deciziilor tehnice: ”O să fiu clar”
Vejle Boldklub - FC Copenhagen, 3F Superliga, football, Denmark, Vejle
A plecat după șapte luni de la CFR Cluj și a mers la comisii: gruparea din Gruia, bună de plată. Decizia CNSL
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
Mesajul lui Victor Angelescu pentru Bogdan Lobonț, înaintea meciului cu FCSB
bogdan lobont

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro